Trump retirarà els ajuts a l'agència de l'ONU que s'ocupa dels refugiats palestins

El Govern d'EE U pretén també reduir el nombre de palestins reconeguts com a refugiats

undefined44822577 mrx01  washington  dc  ee uu    29 08 2018  el presidente es180830130510

undefined44822577 mrx01 washington dc ee uu 29 08 2018 el presidente es180830130510 / MIchael Reynolds

3
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia

L’Administració deDonald Trumpcontinua insistint que seran elsisraeliansi elspalestinsels que decideixin com resoldre el conflicte més longeu del Pròxim Orient, però no deixa d’imposar les seves pròpiessolucions unilateralsen contra del dret internacional i el consens de la comunitat de nacions. L’última decisió passa perretirar les seves contribucions a la UNRWA, l’agència de lesNacions Unidesque administra l’educació, la sanitat i els serveis socials alscamps de refugiats palestins, una entitat de la qual depenencinc milions de personesa Gaza, Cisjordània, el Líban, Síria i Jordània. No només això. La Casa Blanca també aspira a reduir radicalment el nombre de palestins ambestatus de refugiats, una mesura que els desposseiria de l’anomenatdret al retorn.

En les últimes set dècades, la gran majoria de presidents dels Estats Units han tingut un marcatbiaix proisraelià, però cap havia arribat tan lluny com Trump. El seu equip, ple de jueus ortodoxos vinculats alprojecte colonial dels assentaments, opera com una banda d’agents al servei de les tesis del Govern ultranacionalista deBenjamin Netanyahu. Un darrere l’altre estan complint els seus designis, començant pel reconeixement deJerusalem com a capital d’Israeli el trasllat de l’ambaixada nord-americana, cosa que a ulls de Washington també implica treure la Ciutat Santa de la taula de negociació.

Ara es disposen a eliminar els350 milions de dòlarsque els EUA aporten cada any a la UNRWA, una quarta part del seu pressupost, una xifra que feia de Washington el seu principal donant. Paral·lelament, cancel·larà els 200 milions que entrega a lesoenagés nord-americanesque prestenajuda humanitària a Gaza i Cisjordània, segons Foreign Policy.

La mesura sembla que ha sigut impulsada perJared Kushner, el gendre del president i home al capdavant de les negociacions, i l’ambaixadora davant de l’ONU,Nikki Haley, una de les peces neoconservadores en l’organigrama de la política exterior de Trump. Argumenten, segons diversos mitjans nord-americans, que la UNRWAperpetua la dependència dels palestins i el problema dels refugiats. La seva intenció és utilitzar-los com a arma coercitiva perquè els palestins es distanciïn deHamasi perquè els seus rivals al capdavant delGovern de Ramallahes dobleguin alpla de pauque Kushner prepara des de fa més d’un any. També l’emmarquen en la necessitat dereduir despeses, malgrat que els EUA aporten anualment gairebé4.000 milions de dòlarsa Israel enajuda militar.

Notícies relacionades

Els dirigents palestins no han tardat a protestar de forma aïrada contra la decisió, que s’oficialitzarà en les properes setmanes, tot i que ja s’ha informat alguns aliats de la zona. Però no són els únics. Entre l’estament militar israelià i les altes instàncies del poder a Washington, molts temen que la decisió només serveixi per agreujar les esfereïdores condicions humanitàries que imperen en els camps de refugiats, la qual cosa probablement es traduiria en un augment de la inestabilitat. L’UNRWA arrossega seriosos problemes de finançament des de fa anys i fa poc va haver d’acomiadar desenes de treballadors.

Simbòlicament, per als interessos palestins, són encara més preocupants els plans per reduir el nombre de palestins reconeguts com a refugiats. La Casa Blanca vol incloure únicament a aquells que van ser expulsats o van fugir de casa seva durant la guerra àrabo-israeliana de 1948, menys d’un milió, el que deixaria fora als seus descendents, els mateixos que poblen avui els escanyolits camps. Aquesta decisió no tindria efectes pràctics en l’esfera internacional perquè l’ONU no comparteix l’argument nord-americà, però sí que establiria un precedent. Tot suggereix que l’Administració Trump ha abraçat una mena de pensament màgic. Els seus dirigents semblen pensar que n’hi ha prou amb deixar de reconèixer els problemes més complexos del conflicte perquè aquests problemes desapareguin.