llarga espera

Els nois atrapats a Tailàndia potser estaran mesos a la cova

Els menors han d'aprendre a bussejar perquè el principal impediment per al rescat són els nombrosos passadissos estrets inundats al llarg de la gruta

thailand

thailand
nios-en-la-cueva-en-tailandia

/

3
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

Les notícies bones, primer: les nois són vius. Les dolentes, després: el final feliç és llunyà i les condicions climatològiques agreujaran un quadro ja complicat. Els 12 nens d’entre 11 i 16 anys i el seu entrenador de 25 anys pot ser que hagin de passar els pròxims mesos a la cova del nord de Tailàndia en què es van endinsar fa nou dies.

Les primeres imatges van arribar dilluns a la nit. Els dos submarinistes anglesos els van mostrar macilents i arrupits sobre un illot de fang que sobresortia tot just un parell de metres en un espai negat, donant les gràcies i demanant alguna cosa de menjar, incomodats per la llanterna després de dies sumits en les tenebres. L’escena remet a altres gestes sorprenents que mesuren la supervivència humana en els ambients més hostils. Els nois estan dèbils però raonablement bé. La temperatura d’uns 26 graus i l’aigua de la pluja filtrada fins a la gruta han evitat la hipotèrmia i la deshidratació.

Els submarinistes els traslladaran aliments de supervivència i medicines per a primers auxilis. La urgència és que estiguin secs i tinguin menjar, aigua potable i aire respirable. Més endavant està previst que rebin queviures per a quatre mesos i lliçons de submarinisme per a un possible rescat. Els enginyers hi han portat una vintena de bombes d’extracció, que cada hora retiren uns 10.000 litres i abaixen un centímetre el nivell de les aigües. Però les prediccions de fortes pluges per als pròxims dies entorpiran el procés i pot ser que impedeixin l’accés a la galeria. Per treure’ls d’allà s’estudien diferents opcions, i cap no és fàcil.

Visibilitat nul·la

Els experts han aclarit que l’estretor de les galeries i la visibilitat nul·la són extremadament exigents, fins i tot per als submarinistes professionals. La sortida dels nois, que no saben nedar ni bussejar, sembla molt sensible. Qualsevol atac de pànic pot ser fatal tant per als nens com per als rescatadors. La decisió final dependrà de l’Exèrcit tailandès, i ara per ara es decanta per ensenyar nocions bàsiques de submarinisme als atrapats, subministrar-los algun tipus d’artefacte per respirar i treure’ls d’un en un, amb diversos submarinistes al camí i passant-se’ls en una dinàmica de relleus. És l’opció més ràpida però també la més arriscada.

Els equips de rescat, mentrestant, perforen les parets de la cova per obrir vies d’aigua que redueixin les inundacions. La missió s’ha vist entorpida pel gruix de la roca i les dificultats de traslladar la maquinària pesant. També preocupa que les perforacions causin enderrocaments fatals. L’escenari, doncs, apunta una llarga estada de les criatures a la cova, durant la qual serà necessari supervisar-ne la salut. La privació d’aliments pot causar trastorns cardíacs o fins i tot l’entrada en coma. “No crec que tornin ràpidament a casa”, ha admès el governador provincial, Narongsak Osottanakorn.

Parc natural

Notícies relacionades

La cova de Tham Luang, en un parc natural de la província del nord Chiang Rai, és la quarta més llarga del país. Els seus deu quilòmetres de galeries estretes i desnivells freqüents dificulten la seva exploració i les autoritats prohibeixen accedir-hi en la temporada del monsó. La premsa local ha aclarit que l’equip de futbol i el seu entrenador la coneixien però que van ser sorpresos per les inundacions que van seguir les fortes pluges. El grup ha quedat atrapat a uns dos quilòmetres de l’entrada i a 800 metres sota la superfície, en una zona coneguda com a platja de Pattaya.

El rescat dels joves es va elevar a prioritat nacional des que es van donar les primeres veus d’alarma i l’atenció es va expandir al món els dies següents. Uns 1.300 efectius han participat en les tasques, inclosos experts dels Estats Units, la Xina, el Japó, Austràlia i el Regne Unit. Trobar-los va significar una gran alegria per a tot el país quan l’esperança ja s’esvaïa. John Volanthen i Rick Stanton, els submarinistes britànics que van trobar els joves i van intercanviar-hi les primeres frases en el seu precari anglès, han entrat ja alpanteó d’herois nacionals.

Temes:

Tailàndia