Els populistes, a un pas de formar govern a Itàlia

La Lliga i els indignats arriben a un acord que serà sotmès ara al referèndum de les bases

El programa abandona la idea de sortir de l'euro, però conté propostes econòmiques irrealitzables

zentauroepp43356938 five star movement  m5s  leader luigi di maio walks in downt180517130639

zentauroepp43356938 five star movement m5s leader luigi di maio walks in downt180517130639 / Giuseppe Lami

3
Es llegeix en minuts
ROSSEND DOMÊNECH / ROMA

Les forces populistes estan a un pas de formar Govern a Itàlia, que es convertirà així en el primer país europeu a dotar-se d’un Executiu antisistema. Els líders del Moviment 5 Estrelles, Luigi de Maio, i de la Lliga, Matteo Salvini, fan aquest dijous la seva última reunió per acabar de polir els serrells del seu programa comú.  Els dos partits van arribar dimecres a la nit a un acord sobre el "contracte d’un Govern per al canvi": 22 punts a 40 pàgines. Només queden sis punts per acabar de negociar.

Després d’haver fet saltar les alarmes amb un esborrany que anunciava la sortida de l’euro sortida de l’euro, l’acord final només esmenta que la qüestió serà "negociada amb els altres socis europeus". Però el document introdueix altres variables que inquieten Europa: sobirania nacional per sobre de tot i renegociació dels Tractats de la UE, permanència a l’OTAN però supressió "immediata" de les sancions a Rússia per l’annexió de Crimea i ocupació d’Ucraïna. En l’apartat dedicat a la UE, consideren que les seves competències "s’haurien de reduir i que es recuperessin les dels països que no es poden gestionar de manera eficient a nivell de la Unió".

Baixada dràstica d’impostos

El programa econòmic allunya Itàlia d’Europa, a més de contenir mitjanes irrealitzables que amenacen amb enfonsar l’economia nacional. Així, hi haurà una baixada dràstica d’impostos, amb la reducció a dos dels trams fiscals (al 15% i a la 20%) per a particulars i empreses. A més, es redueixen els impostos sobre la gasolina i gasoil que el 2017 van proporcionar 25.000 milions a l’Estat i es bloqueja el de l’alta velocitat que hauria d’unir Itàlia a França (i Espanya).  Es proposa igualment congelar o eliminar deute italià i el d’altres països europeus amb el Banc Central Europeu (BCE). 

El programa preveu també un IVA zero sobre els productes per a nadons (22.000 milions menys d’ingressos a l’Estat) i la creació de més llars d’infants per a fills d’italians. Es reformen les pensions per facilitar l’accés a la jubilació  i es planteja un sistema que anomenen "quota 100",  que permetrà jubilar-se quan la suma dels anys d’edat i de contribució sumin 100 . Hi haurà una "renda per a la ciutadania" de 780 euros mensuals per als aturats durant dos anys, la qual cosa costarà a l’Estat 17.000 milions. Les pensions superiors als 5.000 euros mensuals nets seran  retallades "en nom d’una justícia fiscal més gran". 

Més durs en matèria d’immigració

Els imams i líders de religions presents no catòlics a Itàlia hauran de predicar en italià. Els gitanos acampats irregularment seran desallotjats i els immigrants regulars hauran de portar els seus fills a l’escola si no volen perdre la pàtria potestat. Respecte als immigrants sense papers i sense dret a l’asil, el programa preveu un centre d’identificació i expulsió únic i  "repatriacions expresses", encara que s’ignora com seran portades a terme, ja que Itàlia ha firmat acords de devolucions només amb quatre països.

Els economistes estimen el cost global del programa entre uns 60.000 milions i 80.000 milions, una quantitat que l’economia més endeutada de la UE després de Grècia no es pot permetre. Sobre el possible candidat a primer ministre s’estudien quatre noms, desconeguts pel públic. "Estem fent passos endavant, però no hem assolit cap acord”, sobre qui serà el successor de Paolo Gentiloni, va dir Di Maio, líder dels indignats

Notícies relacionades

A més,  el pacte inclou algunes mesures polítiques que els analistes italians veuen amb preocupació. Una de les mesures més polèmiques és la creació d’un "comitè de conciliació" per als casos conflictius que sorgeixin entre els dos partits, però que de fet restaria poders a l’Executiu i al mateix Parlament, buidant les seves prerrogatives. Consistiria a "confiar a un subjecte extern extraparlamentari tots o gairebé tots els procediments deliberatius", comenta l’analista Claudio Tito.

Segons Di Maio i el líder de la Lliga, Matteo Salvini, l’acord definitiu estarà a punt a tot estirar aquest divendres i serà sotmès a un referèndum de les bases de les dues formacions. Les votacions tindran lloc durant el cap de setmana vinent a les places de tot Itàlia, que en aquestes hores estan sent reservades per la Lliga. Els indignats del Moviment 5 Estrelles votaran telemàticament.

Quatre cares desconegudes per al càrrec de primer ministre

Giancarlo Giorgetti (51 anys), Gian Marco Centinaio (46), Emilio Carelli (65) i Riccardo Fraccaro (37). Són els quatre noms que més s’estudien per ocupar el càrrec de primer ministre. Però també se citen Alfonso Bonafede (42), Vincenzo Spadafora (44) i Vito Crimi (46). Són desconeguts per a la majoria d’electors, la qual cosa es considera normal en partits que no han governat mai.

Temes:

Itàlia