Tragèdia a Itàlia

Dos tècnics van advertir Atlantia sobre el deteriorament del pont de Gènova

En un informe entregat a l'empresa el novembre passat s'esmentava problemes al cablatge i en un dels pilars

Les 664 persones que han hagut d'abandonar casa seva maleeixen la concessionària i demanen a les autoritats una solució ràpida a la seva situació

zentauroepp44683424 epa5094  g nova  italia   17 08 2018   trabajadores de la cr180817211806

zentauroepp44683424 epa5094 g nova italia 17 08 2018 trabajadores de la cr180817211806 / Oficina de prensa de la Cruz Roj

3
Es llegeix en minuts
Rossend Domènech
Rossend Domènech

Corresponsal a Roma

ver +

Dos tècnics contractats per la concessionària italiana Autostrade, filial d’Atlantia, van presentar el novembre del 2017 un informe en què s’advertia a l’empresa deldeteriorament que presentavael pont que dimarts passat es va esfondrar a Gènova, on van morir almenys 38 persones. Els mitjans de comunicació italians van informar ahir sobre l’estudi elaborat pels professors de l’Institut Universitari Politècnic de Milà, Carmelo Gentile i Antonello Ruoccolo. El documentesmenta les anomaliesque presentavenalguns materials, com l’oxidació dels cables, i el deteriorament del pilar número nou del viaducte. El Govern ha nomenat una comissió perquè investigui el que va passar, que ahir va començar els seus treballs.

Avui es farà el funeral d’Estat per les víctimes mortals recuperades fins al moment, amb la presència del president de la República, Sergio Mattarella i del primer ministre, Giuseppe Conte. L’acte religiós serà oficiat pel cardenal i arquebisbe de Gènova, Angelo Bagnasco. Un funeral que estarà envoltat de la polèmica, ja que 20 de les famílies de les víctimeshan decidit no participaren les exèquies públiques i han preferit una cerimònia privada. Algunes han manifestat que no participaran en el que han considerat “una passarel·la” per als polítics.

Mentrestant, segueix larecerca entre les runesdels desapareguts i l’odissea de les 664 persones que s’han vist obligadesa deixar casa seva, situades sota el tram del pont caigut, i que han sigut declarades inhabitables per les autoritats. “Tota una vida dins d’una maleta”, es va lamentar ahir una de les afectades, una noia de 20 anys.

Hotels i pensions

Els desnonats es troben de moment allotjats en hotels, pensions i vivendes de familiars. Sefer Sefa va mostrar la seva preocupació perquè els seus fills hauran de canviar d’escola, tot i que adverteix que el pitjor és “no tenir un sostre propi. Ara som vuit a la casa del meu germà”, va afirmar. Aquest nombrós grup de veïns vivien en 11 blocs de pisos situats al torrent Polcevera, sobre el qual passa el pont. Excepte els que resideixen en dos blocs, considerats fora de perill, la resta mai més podran tornar a casa seva. La demolició de les restes del pont comportarà inevitablement l’ensorrament també dels edificis.

L’alcalde de Gènova, Marco Bucci, va intentar ahir tranquil·litzar els afectats, que irritats li van cridar: “Austostrade d’Itàlia ens ha destruït la vida, volem les nostres cases”. Els bombers han advertit que un dels pilars del pont que està encara dret “està cedint i pot caure”, cosa que, si passa, aixafaria quatre edificis més. Ahir, els residents d’aquests blocs van ser evacuats, mentre procedienlentament a recuperar els seus efectes personalsindispensables. Una maleta, dos a tot estirar, per cap. “Allà hi ha la nostra vida i amb prou feines ens deixen recollir els vestits”, es va queixar un dels veïns.

Grups animalistes

Notícies relacionades

Fabio i Daniele Cabretta busquen un lloc per a la seva mare, vídua recent. Maria Cosco, de 20 anys i mare d’una nena de 4 mesos, es planteja “tornar a començar des de l’inici” juntament amb el seu marit, un noi que tot just ha acabat l’escola superior. “No puc acceptar que se’m tracti com si fos l’afectat d’un terratrèmol, no es tracta d’un fenomen natural. Aquí hi ha culpables”, va afirmar indignat Ennio Guerci mentre abandonava la casa on ha viscut els últims 60 anys. “Vull reconstruir la vida que Autostrade d’Itàlia m’ha destruït”, va dir. “No marxarem a vivendes populars. Si ho intenten fer, protestarem”, lamenta un altre dels afectats que demana poder mantenir la “vida digna que teníemi que Autostrade ens ha tret”.

Diversesassociacions animalistess’estan fent càrrec dels gats, gossos, ocells, tortugues i altres animals que tenien les famílies a casa i que, de moment, no poden emportar-se als hotels. El títol d’Atlantia, cotitzat a la bossa, va remuntar ahir fins a haver de ser suspès per excés de pujada, després que el passat 14, quan va caure el pont, perdés el 22,2%, equivalent a 4.000 milions. El 45,5% del capital està en mans de petits inversors.

Temes:

Itàlia