TRAGÈDIA A RÚSSIA

Un total de 41 nens van morir en l'incendi del centre comercial de Sibèria

Putin acusa de "negligència criminal" els responsables de l'edifici, on hi havia dues sales de cine i una àrea de jocs infantils i que estava abarrotat de famílies quan es va propagar el foc

mbenach42684152 fet03  k merovo  rusia   27 03 2018   el presidente ruso  vl180327093944

mbenach42684152 fet03 k merovo rusia 27 03 2018 el presidente ruso vl180327093944 / ALEXEI DRUZHININ SPUTNIK KRE

2
Es llegeix en minuts
Agències / Moscou

Un total de 41 nens van morir en el terrible incendi declarat aquest diumenge en un centre comercial de Kémerovo, a Sibèria Occidental (Rússia), segons ha informat aquest dimarts l'agència de notícies Interfax, que cita una llista de víctimes facilitada als seus familiars. 

Segons aquesta llista, les víctimes mortals del tràgic succés puja a 64, com s'havia divulgat inicialment, encara que fins ara només se sabia que eren nou les víctimes infantils, cosa que ha sumit encara més en la commoció l'opinió pública russa.

El president de Rússia, Vladímir Putin, ha visitat avui l'escena de l'incendi i ha atribuït l'alt nombre de víctimes a una "negligència criminal", confirmant així la tesi dels investigadors del fet, que van assenyalar que les sortides d'emergència del centre estaven bloquejades i el sistema d'alarma antiincendis no funcionava adequadament quan es va propagar el foc.

"No en tingueu cap dubte: tots els culpables seran castigats", ha promès durant una reunió amb l'alcalde de Kémerovo, Ilià Serediuk, i un grup de 15 ciutadans al dipòsit de cadàvers al qual havien sigut traslladades les restes de les víctimes.

Assistència a les víctimes

Putin, reelegit de manera aclaparadora fa 10 dies, ha dipositat flors a prop del centre comercial i s'ha reunit amb el governador de la regió de Kémerovo, Amman Tuielev, a qui va encomanar prestar tot tipus d'assistència als familiars de les víctimes i als ferits en el sinistre, el més greu registrat al país des del 2009, quan 153 persones van morir en l'incendi d'un club nocturn.

"S'ha de fer una valoració jurídica de les accions de cadascun dels funcionaris", va dir el mandatari en una reunió amb autoritats locals i federals. Putin va impartir especialment instruccions al president del Comitè d'Instrucció de Rússia (CIR), Iuri Bastrikin, i va afegir que "sense diners no es pot aconseguir cap certificació, i amb diners (els funcionaris) firmen qualsevol cosa".

Exigència de dimissió

Mentrestant, uns quants centenars de persones es van congregar a prop de la seu de l'administració regional per exigir responsabilitats per l'incendi i la dimissió de les autoritats locals.

Encara no han pogut ser determinades les causes del sinistre, que es va declarar diumenge a mitja tarda, quan el centre comercial Zimnaya Vishnia (Cirera d'Hivern) estava ple de famílies.

Segons les primeres investigacions, el foc va esclatar al quart i últim pis de l'edifici, on hi havia dues sales de cine, de les quals es va ensorrar el sostre, i un centre de jocs infantils. En alguns vídeos gravats per testimonis es va poder veure com algunes persones saltaven per les finestres del centre comercial per fugir de les flames, mentre les fotografies del sinistre mostren restes calcinades i una enorme destrucció.

Cinc detinguts

Notícies relacionades

Les investigacions han detectat nombroses irregularitats en el funcionament del centre comercial. A l'edifici no es va activar l'alarma antiincendis, i a més les sortides d'emergència dels cines estaven bloquejades.

El CIR va anunciar la detenció de cinc persones en el marc de la causa penal oberta, entre elles l'arrendatari del local on es va originar el foc i la directora general de la societat fiduciària administradora del centre comercial.  

Temes:

Rússia Incendis