GUERRA AL PRÒXIM ORIENT

L'ONU aprova un alto el foc immediat de 30 dies per a Síria

Els bombardejos del règim d'Assad han causat aquesta setmana més de 500 morts a la regió de Ghouta

mbenach42270993 sir01  duma  siria   22 02 2018   un voluntario de los casco180224185754

mbenach42270993 sir01 duma siria 22 02 2018 un voluntario de los casco180224185754 / MOHAMMED BADRA

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain / Adrià Rocha Cutiller

Han fet falta tres dies d'intenses negociacions però finalment aquest dissabte el Consell de Seguretat de les Nacions Unides ha adoptat per unanimitat una resolució que reclama un alto el foc d'almenys 30 dies a Síria, amb excepcions per a operacions militars contra l'Estat Islàmic, Al-Qaida, Al-Nusra i altres grups terroristes.

La treva, que arriba en un moment en què els bombardejos del règim de Baixar al-Assad han disparat de nou la crisi, amb una mortífera campanya a la regió de Ghouta que ha provocat centenars de civils morts i milers de ferits, ha de començar a aplicar-se amb efecte immediat ("sense dilació" segons el llenguatge diplomàtic) i té l'objectiu de permetre l'entrega d'ajuda humanitària i serveis mèdics i evacuacions de malalts crítics i ferits.  

Rússia, que en 11 ocasions anteriors ha utilitzat el seu poder de veto al Consell de Seguretat per frenar resolucions referents a Síria, havia posat pegues al text preparat per Suècia i Kuwait i havia provocat endarreriments en la votació des de dijous. Finalment, ha acabat donant el seu suport a la resolució.

Ho ha fet després d'intenses i tenses negociacions que segons alguns diplomàtics van acabar semblant "un duel" entre els ambaixadors de Rússia, Vasilli Nebenzia, i la dels Estats Units, Nikki Haley. Però el text final de la resolució ha aconseguit incloure elements clau per a Washington i els seus aliats, especialment el fet que l'alto el foc s'iniciï de forma immediata i que l'accés de l'ajuda humanitària i els serveis mèdics i evacuacions sigui "segur, sense impediments i sostingut", factors que Moscou havia intentat retirar del text. Després de la votació, no obstant, ha quedat clara que la divisió i la tensió persisteixen. I Haley i Nebenzia s'han embrancat en un intercanvi d'acusacions. 

El repte ara és que la resolució s'apliqui efectivament, cosa per a la qual és imprescindible que Rússia pressioni Assad. I la sensació de fragilitat l'ha expressat també Haley al dir que el seu país és "profundament escèptic sobre la possibilitat que el règim sirià compleixi".  

Situació desesperada a Ghouta

Mentre, a Ghouta la situació segueix sent desesperada. Sarmada demana perdó, a través de les seves xarxes socials, a tota la gent a la qual, durant la seva vida, hagi pogut fer res dolent. Sarmada és professora d'escola i té vint i tants anys. Fa set anys que pateix la guerra a Síria, però mai, diu, havia vist res així.

Sarmada viu a Kafr Batna, un poble dins de la regió de Ghouta: des de diumenge passat, en set dies, centenars de bombes del règim de Baixar al-Assad i el seu aliat, Rússia, han estat caient aquí diàriament. «Fa set dies que veig la mort de gent innocent constantment», diu Sarmada, que demana perdó. ¿Com ha de ser? Acomiadar-se pensant que d'aquí 10 minuts, 30 minuts, una hora, tres hores, aquesta nit, caurà una bomba que et matarà. Pensar quan caurà però saber que caurà. Comptar minuts.

Des de l'1 de gener, Assad i Rússia estan portant a terme una ofensiva aèria a gran escala per ocupar els dos últims grans bastions en mans dels rebels a Síria: Ghouta aquest -a la província de Damasc- i la regió d'Idlib. Els atacs a Idlib han causat un nou èxode de 250.000 persones. De Ghouta, en canvi, tancada i assetjada des del 2013 i ara envoltada pels soldats d'Assad, ningú es pot escapar.

I els números i els morts, aquí, no se sumen, es multipliquen: 1.200 des de l'1 de gener, 500 des de diumenge passat -dels quals 120 són nens-, 29 aquest dissabte. Són tot xifres provisionals. «Podrien ser molts més. No els podem comptar tots perquè els avions bombarders segueixen volant sobre Ghouta. No tenim temps», ha explicat aquest dissabte Siraj Mahmoud, portaveu de les forces de rescat de dins de la regió.

Notícies relacionades

En aquests set últims dies de bombardejos els ferits són 2.000. Tots els hospitals de Ghouta han sigut bombardejats. Només uns quants, pocs, estan operatius. Metges sense Fronteres (MSF) diu que no té ni material ni infraestructures per tractar-los: molts ferits també acaben morint.

Rússia i Assad ho neguen tot. Asseguren que ells tan sols ataquen posicions de Hayat Tahrir al Sham -filial d'Al-Qaida a Síria-; que tot és una campanya de difamació contra ells i que, si alguns civils estan morint, és perquè Al-Qaida els utilitza com a escuts humans. Però els habitants de Ghouta no estan d'acord: expliquen que els avions i helicòpters de Damasc ho bombardegen tot. Els carrers de Ghouta, durant aquesta setmana, s'han buidat. Ningú s'atreveix a sortir del soterrani de casa seva.