CATÀSTROFE AL PAÍS CARIBENY

A la recerca de la caiguda del mur veneçolà

Els EUA i països afins aspiren a acabar amb el règim bolivarià a la manera de la caiguda de l'Alemanya comunista el 1989

zentauroepp44704942 bra02  pacaraima  brasil   19 08 2018   venezolanos hacen fi180820122956

zentauroepp44704942 bra02 pacaraima brasil 19 08 2018 venezolanos hacen fi180820122956 / Geraldo Maia

1
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

L’èxode veneçolà hauria de ser un problema regional, però Caracas, que ha sigut marginada del Mercosur, va decidir donar un cop de porta a l’Organització d’Estats Americans (OEA) perquè creu que amb prou feines és un titella de Washington. L’altre instrument polític que havia demostrat ser eficaç en altres crisis, la Unió Sud-Americana de Nacions (UNASU), es troba en els llimbs. Enmig d’aquesta orfandat, i amb el perill latent d’un conflicte d’una altra escala, el torrent humà es dissemina cap a on troba un lloc.

No és la primera vegada en la història que un problema migratori té com a rerefons un enfrontament polític i ideològic. L’abril del 1980 va esclatar a Cuba l’anomenada “crisi del Mariel”, coneguda així pel port de la província d’Artemisa d’on van sortir 120.000 persones cap a Miami. L’èxode va ser fomentat des dels EUA amb efectes purament desestabilitzadors.

El precedent de l’Alemanya Democràtica 

El que no va funcionar en el seu moment amb el castrisme va tenir un èxit contundent nou anys més tard a Europa de l’Est. El 9 de novembre de 1989, els dirigents de la llavors República Democràtica Alemanya (RDA) van anunciar l’obertura de la frontera a Berlín Oriental. La multitud va desbordar els controls i li van estendre un certificat de defunció al Mur. La caiguda es pressentia com a imminent des d’agost, quan 120.000 ciutadans de l’RDA se’n van anar a Hongria per tal d’arribar a Àustria o Alemanya Occidental.¿

Notícies relacionades

Existeix la possibilitat que la història es repeteixi amb Veneçuela? L’escenari no sembla forassenyat. De moment, el president de Colòmbia, Iván Duque, i el secretari de Defensa dels EUA, James Mattis, van acordar l’enviament d’un barco hospital nord-americà en “missió humanitària”. Mattis va dir que l’Administració Trump no té intenció d’“enviar soldats” sinó “doctors”. Però el president bolivià, Evo Morales, no va dubtar a predir una “invasió encoberta” perquè l’‘USNS Comfort’ té “capacitat per transportar helicòpters de guerra”.

Aixecar el bloqueig com a solució

Si Washington volgués ajudar a resoldre la crisi hauria “d’aixecar el bloqueig”. Colòmbia és a hores d’ara part de l’OTAN i per a l’excanceller chavista Roy Chaderton, la possibilitat d’una escalada bèl·lica és gran. “La guerra cap a la qual estem marxant ha de lliurar-se en territori colombià, independentment que aquests (Colòmbia i Estats Units) ens envaeixin”, va dir.