PRÒXIM ORIENT

Vaixells palestins salpen des de Gaza per saltar-se el bloqueig marítim israelià

Les embarcacions pretenen arribar fins a Xipre, és a dir, sobrepassar els límits de navegació imposats per Israel

L'acte es produeix enmig d'un augment de la tensió, amb bombardejos creuats per part dels dos bàndols

zentauroepp43533320 a picture taken on may 29 2018 shows fishing boats carrying180529125903 / MAHMUD HAMS

zentauroepp43533320 a picture taken on may 29  2018 shows fishing boats carrying180529125903
zentauroepp43534585 a picture taken from gaza city on may 29  2018  shows a smok180529133254

/

2
Es llegeix en minuts

Diversos vaixells pesquers palestins han salpat aquest dimarts des del port de Gaza per denunciar el bloqueig israelià de l’enclavament. La nau principal, anomenada Vaixell de la Llibertat, ha partit amb gairebé una vintena de persones a bord, entre ells dos ferits en les protestes de les últimes setmanes, diversos estudiants i residents que volen marxar de la franja de Gaza. 

El vaixell ha sortit del port, acompanyat d’una altra nau amb periodistes i reporters, amb l’objectiu d’arribar fins a Xipre. Juntament amb aquestes dues embarcacions han salpat també desenes de vaixells petits que navegaran només fins al límit imposat per Israel de sis milles nàutiques. A partir d’allà, els vaixells de l’Exèrcit hebreu podrien disparar a les naus que avancin per provar de violar el bloqueig. 

L’acció ha sigut organitzada per la Comissió de la Gran Marxa del Retorn i forma part de les mobilitzacions que es van iniciar el 30 de març passat, amb manifestacions setmanals al costat de la frontera amb Israel. "No volem més morts, ni més guerres, sinó que acabi l’ocupació, i les accions d’avui són un missatge per al món", han assenyalat els organitzadors. 

Atac amb projectils

El noli del vaixell es produeix enmig d’un augment de la tensió a Gaza després d’un atac amb morters contra Israel que s’ha saldat amb un ferit lleu. L’Exèrcit israelià ha informat aquest dimarts de dos bombardejos que s’han efectuat des de la Franja cap al sud d’Israel. En total s’han disparat uns 28 projectils, segons el comunicat emès per les forces hebrees. Des d’Israel asseguren que la majoria de projectils "han sigut interceptats pel sistema de defensa antimíssils 'Cúpula de Ferro'". 

Ara per ara cap grup s’ha responsabilitzat de l’atac des de Gaza, el més intens des del 2014, que caigut sobre les comunitats de Shaar Haneguev i Eshkol. Tot i això, la Gihad Islàmica palestina ha felicitat públicament la resistència armada palestina per l’atac a través d’un comunicat. 

Malgrat que el missatge no reclama directament l’autoria, fonts de Gaza han assenyalat a Efe que és consens a l’enclavament palestí que els atacs han sigut realitzats per la milícia del grup, en represàlia per la mort de tres dels seus milicians fa tres dies. 

Resposta israeliana

Notícies relacionades

Per la seva part, el primer ministre israelià, Binjamin Netanyahu, ha promès que l’Exèrcit respondrà "enèrgicament" als atacs des de la Gaza. "Israel veu amb la màxima gravetat l’atac a les comunitats del sud per part de Hamas i la Gihad Islàmica des de Gaza" ha manifestat el mandatari, que ha assegurat que "Israel farà pagar un preu alt a tot aquell que intenti de causar-li mal". 

Les tropes hebrees han respost als atacs amb bombardejos sobre objectius militars de la Gihad Islàmica a la zona central de la Gaza, dels quals, de moment, no es coneixen ferits ni víctimes.