TRAGÈDIA

Europa s'aboca a ajudar Grècia

undefined44427136 a man looks at the flames as a wildfire burns in the town of180724142409

undefined44427136 a man looks at the flames as a wildfire burns in the town of180724142409 / COSTAS BALTAS

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Molts són els països europeus que han ofert immediatament el seu recolzament a Grècia, amb l’aportació d’efectius i mitjans terrestres i aeris, per combatre els incendis que ja han acabat amb la vida de més de 70 persones, segons l’últim balanç. Un dels primers va ser Espanya, juntament amb Xipre. El Govern de Pedro Sánchez va decidir enviar dos avions amfibis Canadair per col·laborar en les tasques d’extinció del foc. Cada aparell té una capacitat de 5.500 litres.

La resposta massiva de molts països europes obeïa a la crida desesperada del Govern d’Alexis Tsipras, que es va veure desbordat la matinada de dilluns a dimarts davant de l’evolució de les desenes de focus del foc, molts d’ells provocats o producte de negligències, que a més es van propagar molt ràpid a causa de les fortes ràfegues de vent. No obstant, la millora de les condicions meteorològiques i el control d’alguns dels incendis van propiciar que l’executiu hel·lè cancel·lés part d’aquesta petició d’ajuda.

El record de Portugal  

"Els nostres pensaments estan amb Grècia i amb les víctimes dels incendis terribles", va escriure Macron, president de la República francesa, després d’enviar també un contingent per col·laborar en les tasques d’extinció dels focs. Italia, Alemanya, Polònia i Bulgària són altres països que han ofert ajuda, així com Portugal, que l’any passat també va patir uns devastadors focs que van provocar més d’un centenar de morts. António Costa, primer ministre portuguès, va manifestar en el seu compte de Twitter que Portugal "està disponible, en el quadro europeu i bilateral per recolzar Grècia", país al qual va enviar un "missatge de solidaritat". 

Notícies relacionades

El Govern lusità ha enviat a un total de 50 membres de la Força Especial dels Bombers, que arribaran a Atenes aquest mateix dimarts o dimecres al matí. També Israel i Rússia també han ofert ajuda. El líder del Kremlin va afirmar que els russos comparteixen "el dolor del poble germà" i va traslladar les seves condolences als familiars i amics dels morts en un telegrama dirigit al primer ministre Tsipras.  

També la Unió Europea s’ha afegit a les mostres de solidaritat. En aquest sentit, Tsipras va rebre trucades de recolzament del president del Consell Europeu, Donald Tusk, i del president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker.

Temes:

Incendis Grècia