Corrupció a l'Argentina

Fernández de Kirchner anirà a judici per una xarxa de suborns en obra pública

El jutge dicta presó preventiva, però l'exmandatària pot eludir-la de moment perquè és aforada

L'expresidenta diu ser una de «perseguida política» i que la utilitzen per ocultar el fracàs econòmic del Govern

zentauroepp45076995 former argentine president and senator cristina fernandez de180917214922

zentauroepp45076995 former argentine president and senator cristina fernandez de180917214922 / MARCOS BRINDICCI

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

L’expresidenta argentina Cristina Kirchner va ser processada pel jutge federal Claudio Bonadio, qui al seu torn va dictar presó preventiva per considerar-la cap d’una “associació il·lícita” que rebia comissions dels empresaris que guanyaven les licitacions de l’obra pública. Fernández de Kirchner no anirà de moment a presó perquè és senadora i és aforada. El magistrat esperarà que el processament es ratifiqui en un segona instància judicial per demanar que se li retirin els furs parlamentaris. Bonadio ha dictat al seu torn un embargament d’un milió de dòlars.

El magistrat, que ja ha imputat l’exmandatària en altres causes i, segons ella, ho fa sense ànims de dissimular l’enemistat personal, ha fet servir 500 pàgines per justificar una decisió que ja havia sigut anticipada per la premsa. El jutge assegura que Fernández de Kirchner “va fer funcionar una maquinària que treia amb procediments manipulats diners a l’Estat nacional”. Això es va fer en “detriment de l’educació, la salut, els jubilats, la seguretat, que deixava el poble més humil sense clavegueres, sense aigua corrent, sense serveis, sense transport segur”.

Sense sorpreses

El contingut del dictamen li ve com l’anell al dit al Govern de dretes, en moments en què el peso no deixa d’enfonsar-se contra el dòlar, es perd la feina, creixl’endeutament extern i la fuga de capitals i s’espera una inflació anual superior al 40% i una caiguda del PIB de més del 3%.

Juntament amb Fernández de Kirchner van ser processats l’exministre de Planificació, Julio De Vido, i el seu braç dret, Roberto Baratta. “La mesura no em sorprèn”, va dir l’advocat de l’exmandatària, Gregorio Dalbón. A través d’un vídeo, Fernández de Kirchner va anticipar què passaria i va dir que és objecte d’una “persecució política” conseqüència de la seva oposició al programa econòmic que “provoca la gana” dels argentins.

Associació il·lícita

Bonadio va basar la seva decisió en les fotocòpies de vuit quaderns escolars escrits a mà pel llavors xofer de Baratta, l’exsergent de l’Exèrcit, Oscar Centeno. En aquestes pàgines s’explica amb luxe de detalls com funcionava la presumpta “associació il·lícita”. Centeno va cremar els seus quaderns i mai el van sotmetre a una perícia cal·ligràfica. La causa té una vintenad’imputats col·laboradors i la mateixa xifra de detinguts, i un pròfug. Entre els penedits hi ha Centeno, poderosos empresaris i exintegrants de l’anterior Govern. La investigació també arriba al cosí del president, Mauricio Macri, Ángelo Calcaterra

L’altre pilar de l’acusació contra Fernández de Kirchner és l’exsecretari d’Obres Públiques, José López. A mitjans del 2016 el van detenir quan intentava amagar bosses amb vuit milions de dòlars. En tots aquests mesos, López va semblar que tenia trastorns emocionals i ha canviat el seu testimoni a la justícia en quatre oportunitats. Fa dues setmanes es va convertir en penedit i va apuntar directament contra l’exmandatària.

Població dividida

Notícies relacionades

La tasca de Bonadio divideix les opinions dels argentins. Els simpatitzants del president Mauricio Macri creuen que és un paladí de la justícia. Els seus adversaris, que no són necessàriament kirchneristes, diuen que Bonadio i el fiscal Carlos Stornelli, un vell amic de Macri, han muntat un sistema extorsionador que arrenca confessions sense agafador i amb finalitats polítiques. Una enquesta divulgada pel canal televisiu C5N diu que un 46% dels consultats opina que el magistrat té una rancúnia manifesta mentre que un percentual similar afirma el contrari. Un 35% afirma que els quaderns són reals, un 28% estima que dona veritats parcials que es manipulen i un 29% no es creu gens les revelacions.

La informació sobre el processament va coincidir amb la presència en el Congrés del ministre d’Hisenda, Nicolás Dujovne, que, després de reunir-se amb les autoritats del Fons Monetari Internacional (FMI), va informar als legisladors que discuteixen el pressupost de 2019 que l’economia continuarà caient un 0,5% l’any que ve i la inflació serà d’un 23%. En virtut de l’acord amb l’FMI, el Govern preveu un dèficit fiscal zero que l’ha obligat a retallar despeses en salut, educació, cultura i ajuda social, i tancar ministeris.