Lidera les enquestes

Creix el recolzament a Lula per a les pròximes eleccions presidencials al Brasil

Malgrat estar pres i que la seva candidatura podria ser anul·lada, l'exmandatari brasiler té un ampli avantatge sobre els seus rivals

mbenach42921639 bra05  r o de janeiro  brasil   14 04 2018   un manifestante180417201903

mbenach42921639 bra05 r o de janeiro brasil 14 04 2018 un manifestante180417201903 / Antonio Lacerda

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Malgrat ser a la presó i que la seva candidatura és inviable segons la justícia brasilera, el recolzament a l’exmandatari brasiler Luiz Inácio Lula da Silva, es va elevar en gairebé cinc punts percentuals i guanyaria l’elecció presidencial de l’octubre vinent si se li permetés participar, això segons un sondeig que va mesurar les preferència dels electors a una setmana d’haver començat oficialment les campanyes.

No obstant, es preveu que una cort electoral impedeixi postular Lula a causa de la condemna de 12 anys que pesa en contra seu per càrrecs de corrupció, però això no influeix de manera negativa en els electors, ja que l’exmandatari concentra en aquest moment un 37,3% de les intencions de vots, segons una enquesta realitzada per la consultora MDA.

Aquest sondeig va ser per encàrrec de la Confederació Nacional del Transport (CNT), on ubiquen el rival més pròxim de Lula, el candidat d’extrema dreta Jair Bolsonaro, amb un recolzament de 18,3%, seguit per l’ecologista Marina Silva amb un 5,6% i pel centrista Geraldo Alckmin amb un 4,9%.

El recolzament a Marina Silva i al candidat de centreesquerra Ciro Gomes va disminuir des de l’enquesta del mes de maig, mentre que va augmentar el suport per a Bolsonaro i Alckmin, un exgovernador de l’estat de São Paulo que és el favorit dels inversors.

Aquesta és la primera enquesta important des que les candidatures van ser inscrites oficialment la setmana passada i es va realitzar a escala nacional amb la participació de 2.002 persones entre el 15 i el 18 d’agost, amb un marge d’error de 2,2 punts percentuals, segons va explicar MDA.

Les preferències electorals sense Lula

Però en el cas que Lula da Silva no pugui participar en els comicis de l’octubre vinent, el candidat de l’extrema dreta del Brasil, Jair Bolsonaro, té un avantatge sòlid, segons una nova enquesta d’Ibope, que va excloure l’exmandatari en un escenari que podria ser el més probable.

Notícies relacionades

Bolsonaro té un 20% de les intencions de vot, seguit per l’ambientalista Marina Silva amb un 12%, el centreesquerrà Ciro Gomes amb un 9% i el preferit dels mercats Geraldo Alckmin amb un 7%, va revelar el sondeig.

El company de fórmula de Lula, Fernando Haddad, que encapçalarà la candidatura pel Partit dels Treballadors si a Lula se li prohibeix postular-se per una condemna per corrupció, va  obtenir només un 4% de les preferències dels electors. L’enquesta va ser realitzada per 2.002 votants entre el 17 i el 19 d’agost, amb un marge d’error de 2 punts percentuals, va informar Ibope.

Temes:

Brasil