'Trumpcare'

Trump i els republicans salven la cara i mantenen viva la seva croada contra l''Obamacare'

El Senat aconsegueix per la mínima obrir el debat sobre diverses iniciatives per revocar i reemplaçar la reforma sanitària i el president es declara "extremadament feliç" encara que el camí legislatiu està ple d'incògnites

zentauroepp39404656 us president donald trump walks out from the white house in 170722170030

zentauroepp39404656 us president donald trump walks out from the white house in 170722170030 / YURI GRIPAS

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Quan el llistó d’expectatives ha caigut fins a terra, coses que en altres circumstàncies serien normals es poden veure o vendre’s com a triomfs. Això és el que va passar ahir al Senat dels Estats Units, on el líder de la majoria republicana va aconseguir per la mínima superar un pas burocràtic normalment intranscendent i mantenir viu el procés per intentar desfer la reforma sanitària de Barack Obama.

L’oposició a l’'Obamacare' ha sigut crit de guerra i promesa de campanya dels conservadors durant els últims set anys, des que la llei va entrar en vigor. Malgrat que convertir-la en realitat va semblar al seu abast amb la victòria electoral de Donald Trump i el control republicà de les dues cambres del Congrés, l’intent de revocar i reemplaçar la llei s’ha anat ensorrant. Al maig, la Cambra baixa va passar amb angúnies una proposta de llei, però un parell d’intents al Senat van fracassar la setmana passada.

Aquest daltabaix va portar fins a la situació que es va viure ahir. Una votació habitualment protocol·lària, decidir si es permet o no iniciar el debat d’una iniciativa legislativa, es va convertir en una qüestió de vida o mort per als republicans. I han sobreviscut, encara que sigui pels pèls. De fet, els republicans van necessitar que tornés a la cambra John McCain, recentment diagnosticat amb un agressiu tumor cerebral i que va ser  rebut amb una ovació, i es van haver de recolzar en el vot del vicepresident Mike Pence per trencar l’empat, provocat pel vot contra el debat de dues senadores republicanes.

Trump, "extremadament feliç"

Malgrat que la victòria és paupèrrima, sota els paràmetres habituals del Congrés s’interpreta com a molt important per a Trump, sobretot perquè de moment evita una estrepitosa derrota. I ha calmat una mica la ràbia del president, que va celebrar el resultat com «un gran pas» en una roda de premsa a la Casa Blanca i es va declarar «extremadament feliç».  

En els últims dies Trump havia intensificat les crítiques i la pressió als senadors republicans que han anat tombant les propostes fins ara per motius oposats: els més radicals per considerar que no es desarticula prou l’Obamacare i els més moderats per témer que les retallades a l’assistència pública per als més pobres i altres canvis van massa lluny i afectaran negativament molts dels seus votants.

El que ve a continuació està esquitxat d’incògnites. I és que els senadors inicien ara un debat en què ningú té gaire clar què es debatrà. En els pròxims dies estudiaran i votaran diverses propostes que inclouen tant plans per revocar i reemplaçar l’'Obamacare' com un altre que només la derogaria i un altre que ha reduït els canvis proposats, guanyant-se l’apel·latiu de «llei prima». A més es presentaran esmenes, incloent-hi les que vulguin proposar els demòcrates, que tot i que sense gaires esperances de tirar-les endavant, almenys poden forçar els republicans a emetre vots incòmodes.

El repte intern

Notícies relacionades

Trump ha preferit interpretar la panòplia de propostes com una oferta de «moltes opcions» i ha assegurat que els pròxims dies s’aconseguirà «una cosa espectacular» i «meravellosa». Per a ell i McConnell, però, el repte més gran està en les seves pròpies files i diversos dels senadors republicans que han permès iniciar el debat han anunciat immediatament que no donaran el seu suport a les propostes tal com estan redactades ara.

Un d’ells ha sigut McCain, que va fer una crida al bipartidisme criticant que en aquest procés no s’hagi negociat amb els demòcrates. «No crec que acabi funcionant i probablement no hauria de ser així», va dir McCain. El senador també va reptar Trump criticant la pressió que ha exercit sobre els senadors per les seves postures. Als seus companys de cambra els ha recordat: «No som els subordinats del president. Som iguals»

Setge del president a Sessions

No se sap si Trump intenta forçar la dimissió de Sessions o si decidirà acomiadar-lo ell mateix, una opció que li desaconsellen diversos assessors. Segons ‘The Washington Post’ el president i el seu equip estan discutint en privat la possibilitat de reemplaçar-lo. I Anthony Scaramucci, el nou director de comunicacions, ha assegurat que “hi haurà una resolució aviat”.