tragèdia a l'atlàntic
Les imatges del submarí ARA San Juan en el fons del mar
La nau, localitzada un any després de la seva desaparició, va ser trobada a 907 metres de profunditat

restos-submarino
El submarí ‘ARA San Juan’, desaparegut fa un any i un dia a l’Atlàntic sud, va ser trobat la matinada d’aquest dissabte a 907 metres de profunditat en una zona a uns 600 quilòmetres de la ciutat patagònica de Comodoro Rivadavia, a l’altura del golf de San Jorge. La nau, on hi anaven 44 tripulants, ha sigut localitzada després de mesos de recerca per la companyia nord-americana Ocean Infinity.

Restes del submarí ‘ARA San Juan’ /
Segons les imatges obtingudes pel robot submergit d’aquesta empresa –contractada pel Govern per fer la recerca, que va durar dos mesos–, l’àrea de runa és de 80 per 100 metres. “Això suggereix, falta la certesa, que podria haver implosionat, col·lapsat molt a prop del fons. Perquè el despreniment de runa és molt delimitat a l’àrea”, ha detallat per la seva part el capità Enrique Balbi.
En concret, es va detectar una “secció major”, que és el casc resistent, la part habitable del submarí, que mesura de 25 a 30 metres, i unes altres tres parts del vaixell en menors dimensions i formes que coincideixen amb la secció de proa, popa i la vela.

Restes del submarí ARA San Juan /
Balbi va afegir que ahir a la nit es va ubicar la posició al mar del “contacte” que havia detectat l’empresa i “en hores de la matinada” va operar el robot per descendir i identificar “fefaentment” el submarí, del qual fins al moment només se n’han difós imatges preliminars de baixa qualitat per la turbulència i salinitat de la zona.
Un any de recerca
L’ARA San Juan va desaparèixer el 15 de novembre de l’any passat amb 44 persones a bord mentre es dirigia des d’Ushuaia a la seva base a la ciutat Mar del Plata, 400 quilòmetres al sud de la capital. Diverses agències internacionals van reportar una explosió hores després de perdre’s tot contacte amb la nau.

En el seu moment es va explicar que havia entrat aigua pel sistema de ventilació del submergible, cosa que va provocar un curtcircuit a les bateries. “Un 15 ens els va treure i un 15 els ha tornat!! Tants sentiments tenim en aquests moments, demanem respecte i honor per a ells, un pas més a prop de tornar a casa”, van escriure els familiars en el compte oficial a Twitter.
Notícies relacionadesDijous passat, i al complir-se un any del desastre, el president Mauricio Macri havia encapçalat a la base naval Mar del Plata un homenatge als tripulants de l’ARA San Juan. “No els abandonarem, els continuem buscant fins que realment els puguem trobar”, va dir, davant familiars crítics i incrèduls. Per llavors, Macri no tenia més que paraules de condolences per oferir-los, i només va rebre desaprovació.

Però alguna cosa va passar les hores següents. El barco Seabed Constructor, que pertany a Ocean Infinity, va fer un últim recorregut abans de partir a Sud-àfrica per efectuar tasques de reparació i retornar a l’Argentina al febrer. Va arribar així al denominat Lloc 1, on havia sigut detectat un objecte de “60 metres de longitud” a partir d’una nova anàlisi d’imatges recopilades. Poc més tard, va arribar la confirmació més esperada.
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Andrés Iniesta: "No sempre tot és bonic, ni per a mi ni per a ningú"
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Presumpta administració deslleial Els Mossos confisquen documents i joies als marmessors de Pere Mir
- MOBILITAT Controls a les carreteres gironines pel pont de l’1 de maig
- Nova instrucció als registres El Govern aprova una instrucció per fer efectiva la prohibició dels ventres de lloguer
- Successos Un piròman provoca nou incendis en mitja hora a Cambrils i deixa danys en comerços i restaurants
- Conseqüències de l’apagada El Govern té un pla b amb reserves de gasoil per si hi ha una altra apagada
- Entrevista Joan Gabriel Bergas, catedràtic en Enginyeria Elèctrica de la UPC: "Són set 'barcelones' que van caure de cop"