TRAGÈDIA AÈRIA

Moren els 257 ocupants d'un avió militar estavellat a Algèria

L'aparell, de fabricació soviètica, ha caigut instants després d'haver-se enlairat

avion

avion

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Mesa
Beatriz Mesa

Periodista

ver +

Algèria ha patit aquest dimecres el pitjor accident aeri de la seva història. Un avió de l'Exèrcit algerià s'ha estavellat tan bon punt s'ha enlairat, poc abans de les vuit del matí, en un terreny agrícola molt a prop de l'aeroport militar de Bufarik, a la ciutat de Blida, a 60 quilòmetres de la capital, Alger. No hi ha hagut supervivents entre els 257 ocupants de l'aparell, la majoria soldats. També hi viatjaven familiars, 10 membres de la tripulació i, almenys, 30 estudiants sahrauís que s'havien desplaçat a Alger per a gestions mèdiques o altres assumptes.

El Ministeri de Defensa algerià ha informat mitjançant un comunicat que l'avió sinistrat era un Iliuxin 76, de fabricació soviètica, que solia fer el transport regular de tropes des d'Alger fins a l'aeroport militar de Tindouf, el més pròxim a la zona desèrtica on hi ha els campaments de refugiats sahrauís i la seu de la República Àrab Sahrauí Democràtica (RASD), proclamada el 1976 pel Front Polisario després de la guerra amb el Marroc. 

Pèrdua de velocitat

Els mitjans de comunicació locals asseguren que l'avió ha perdut velocitat després d'enlairar-se i assenyalen com a possibles causes de l'accident un excés de pes, ja que l'aparell tenia una capacitat màxima de 200 passatgers, i també la falta de manteniment de la vella aeronau. No obstant, les autoritats algerianes no han avançat cap hipòtesi sobre l'accident.

Poques hores després de la tragèdia el cap de l'Estat Major, el general Ahmad Gaïd Salah, ha anat al lloc del sinistre i ha donat l'ordre d'obrir una comissió d'investigació per tal de saber les causes de la catàstrofe, que ha commocionat la societat algeriana. El general Salah ha expressat les seves "sinceres condolences a les famílies" del tràgic succés.

Les imatges provinents del lloc de l'accident han causat un gran impacte en la població, especialment les d'agents de Protecció Civil recollint restes de les víctimes mortals per traslladar-les a l'hospital central de l'Exèrcit d'Ain Naadja i procedir a identificar-les. L'operació d'evacuació dels cossos sense vida dels militars ha comptat amb la ràpida col·laboració de les forces de seguretat, desenes de vehicles de bombers i ambulàncies, a més de voluntaris sanitaris.

Vaga de metges

Aquest tràgic accident ha coincidit amb una inèdita vaga de metges algerians, descontents amb les condicions salarials, que dura gairebé quatre mesos i ha ocasionat una perillosa paràlisi dels serveis especialitzats, així com que nombroses intervencions quirúrgiques hagin quedat posposades o directament anul·lades. No obstant, el sinistre aeri ha fet que el Col·lectiu Autònom de Metges Residents Algerians (CAMRA) posés el fre a la mobilització i convidés els sanitaris a avortar la vaga per intervenir en les unitats d'urgència i facilitar qualsevol ajuda necessària.

Els Estats Units han sigut un dels primers països, a través de la seva ambaixada a Algèria, a transmetre al seu aliat algerià el condol: "Estem amb vosaltres en el vostre dolor", deia el comunicat. La premsa algeriana ha informat que el president del país, Abdul-Aziz Buteflika, que està convalescent, ha retut un homenatge a les víctimes; no obstant, no ha aparegut cap imatge pública d'ell.

 Tragèdies repetides

Notícies relacionades

Els últims anys, l'Exèrcit algerià ha viscut més d'una tragèdia aèria. El febrer del 2014, un Hèrcules C-130  es va estavellar al Buaghui (500 quilòmetres a l'est d'Alger) i hi van morir 77 persones, també militars i membres de les seves famílies. En aquella ocasió hi va haver un únic supervivent en un accident que el Ministeri de Defensa va atribuir a les males condicions meteorològiques. Llavors ja van sorgir nombroses crítiques sobre l'estat de la flota aèria de l'Exèrcit algerià, procedent en bona part de Rússia, el principal proveïdor d'armament militar i fidel aliat.

Després d'aquest accident, sorgeixen a les xarxes socials noves veus d'indignació. “Es repeteixen episodis d'accidents aeris dins del nostre Exèrcit cada tres anys. És evident que alguna cosa passa i els tècnics han de revisar cada aparell perquè no es tornin a produir tragèdies d'aquesta envergadura”, denuncia Farid Fqir, periodista del diari 'La Libération'.