DESGLAÇ A LA PENÍNSULA COREANA

Seül proposa a Pyongyang una reunió la setmana que ve

L'oferiment arriba després que Kim Jong-un es declarés disposat a dialogar

La trobada seria la primera en dos anys i marcaria una distensió que trenca la línia dura que defensa Trump

kim

kim

1
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

La península coreana camina cap a l’anhelat desglaç. Seül va oferir ahir a Pyongyang reunir-se la setmana que ve, concretament el 9 de gener, per parlar sobre la participació d’atletes nord-coreans als Jocs Olímpics d’hivern, que es faran al febrer. Kim Jong-un, líder nord-coreà, ja va mostrar, durant el seu discurs d’Any Nou, la seva intenció que l’esdeveniment esportiu serveixi per rebaixar la tensió al paral·lel 38.

La reunió, si és acceptada per Pyongyang, se celebrarà a la ciutat fronterera de Panmunjon i serà la primera entre funcionaris dels dos països en més de dos anys. L’ordre oficial del dia es limitarà a la parella de patinadors nord-coreans que va aconseguir la classificació. L’avanç, no obstant, és històric. Seül i Pyongyang no tenen actualment canals de comunicació i la tensió en els últims mesos ha arribat al punt d’ebullició. Cho Myoung-gyon, ministre d’Unificació de Corea del Sud, confia que puguin parlar d’«altres assumptes d’interès mutu per a la millora de les relacions coreanes».

Paciència i calma

Notícies relacionades

Alguns experts suggereixen que Kim Jong-un estaria intentant trencar l’aliança entre els Estats Units i Corea del Sud amb una doble estratègia: amb els seus recordatoris dels seus míssils nuclears i les seves invitacions al diàleg. Des que va guanyar les eleccions l’any passat, Moon Jae-in, president sud-coreà, ha defensat l’acostament a Pyongyang amb paciència i calma, cosa que l’ha portat a xocar amb la bel·licositat irresponsable de Donald Trump. Seül, davant les repetides amenaces d’atacs preventius nord-americans a Corea del Nord, ha recordat a Washington que haurà de comptar amb el seu acord.

Aquest simulacre de desglaç col·loca el cap de la Casa Blanca en una situació nova i incòmoda. Ahir va negar qualsevol mèrit a l’admirable paciència de Moon i va suggerir des de Twitter que el gir en l’actitud nord-coreana es deu a l’èxit de les sancions i les pressions internacionals. També va tornar a denominar «home coet» Kim Jong-un i va demanar temps per comprovar en què acaba aquesta reunió. Moon ja va proposar a Washington la cancel·lació de les maniobres militars conjuntes previstes al febrer per rebaixar la tensió a la península.