GUERRA CIVIL AL PAÍS ÀRAB

Revés al pla de Putin per a Síria

L'oposició siriana i els kurds no assisteixen al fòrum de diàleg de Sotxi, convocat per Rússia, l'Iran i Turquia

undefined41778970 russian president vladimir putin  center  speaks to employee180126171612

undefined41778970 russian president vladimir putin center speaks to employee180126171612 / Alexei Nikolsky

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas

"Volem contribuir al procés de Ginebra (les negociacions entre el règim i l'oposició auspiciades per l'ONU) en un marc equilibrat i lleial, no en una gegantina assemblea en la qual només tindrem uns segons per expressar-nos".

Amb aquestes paraules, pronunciades a l'agència AFP per Yahya al-Aridi, portaveu de la Comissió Siriana per a les Negociacions (CSN), l'organització que agrupa les principals faccions rebels al país àrab, tancava definitivament la porta a la seva assistència al Congrés del Diàleg Nacional Sirià, una iniciativa personal del president Vladímir Putin per pilotar un procés de pau controlat des de Moscou. Les faccions rebels sirianes temien des del principi que en la cita que s'obre aquest dilluns al balneari rus de Sotxi, a la vora del mar Negre, la seva veu quedés diluïdaen una plèiade de grupuscles opositors de difusa lleialtat a Damasc.

No serà l'única absència de rellevància a la reunió. Les milícies kurdes del YPG també han anunciat que boicotejaran les converses a causa de l'ofensiva militar que porta a terme en aquests moments Turquia, país convocant de la reunió juntament amb Rússia, contra l'enclavament d'Afrin, al costat de la frontera turcosiriana. "Havíem dit amb anterioritat que no aniríem a Sotxi si la situació es mantenia a Afrin", ha declarat el dirigent regional Fawza al Iusseff. L'ofensiva turca -ha continuat al Iusseff- "contradiu el principi del diàleg polític".

"Sense interferències"

Així doncs, l'assemblea de Sotxi tindrà, des del seu mateix inici i malgrat les seves dimensions -1.600 delegats- un dèficit de representativitat que constitueix un dur revés per als països convocants, especialment per al Kremlin, que aspirava a convertir-se en l'àrbitre indispensable de qualsevol iniciativa al Pròxim Orient. Una prova d'això és la irritació que ha generat a Moscou l'absència del CSN. Un portaveu del Ministeri d'Exteriors ha valorat que el boicot "desacredita" els rebels, a qui acusa de no voler dialogar amb els seus propis ciutadans.

L'esborrany del comunicat finalel contingut del qual s'haurà de debatre durant la reunió i alguns dels extractes del qual ja han sigut filtrats pels mitjans estatals russos, fa una crida al poble sirià a "decidir de forma independent el seu futur", un atac gens velat als EUA i a Europa, acusats per Moscou i pel règim de Baixar al-Assad, aliat de Rússia, de maniobrar per propiciar la seva caiguda. També defensa "la total sobiraniaindependència, integritat territorial i unitat de la República Àrab de Síria, el seu territori i el seu poble", paraules que es consideren una condemna a la decisió dels EUA de consolidar la seva presència militar a les zones sota control de les milícies kurdes, l'aliat de Washington. Damasc i Moscou consideren que la part nord-americana està promovent d'aquesta manera la partició del país.

Moscou ha invitat a Sotxi els membres permanents del Consell de Seguretat de l'ONU, així com delegacions de països amb interessos i influència a Síria, com EgipteJordània, l'Iraq, el Kazakhstan, el Líban i l'Aràbia Saudita.

El mediador internacional de l'ONU per a Síria, Staffan de Mistura, ha confirmat la seva presència al congrés, i serà qui encapçalarà la comissió a la qual s'encarregarà l'elaboració d'un esborrany de Constitució, segons ha informat aquest dilluns l'agència Interfax. El secretari general de l'organització, Antonio Guterres, sosté haver rebut garanties que el congrés no es convertirà en cap temptativa de diplomàcia paral·lela destinada a marginar l'ONU, ja que els seus resultats s'integraran en l'anomenat "procés de Ginebra".     

   

    

Notícies relacionades