ALARMA A L'ONU

Les emissions de CO van tornar a augmentar el 2017 després de tres anys frenades

L'ONU adverteix que els països han de "triplicar" el seu esforç per limitar a 2º C l'augment tèrmic

"Estem alimentant aquest foc malgrat que tenim els mitjans per extingir-lo", proclama l'organització

jcarbo46045615 termica andorra181127145300

jcarbo46045615 termica andorra181127145300 / AGUSTI CARBONELL

2
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró

Malgrat les dècades de debats i acords internacionals firmats per tots els països, encara no s’ha aconseguit que les emissions de CO2, les causants del canvi climàtic, comencin a baixar. Al contrari. El 2017 van tornar a créixer després de tres anys en què s’havia aconseguit estabilitzar-les, segons l’informe anual de l’Agència de l’ONU  per al Medi Ambient (PNUMA) presentat aquest dimarts a París, quan falten pocs dies per l’inici de la 24a Cimera del Clima que se celebrarà a Katowice (Polònia).

Els països van emetre l’any passat 53,5 gigatones de CO equivalent, davant les 52,8 del 2016, un augment de l’1,2 %. El creixement de l’economia mundial a un ritme del 3,7% juntament amb un alentiment de la descarbonització de l’energia han propiciat el nou repunt, segons el document.

L’estabilització aconseguida "els tres anys anteriors havia insuflat optimisme en les discussions sobre política climàtica”,segons el document. Les emissions s’havien frenat malgrat que l’economia mundial també havia crescut, tot i que en xifres més modestes que el 2017. El punt d’inflexió, el moment decisiu que la quantitat de gasos abocats a l’atmosfera caurien podia estar a prop, però les dades de l’any passat allunyen aquesta possibilitat.

Més ràpid 

"La ciència és clara. Els governs han d’avançar més ràpid i amb més urgència. Estem alimentant aquest foc malgrat que els mitjans per extingir-lo estan al nostre abast", ha advertit amb rotunditat la directora executiva adjunta de Medi Ambient de l’ONU, Joyce Msuya, durant la presentació.

Els autors de l’estudi mostren que “el ritme actual” de les accions contra l’efecte d’hivernacle,“són insuficients per complir els objectius de París”, que preveu limitar l’augment de temperatura durant el segle per sota dels 2 ºC graus centígrads.

Els països han de"triplicar els seus esforços" en la reducció d’emissions si volen arribar a aquest límit pactat en la cimera del 2015 de la capital francesa. I si volen arribar al punt òptim que també figura en aquest acord (un increment d’1,5 ºC),els haurien de quintuplicar.

Pessimisme respecte als 1,5 ºC 

No és estrany que davant de la dificultat de dur a terme un esforç tan gran, els autors de l’informe adverteixin que "la possibilitat tècnica" de contenir l’escalfament a 1,5 ºC "disminueix". Si la reducció d’emissions segueix pel camí actual s’arribarà als 3 ºC a finals de segle, amb un augment continu de la temperatura” al llarg d’aquest, afegeixen.

Notícies relacionades

Cap dels grans països occidentals integrats al G20 porta un ritme de reducció que li permeti complir els seus compromisos per al 2030, ni tan sols la Unió Europea, que és avaluada en el seu conjunt per l’informe, no país per país. Tampoc el porten els Estats Units, l’Argentina, Austràlia, el Canadà, Corea del Sud, l’Aràbia Saudíta i Sud-àfrica. L’Índia, Rússia i Turquia estan a un 10% de poder complir-ho, mentre que la Xina, el Brasil i el Japó sí que ho estan aconseguint juntament amb 54 països més. Entre tots sumen el 60% de les emissions mundials.

Espanya és un dels països en què va augmentar l’emissió de gasos el 2017, concretament es va disparar un 4,7 %. L’objectiu que li ha marcat la Unió Europea per al 2030 és tornar a les emissions de l’any 1990, que superem actualment en un 17,8%. L’esborrany de la llei de canvi climàtic elaborat per l’actual Govern estableix, no obstant, un objectiu més ambiciós, reduir-les en un 20% respecte al 1990, en la línia dels requeriments de l’ONU.