La joventut s'entrega a l'esquerrà de tota la vida

Els votants més joves del líder laborista n'elogien l'honestedat i el compromís social

jgblanco38790766 britain s main opposition labour party leader jeremy corbyn 170608111949

jgblanco38790766 britain s main opposition labour party leader jeremy corbyn 170608111949 / DANIEL LEAL-OLIVAS

3
Es llegeix en minuts
Montse Martínez
Montse Martínez

Periodista

ver +

Les xarxes socials van cremar quan el candidat laborista, Jeremy Corbyn, fa una setmana, es va acostar a saludar els seguidors que l’esperaven quan sortia d’un debat a la Universitat de Cambridge i, sense pensar-s’ho dues vegades, va agafar una patata fregida 'Pringle' que li van oferir i se la va menjar. Una mera anècdota que, no obstant, reflecteix a la perfecció el tarannà de l’home que s’ha ficat la joventut britànica a la butxaca.

«Té principis, és una persona, és realment pròxim». Així defineix Martha Green, estudiant britànica de 21 anys, el polític de 68 anys al qual no només ha donat el seu vot sinó que ho ha fet amb entusiasme perquè –diu– es preocupa dels problemes reals de la gent i «no només de retallar, retallar i retallar». El mateix entusiasme de Martha es viu al quarter general dels laboristes a la capital britànica, al cèntric Victoria Street, on el guanyador moral de les últimes eleccions va ser rebut entre visques l’endemà de la contesa.

L’esquerrà de tota la vida, el mateix que suporta des de fa temps l’etiqueta de passat de moda, és el que ha aconseguit fer miques la desafecció dels més joves envers la política britànica. Una dada ho corrobora: el 75% dels joves –entre 19 i 25 anys– han anat a les urnes. Les cues per votar a les universitats de tot el país, convertides en centres de vot dijous passat, en ón una prova.

El sindicat d’estudiants no ha trigat a facilitar la dada que a les localitats on hi ha recintes universitaris ha millorat substancialment el resultat per als laboristes. L’exemple més significatiu en aquest sentit és Canterbury, on s’ubica la prestigiosa universitat, un feu tradicionalment conservador on, per primera vegada, s’ha imposat el partit de Corbyn. 

El laborista ha inclòs en el seu manifest electoral la gratuïtat de les matrícules, promesa per la qual els seus detractors l’acusen de 'comprar' l’electorat estudiantil perquè, quan arribi el moment, no la podrà assumir.

La imatge d’honestedat, humilitat i proximitat que transmet el líder laborista es repeteix en les respostes donades pels electors més joves que l’han votat. En contraposició, al «robot» Theresa May, com defineix Lisa Whitehead, de 35 anys, assistenta personal en naturopatia, la líder conservadora precursora del 'brexit'. Lisa es va escapar ahir, literalment, del seu lloc de treball pròxim a la seu del Partit Laborista al veure a la televisió que el seu líder estava a punt d’arribar. «Estic sorpresa i satisfeta», reconeix, per argumentar que l’«arrogància» de què ha fet gala May durant la campanya li ha passat factura.

UN GRAN PAS ENRERE

Yasmin Toussaint, de 24 anys, ha acabat d’estudiar no fa gaire i treballa en una start up del sector de la nutrició. «Els conservadors no ofereixen absolutament res als més joves i, a més a més, considero terrible la sortida del Regne Unit de la Unió Europea», argumenta per afegir: «És un gran pas enrere». Yasmin considera molt poc probable tornar enrere i deixar el 'brexit' en paper mullat, però confia que les condicions de la sortida es facin més suaus.

No es pot passar per alt el predicament de Jeremy Corbyn entre els més joves sense fer una parada en la seva omnipresència a les xarxes socials. Una batalla en què també ha guanyat la candidata conservadora per golejada. En aquest sentit, l’organització Momentum, nascuda arran de la nominació de Corbyn com a líder laborista fa uns anys, pot haver donat els seus fruits després de fer molta feina a l’ombra.

Notícies relacionades

El seu precursor, Adam Klug, insisteix que no es tracta d’un partit polític sinó més aviat d’una plataforma per «mobilitzar aquells que propugnen una societat més democràtica, més igualitària i més decent per a tothom». Amb aquest missatge, i sempre al servei del laborisme i de Corbyn, ja compta amb un total de 24.000 seguidors, majoritàriament joves que es mouen com peixos a l’aigua per les xarxes socials.

Capaços de fer mems amables del seu candidat a discreció que circulin a la velocitat de la llum. No endebades, una altra de les respostes més comunes entre els joves votants de Corbyn és la bel·ligerància contra el 'mainstream' mediàtic, al servei dels conservadors. Poc després d’obrir les urnes, joves voluntaris de Momentum, anaven porta per porta demanant obertament el vot per a Corbyn.