Tensió internacional

Els EUA i Europa es coordinen i expulsen diplomàtics russos

Els EUA acusen Rússia de mantenir "un patró d'activitats desestabilitzadores" i d'utilitzar la seu de l'ONU a Nova York per a espionatge

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

En una acció coordinada en resposta a l’enverinament de l’exespia Serguei Skripal i la seva filla Yulia a Londres, fa tres setmanes, EUA, el Canadà i 14 països de la Unió Europea han portat a terme una expulsió massiva de diplomàtics russos dels seus respectius territoris. Sense pèls a la llengua, el ministre d’Exteriors britànic, Boris Johnson, va dir que és «l’expulsió col·lectiva més gran d’oficials d’intel·ligència russos» (espies) de la història, i que Rússia «no pot trencar les regles internacionals impunement». El total de diplomàtics expulsats puja a 113, i suposa una escalada de la tensió entre Occident i Moscou amb ressons de la guerra freda.

Quan la setmana passada el president dels EUA, Donald Trump, va trucar a Putin per, no sense polèmica, felicitar-lo per la seva victòria electoral, no va portar a col·lació l’enverinament de Skripal i la seva filla a Salisbury ni la ingerència del Kremlin en les seves pròpies eleccions o altres accions controvertides de Moscou. Ahir, no obstant, Washington va anunciar l’expulsió de 60 diplomàtics russos dels EUA, incloent-n’hi 12 de la missió russa davant Nacions Unides, així com el tancament del consolat a Seattle «per la seva proximitat a una base de submarins i a Boeing».

Mesures addicionals

A Europa passaria més o menys el mateix: 14 estats membres de la UE han decidit fer un pas al davant i sumar-se a Londres en l’expulsió de diplomàtics russos del seu territori (Downing Street n’havia fet fora 23 fa poc més d’una setmana), segons va anunciar el president del Consell Europeu, Donald Tusk. «Fins avui, 14 estats membres han decidit expulsar diplomàtics russos», va anunciar des de la ciutat búlgara de Varna. «No excloem mesures addicionals, incloses noves expulsions, en els pròxims dies o setmanes», va afegir, recordant que segueixen sent molt «crítics» amb les accions del Govern de Putin.

L’expulsió coordinada, al capdavall un gest de solidaritat i un avís a Moscou que no pot saltar-se les regles, representa una contundent victòria diplomàtica britànica. La primera ministra, Theresa May, va subratllar en aquest sentit el «fracàs» rus en l’intent de dividir Occident.

«Amb aquests passos, EUA i els nostres aliats i socis vam deixar clar a Rússia que les seves accions tenen conseqüències», va assenyalar un comunicat de la secretària de premsa de la Casa Blanca, Sarah Huckabee Sanders, que explica que Trump ha pres la decisió «en resposta a l’ús de Rússia d’una arma química de grau militar en territori del Regne Unit, l’última (acció) en el seu actiu patró d’activitats desestabilitzadores a tot el món».

El comunicat assegura que «EUA està llest per cooperar per construir una millor relació amb Rússia», però adverteix que «això només pot succeir amb un canvi en el comportament del Govern rus».

Les accions

L’expulsió dels 48 diplomàtics de territori nord-americà és efectiva des d’ahir i es dona de termini a Rússia fins al 2 d’abril per tancar el consolat a Seattle, segons va explicar Heather Nauert, portaveu del Departament d’Estat. Els altres 12 diplomàtics treballen en la missió de Rússia davant Nacions Unides, i per a ells ja s’ha iniciat el procés d’expulsió.

«A Nova York Rússia utilitza l’ONU com un refugi per a activitats perilloses dins de les nostres pròpies fronteres», va explicar en un comunicat l’ambaixadora de Trump davant l’organisme, Nikki Haley, que assegura que després de realitzar una investigació han determinat que els 12 funcionaris russos «van participar en activitats d’espionatge» contràries a la seguretat nacional dels EUA.

Notícies relacionades

La decisió a la UE es va anunciar  després d’una reunió restringida a nivell d’ambaixadors i en coordinació amb els països aliats de l’OTAN. «Rússia ha anat massa lluny. Un intent d’assassinat en una ciutat europea amb un agent nerviós rus és completament inacceptable. El Regne Unit té el nostre ple suport i Dinamarca expulsarà dos diplomàtics russos en el marc de la resposta conjunta europea», va dir amb eloqüència el primer ministre danès, Lars Lokke Rasmussen.

La llista de països europeus que han decidit fer fora diplomàtics russos la conformen Alemanya (4), França (4), Lituània (3), República Txeca (3), Lituània (3), Holanda (2), Itàlia (2), Dinamarca (2), Croàcia (1), Hongria (1), Letònia (1), Finlàndia (1) i Estònia (1). Espanya ha confirmat que n’expulsarà dos. En total, segons fonts europees, la UE expulsarà una trentena de diplomàtics que se sumen als 23 ja expulsats pel Regne Unit. Ucraïna, «en solidaritat» amb els seus «socis» britànics, ha anunciat també l’expulsió de 13 diplomàtics del Kremlin.