El judici contra Lula al Brasil

El Tribunal Federal s'inclina a ratificar la condemna contra Lula

La sentència suposaria la seva inhabilitació per concórrer a les pròximes eleccions

zentauroepp41765503 former president luiz inacio lula da silva speaks supporters180124174102

zentauroepp41765503 former president luiz inacio lula da silva speaks supporters180124174102 / Marcelo Chello

4
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

El Tribunal Federal Regional de Porto Alegre s'encamina a confirmar la condemna a nou anys i mig de presó contra Luiz Inácio Lula da Silva, que comporta la seva inhabilitació per presentar-se a les eleccions, enmig de la celebració de la Borsa i dels principals mitjans de comunicació de Rio de Janeiro i São Paulo, que havien convertit l'expresident en una mena de dimoni. El jutge Sergio Moro havia sentenciat Lula mesos enrere per haver rebut un apartament al balneari paulista de Guarujá de part d'una constructora, OAS, a canvi de presumptes beneficis. João Pedro Gebran Neto, un dels tres jutges del tribunal de Porto Alegre, va trigar més de tres hores a pronunciar-se a favor de la ratificació de la pena i fins i tot augmentar-la en tres anys. Va considerar Lula garant de l'esquema de corrupció que va funcionar a la petrolera estatal Petrobras.

El jutge Gebran Neto, que mai va amagar les seves afinitats amb el jutge Moro, va assegurar, contra el que havia esgrimit la defensa de l'exsindicalista, que sí que hi ha proves per incriminar el fundador del Partit dels Treballadors (PT) encara que “no s'exigeix la participació activa de Lula en cada un dels contractes” subjectes a revisió judicial. Les proves, va assenyalar, són indirectes. Però els indicis tenen, en aquest cas, “la mateixa envergadura” que una evidència constatada. Tot el país està ara a l'espera els dictàmens dels altres dos magistrats, Leandro Paulsen i Victor Laus. La sort semblava tirada.

El fiscal, Mauricio Gotardo Gerum, també va defensar la condemna. “Lamentablement, Lula es va corrompre”, va dir. Prèviament, Cristiano Zanin, el defensor de Lula, va denunciar l'existència d'una “guerra judicial" contra l'exsindicalista que es fa sense proves. “Volen proscriure'l però no ho permetrem, si la (cadena mediàtica) Globo vol guanyar-lo a Lula que posi el seu candidat i disputi les eleccions (previstes per a l'octubre)”. Zanin va demanar la nul·litat del procés.

Denúncia d'objectiu polític

Per Lula i el PT, el judici té un únic propòsit: negar-li la possibilitat de presentar-se a les eleccions de l'octubre en què apareix com el gran favorit, de la mà dels sectors més pobres de la societat. Un dictamen desfavorable encara li dona dues oportunitats d'apel·lació: el Tribunal Electoral i el Tribunal Suprem. Al Brasil regeix des del 2012 l'anomenada llei de “fitxa neta” que impedeix que els polítics sotmesos a procés judicial puguin aspirar a càrrecs electius. Però un dels seus articles assenyala que les màximes instàncies judicials poden suspendre aquesta prohibició com una mesura cautelar mentre es fa la campanya electoral.

En el seu editorial d'aquest dimecres, el diari O Globo ha expressat un categòric rebuig a aquesta possibilitat: “No es pot transgredir el principi que la llei val per a tots”. No tota l'elit brasilera es mostra procliu a treure Lula del joc electoral. Intueix que aquest pot ser el pitjor dels camins. Fins i tot Roberto Pompeu de Toledo, un columnista de nul·la simpatia pel fundador del PT va llançar la seva advertència: “Qui vol veure Lula derrotat ha de recolzar que ho sigui a les urnes. Un Lula impedit serà un fantasma no només en l'elecció, sinó durant el mandat presidencial que seguirà”. La Folha de São Paulo va reconèixer que Lula compta amb una intenció de vot d'un terç dels electors, “i això el converteix, absolt o no, en un actor central de la disputa pel palau Planalto”. 

Societat anestesiada

Lula va decidir esperar la resolució al seu històric bastió sindical a la perifèria paulista, escenari de les lluites contra la dictadura a principis dels anys 80. Aquí va dir que estava “extremadament tranquil” i amb la “certesa absoluta que no he comès cap crim”. Anticipant-se al que comunicarà el tribunal, l'exmandatari va dir que comptarà amb “molt de temps per mostrar les mentides que s'han explicat”.

Notícies relacionades

Segons Lula, bona part de la societat brasilera va estar “anestesiada” durant el procés que va derivar en la destitució de la presidenta Dilma Rousseff, el 2016. Llavors, va afegir, “van dir que el PT era una malaltia greu per al país”. Però ara, aquelles mateixes persones “estan descobrint que no han fet una cirurgia per millorar, que venen part del nostre cos”. En aquest sentit, va afegir: “El que està passant amb mi és molt poc comparat amb el que estan fent amb milions de brasilers, que no van entendre la reforma laboral (portada endavant pel Govern interí de Michel Temer), una de les més retrògrades del món”.

Al Brasil es parla de la “politització de la justícia” i la “judicialització de la política” per explicar el cicle iniciat el 2015 que va començar amb la caiguda de Rousseff, té Lula al centre de la tempesta, i que és acompanyat amb un retorn dels programes econòmics neoliberals més durs. Rodrigo Maia, el president de la cambra dels diputats, i defensor del gir ultraconservador del Brasil, acaba de corroborar-ho al qualificar Bolsa Família, el projecte que durant l'era Lula va treure de la pobresa milions de brasilers, d'esclavitzar les persones. “No s'han de donar peixos, s'ha d'ensenyar a pescar”.