VULNERACIÓ DE DRETS HUMANS

Més de 12.000 nens i nenes palestins, arrestats des de l'any 2000 per Israel

Els menors, jutjats a Cisjordània per la llei marcial i a Jerusalem per la civil, són sotmesos a violència verbal i física en els interrogatoris

zentauroepp43283629 epa5499  gaza  cisjordania   11 05 2018   varios palestinos 180512205358

zentauroepp43283629 epa5499 gaza cisjordania 11 05 2018 varios palestinos 180512205358 / MOHAMMED SABER

2
Es llegeix en minuts
Ana Alba
Ana Alba

Periodista.

ver +

La policia israeliana va arrestar Shadi Farrah, de 12 anys, quan tornava de l’escola a casa, a Jerusalem. "Van dir que portava un ganivet per apunyalar, però no van poder presentar testimonis en el judici. El van arrestar, li van afaitar el cap i el van tenir quatre dies en una cel·la, gelat. Va estar detingut nou mesos", va relatar la seva mare al’oenagé palestina Addameer.

Othman Suleiman, arrestat el 2014, als 15 anys, va ser interrogat vuit hores diàries, 28 dies. "Em van amenaçar de violar-me dient: 'Si no vols parlar per la boca, et farem parlar per un altre lloc'. Vaig tenir molta por i vaig confessar una cosa que no havia fet", va explicar Othman. 

Des de l’any 2000, més de 12.000 nens i nenes palestins han sigut arrestats per les forces israelianes. Segons Addameer, ara hi ha 291 detinguts, 49 menors de 16 anys. Els solen acusar d’haver llançat pedres contra soldats, policies o cotxes de colons, càrrec que els pot suposar 20 anys de presó.

Detencions indiscriminades

"Els detenen de forma regular i indiscriminada sense proves o amb molt poques. Els tribunals solen basar-se en testimonis de soldats per condemnar-los", denuncia l’oenagé israeliana BTselem.

"El percentatge de condemnes a Cisjordània és de gairebé el 100% perquè els acusats firmen de mala gana acords de reducció de pena en què es declaren culpables", assenyala l’oenegé.

Els menors a Cisjordània, territori palestí ocupat per Israel, estan subjectes a la llei militar i els jutgen tribunals castrenses. Segons la llei, els pares han de ser informats de l’arrest dels seus fills i tenen dret a ser presents en les audiències, però això es compleix poc. Els interrogadors han d’informar els menors del seu dret a un advocat, tot i que només es contacta amb un si el nen facilita les seves dades.

Acords són la fiscalia

Els períodes de detenció es van reduir sobre el paper però es renoven fàcilment. La sentència contra un menor palestí es decideix segons l’edat que té al jutjar-lo, no quan va cometre el suposat delicte. 

Als menors de Jerusalem se’ls aplica la llei juvenil israeliana de 1971 (civil) perquè Israel es va annexionar l’est de la ciutat. Però el 2014, els tribunals "van començar a rebutjar les peticions per alliberar nens. Això va provocar que els seus pares busquessin acords amb la fiscalia per tenir-los a la presó com menys temps millor. S’empresona la majoria de menors arrestats per delictes de seguretat no demostrats", indica Addameer.

El Parlament israelià va aprovar el 2016 una llei que permet posar a la presó menors de 14 anys per delictes de "terrorisme".

Impacte en la salut mental

Notícies relacionades

Molts menors han sigut sotmesos a violència verbal i física i han firmat confessions en hebreu que no entenen. "La forces israelians han torturat o maltractat detinguts palestins, inclosos nens" amb mètodes com cops, bufetades, estrangulacions, posicions doloroses, privació de son i amenaces", afirma l’oenagé Amnistia Internacional. De vegades els proposen ser informadors de les forces de seguretat. 

"Els menors pateixen un gran mal. Estan aïllats, sense advocat ni pares i envoltats per representants del règim d’ocupació", alerta B’Tselem. El Centre de Rehabilitació per a les Víctimes de la Tortura adverteix que els causen "un impacte destructiu en la seva salut mental i solen abandonar l’escola".

Temes:

Palestina Israel