DISCURS D'ANY NOU

Kim Jong-un es mostra conciliador amb Corea del Sud i dur amb els EUA

El líder nord-coreà allarga la mà a Seül i alhora anuncia la "fabricació massiva" d'armes nuclears

"Han de saber que el botó nuclear és al meu escriptori", afirma el mandatari

kim

kim

2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

Corea del Nord va anunciar més armes nuclears, però va allargar la mà a Corea del Sud. Va ser en el discurs d’Any Nou de Kim Jong-un, que, malgrat l’acostumat amaniment d’amenaces, suggereix un 2018 més tranquil.

El líder nord-coreà va dir que ha arribat el moment d’alleujar els conflictes amb Seül, li va desitjar èxit als Jocs Olímpics d’hivern que organitzarà al febrer i va oferir negociacions. No se sentia un to tan conciliador des de feia mesos.

«El nord i el sud no haurien de fer res que pugui agreujar la situació i haurien d’intensificar els esforços per rebaixar tensions militars i crear un ambient pacífic», va demanar Kim en un discurs que la televisió nacional va emetre en bucle tot el dia. «Desitgem sincerament que el sud aculli uns Jocs exitosos», va afegir. I fins i tot es va manifestar disposat a contribuir-hi amb els seus esportistes: «Vull enviar-hi una delegació».

El missatge haurà endolcit el Nadal del seu homòleg del sud, Moon Jae-in, que estava comprensiblement inquiet per la possibilitat que els excessos nord-coreans li arruïnessin l’esdeveniment. Les instal·lacions esportives de Pyeongchang es troben a escassos 60 quilòmetres de la frontera. Moon havia proposat als Estats Units cancel·lar els exercicis militars conjunts del mes de febrer, que Pyongyang interpreta com a assajos d’invasió. Les iniciatives de distensió del president sud-coreà solen ser desdenyades com a tèbies i inútils pel president nord-americà Donald Trump. El discurs de Kim és un baló d’oxigen per a Moon, que ha convertit la pacificació de la península en la seva missió vital, en un context que li exigeix mà dura.

D’igual a igual

Notícies relacionades

En el discurs de l’any passat s’hi va reflectir la tensió dels últims mesos. Kim va anunciar que provaria el seu primer míssil de llarga distància i Trump va prometre des de Twitter que això no passaria. Els tres míssils de llarga distància llançats ofereixen pocs dubtes del guanyador del repte personal. Els enormes avanços del programa nuclear nord-coreà unten, paradoxalment, la solució: assolit l’objectiu de dotar-se d’una arma que amenaci Washington –encara que els experts independents mantenen seriosos dubtes–, Pyongyang ja estaria disposada a asseure’s amb Trump en igualtat de condicions i rebaixar el ritme dels seus desafiaments.

El discurs del líder apuntala aquesta teoria. Kim Jong-un es va felicitar per haver completat el programa nuclear, va recordar que tot el territori nord-americà el té a l’abast i va concloure que Washington ja no pot declarar-li la guerra. Resumint-ho: «Han de saber que el botó nuclear és al meu escriptori. No és xantatge, sinó la realitat». L’objectiu del 2018 consisteix en la «fabricació massiva» d’armes nuclears. Aquestes només seran utilitzades en cas d’atac previ perquè Corea del Nord és, segons el seu líder, un país que estima la pau.