a prop d'Atenes

Els incendis a Grècia causen almenys 74 morts

Les autoritats han declarat l'estat d'emergència en diverses poblacions properes a Atenes, arrasades pel foc

240718 grecia 16-9 ep / periodico

2
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller / Agencias

Almenys 74 persones han mort i 150 més han resultat ferides pels nombrosos incendis que, des d’aquest dilluns, arrasen els voltants de la capital de GrèciaAtenes. Els focs, que continuen actius i descontrolats a causa del fort vent, han causat el desplaçament de milers de persones i la destrucció, com a mínim, de 1.000 cases i 300 cotxes. Hi ha desenes de desapareguts i les autoritats gregues temen que el nombre de persones afectades pugui augmentar: segons Protecció Civil, 11 de les persones ferides es troben en estat molt crític.

«Estem fent tot el que humanament podem per bregar amb els focs. El problema més gran que tenim és que els incendis són simultanis», ha dit aquest dimarts el primer ministre grec, Alexis Tsipras, en viatge oficial a Bòsnia i Hercegovina. Tsipras ha acabat el viatge abans de temps, ha declarat l’estat d’emergència a la regió d’Atenes i ha demanat ajuda als països veïns. Espanya ha enviat uns quants avions i Xipre, voluntaris.

Els incendis, aquest dilluns passat, es van declarar a diverses localitats al nord-est i al nord-oest d’Atenes. Molts dels seus habitants han fugit en direcció al mar, on la majoria han sigut rescatats per la guàrdia costanera, que porta la gent a localitats segures, lluny de les flames.

Evacuació marítima

Evacuació marítimaAlguns, no obstant, no ho han aconseguit: «Aquesta matinada quatre cossos han sigut trets de l’aigua a la localitat d’Artemida. Entre ells hi havia un nen. Els canvis constants del vent fan impossible escapar-se. Les cendres cobreixen la terra, els cotxes i els arbres. Vam tancar les nostres cases per evitar que el fum i el foc entrin abans de marxar», ha explicat un resident de la zona al diari grec ‘Ekathimerini’.

Segons el servei de bombers, actualment encara hi ha tres incendis en curs a la regió de la capital de l’Àtica, però també hi ha grans fronts en altres regions del país, particularment a la zona de Corint, al Peloponès, així com a l’illa de Creta.

Descontrol

Descontrol«Un bomber m’ha explicat que ha vist la imatge de 26 cadàvers junts en una platja a Mati. Intentaven escapar-se, però desgraciadament no ho van aconseguir», ha dit, Nikos Economopoulos, cap de la Creu Roja grega.

Notícies relacionades

En aquests moments, en els tres principals fronts hi ha desplegats sis helicòpters i tres avions, així com centenars de bombers amb mitjans terrestres.

Segons va informar l’alcalde de RafinaEvánguelos Burnús, l’operació d’evacuació per mar empresa ahir continua i els vaixells de la Guàrdia Costanera continuen desplaçant nombrosos residents de Rafina cap a zones segures.