"Que et fotin, Trump"

Els enfrontaments entre la policia i els moviments de protesta anticapitalistes a Hamburg deixen fins a 159 agents ferits i 45 detinguts

La policia utlitza canons d’aigua contra els manifestants que protesten contra la cimera del G-20. / periodico

3
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Al centre d'Hamburg l'ambient sembla calmat, però les sirenes, la remor dels motors i el constant soroll dels helicòpters que sobrevolen la ciutat presagien que això està a punt de canviar. Desenes de furgons policials carregats d'agents tallen uns carrers on gairebé no passa gent. Als dos laterals, els cartells penjats dels pisos i les pintades que adornen els aparadors dels comerços deixen clar que la cimera del G-20 no és benvinguda entre els locals. 'Que et fotin, Trump', diu una. A uns 100 metres un grup d'una cinquantena de manifestants, la majoria joves, parlen tranquil·lament mentre beuen per protegir-se de la calor. Molts porten samarretes amb la calavera pirata del Sankt Pauli, un emblema de l'antifeixisme. Tot sembla calmat fins que una activista a l'altre costat del carrer els crida l'atenció.

Vestida amb uns pantalons d'un vermell vistós i una samarreta sense mànigues blava, la noia sorprèn la policia i escala per enfilar-se al sostre d'un dels seus blindats. Els manifestants comencen a cridar recolzant l'acció de la noia. En pocs segons una unitat de fins a 100 agents surt dels furgons i arriba corrents al lloc. La policia li demana que baixi, però, en un senyal de resistència pacífica, la noia es manté dreta. Fins a tres agents li ruixen la cara amb esprai de pebre i, malgrat la seva protesta, no triga a desplomar-se, tapar-se una cara que li bull amb les mans i replegar-se al capó del vehicle. “Hem tractat molts casos així. La policia està utilitzant el gas massivament”, explica un metge que atén la noia i que evita identificar-se.

Els manifestant criden mentre la policia intenta dispersar-los amb canons d'aigua. Però els crits i els dits enlaire segueixen. Els agents avancen amb velocitat i els arraconen. El grup es divideix i els joves s'escapen corrent entre carrerons fugint d'una trentena de policies que, armats i coberts fins al cap amb pesants proteccions, no arriben a tocar-los amb les porres. “Segueixen una estratègia violenta que a vegades va contra la pròpia llei. La policia intenta provocar els manifestants per generar una batalla”, critica Alexis Passadakis, coordinador d'Attac, una de les principals organitzacions antiglobalització que hi ha darrere de les manifestacions. Això, explica, és per l'estudiada elecció de Hartmut Dudde, conegut per la seva política de tolerància zero contra els sectors crítics, com a cap de la policia d'Hamburg.

HAMBURG, UN CAMP DE BATALLA

Els altercats es repeteixen des de principis de setmana. Dimarts la policia va desallotjar per la força el campament d'Entenwerder, al sud de la ciutat, després que els tribunals retiressin el permís legal que se'ls havia atorgat, cosa que l'esquerra parlamentària va qualificar d'“atac als drets fonamentals”. Dimecres, poques hores abans que Trump arribés a Hamburg després d'erigir-se com a defensor del nativisme occidental en un discurs a Varsòvia, els carrers tornaven a bullir. En les últimes hores les protestes han deixat fins a 159 agents ferits i 45 manifestants detinguts. Encara que no es coneixen xifres totals, els organitzadors de la marxa 'Benvinguts a l'infern' de dijous han apuntat que tres activistes estan greument ferits per l'acció policial, un en estat crític.

Notícies relacionades

Aquests dies Hamburg s'ha convertit en un camp de batalla. Les zones principalment turístiques com el port presenten un aspecte fantasmagòric i desangelat i els comerços del centre es protegeixen amb fustes i cartrons per evitar desperfectes. Més enllà d'alguns turistes confusos i hamburguesos que passegen en bicicleta, els carrers de la ciutat evidencien el xoc entre dos bàndols, entre policies i manifestants. Després de l'arribada dimecres del voltant de 1.000 activistes antisistema, les autoritats van sol·licitar reforços a altres estats alemanys per recolzar els més de 20.000 agents de seguretat ja desplegats. La presència dels manifestants ha fet possible que Melania Trump quedés bloquejada sense poder sortir de la la seva residència a Hamburg.

En el seu intent de presentar una imatge calmada de la ciutat, les autoritats van establir un perímetre de seguretat al voltant del congrés que acull el G-20. Això, a més de prohibir tota classe de protesta ciutadana contra els responsables de més de tres quartes parts de les emissions de gasos d'efecte hivernacle, també va portar la policia a demanar als vagabunds que abandonessin la ciutat, segons va avançar la revista 'Hinz & Kunzt'.