AUTORITZACIÓ DEL GOVERN ESPANYOL

El barco d'Open Arms arribarà a Barcelona dimecres al matí

L'embarcació, que va rescatar 59 nàufrags, té "el combustible just" per arribar al litoral català

Colau afirma que farà "el possible" per evitar que els migrants acabin en un CIE

zentauroepp44081747 open arms180701192141 / Olmo Calvo

zentauroepp44081747 open arms180701192141
zentauroepp44090218 open arms180701192107

/

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El barco 'Open Arms' té previst la seva arribada al port de Barcelona dimecres entre les 10 i les 12 del matí, després que el Govern espanyol autoritzés a l’ONG Proactiva Open Arms a desembarcar a la capital catalana les 59 persones rescatades aquest dissabte en una barca en aigües internacionals, a unes 40 milles de Líbia. L’embarcació va començar a navegar aquest dissabte a la tarda amb rumb nord i té "el combustible just" per arribar a Espanya. Segons l’ONG, els centres de coordinació marítima de Malta i Itàlia no els van permetre atracar als seus ports per desembarcar els migrants. Després d’haver-ho sol·licitat, Proactiva Open Arms ja compta amb l’autorització del Centre Nacional de Coordinació de Salvament Marítim de Madrid i de Barcelona.

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, s’ha felicitat per la decisió del Govern de Pedro Sánchez:

Colau ha assegurat aquest diumenge en una entrevista a Catalunya Ràdio que l’Ajuntament de Barcelona farà "l’impossible" perquè les 59 persones migrants no vagin a parar un Centre d’Internament d’Estrangers (VAIG CIAR). L’alcaldessa ha destacat que volen acollir les persones que van en aquest barco "per garantir els seus drets i tractar-les com persones sense distinció".

Ha alertat que els CIE "no serveixen per a res" i que, segons el seu parer, no es respecten els drets humans, pel que afirma que treballaran per què aquestes persones no acabin internades en aquests centres.

Colau ha afirmat que atindran a aquests migrants "el millor possible" i ha destacat que Barcelona té experiència en aquestes qüestions, però ha reclamat al Govern central més recursos per atendre els migrants que arribin a la ciutat.

El dispositiu conjunt entre la Creu Roja il’Ajuntament de Barcelona ha atès en les últimes dues setmanes 465 persones migrants provinents de les costesd’Andalusia, i que havien creuat l’estret de Gibraltar en pastera, han explicat en roda de premsa aquest divendres els tinents d’alcalde Laia Ortiz i Jaume Asens. D’entre les 465 persones -404 homes, 22 dones i 39 de menors-, 27 han estat allotjades a dos equipaments municipals cedits temporalment a Cruz Roja, que compten amb 172 places, i el dispositiu d’acollida s’ha pensat per fer una primera atenció d’emergència i oferir cobertura sanitària, recolzament psicosocial, orientació legal i manutenció, places que se sumen a les que té Cruz Roja regularment a la ciutat.

La gran majoria d’aquestes persones són originàries de països de l’Àfrica subsahariana, com Costa d’Ivori, Guinea Conakry, Gàmbia, Camerun, Libèria i Sierra Lleona, que inclouen llocs en conflicte -una cosa que no ocorria fins fa pocs mesos-, van explicar al costat del coordinador de Creu Roja Catalunya, Enric Morist, i el de Creu Roja Barcelona, Ramon Jané.

"Tenen més por de tornar que al mar"

El programa Via Lliure de RAC1 ha entrevistat a l’activista Òscar Camps, qui ha assegurat que "després d’haver dormit i menjat una mica els refugiats estan més tranquils, però que encara tenen por a què els tornin Líbia. "Tenen més por de tornar que al mar", ha assenyalat el fundador de Proactiva Open Arms.  

Notícies relacionades

Al mateix programa ha parlat el conseller qui ha assegurat que el Govern està seguint aquest procés amb molta preocupació. "Nosaltres responem acollint, som un país d’acollida", ha sentenciat el conseller de Territori i Sostenibilitat.

L’alcaldessa de Barcelona ha parlat també al programa El Suplement, de Catalunya Ràdio, on ha demanat permisos de treball per a aquestes persones, "una cosa que beneficiaria tothom".