Els escocesos giren l'esquena a un segon referèndum d'independència

L'SNP de Sturgeon perd 21 escons tot i seguir sent la força més votada

Els 'tories' aconsegueixen a la roja Escòcia el millor resultat des del 1979

CGL06. GLASGOW (R.UNIDO), 09/06/2017.- La líder del Partido Nacional Escocés (SNP), Nicola Sturgeon, reacciona en el Emirates Arena en Glasgow, Escocia, Gran Bretaña, el 09 de junio de 2017. El partido de Sturgeon perdió asientos para los conservadores, el trabajo y los demócratas liberales en las elecciones generales. Los votantes británicos acudieron a las urnas el 8 de junio para votar un total de 650 diputados de Westminster para formar el próximo gobierno británico, en una elección general convocada por la primera ministra británica, Theresa May. EFE / ROBERT PERRY

CGL06. GLASGOW (R.UNIDO), 09/06/2017.- La líder del Partido Nacional Escocés (SNP), Nicola Sturgeon, reacciona en el Emirates Arena en Glasgow, Escocia, Gran Bretaña, el 09 de junio de 2017. El partido de Sturgeon perdió asientos para los conservadores, el trabajo y los demócratas liberales en las elecciones generales. Los votantes británicos acudieron a las urnas el 8 de junio para votar un total de 650 diputados de Westminster para formar el próximo gobierno británico, en una elección general convocada por la primera ministra británica, Theresa May. EFE / ROBERT PERRY / ROBERT PERRY (EFE)

2
Es llegeix en minuts
BEGOÑA ARCE / LONDRES

Escòcia circula la broma que hi ha més pandes al zoo d'Edimburg (2), que diputats conservadors al Parlament britànic (1). Des d'aquest dijous ja no és així. El Partit Nacional Escocès (SNP) segueix sent la força política més popular i votada, però els electors han castigat amb duresa els nacionalistes en aquests comicis. La formació de la ministra principal, Nicola Sturgeon, ha perdut 21 dels 56 escons que tenia a Westminster des del 2015. Es queda en 35 diputats.

Han caigut en aquest cop importants figures del nacionalisme, com el número dos del partit i líder de l'SNP a la Cambra dels comuns, Angus Robertson, que ha exercit una oposició persistent contra Theresa May i l'exlíder històric Alex Salmond. “Ha sigut una bufetada”, ha reconegut aquest últim. El somni de celebrar un segon referèndum d'independència queda arxivat ara com ara.

L'SNP ha perdut el 30% dels vots que va obtenir fa dos anys a mans dels partits que volen que el Regne Unit segueixi sent un sol país. Els conservadors els han pres 12 d'aquests escons i han aconseguit un total de 13 diputats. “El millor resultat des del 1979”, ha subratllat la seva líder, Ruth Davidson. El laborisme s'ha emportat sis escons nacionalistes més i els liberals demòcrates tres. “La unió està més segura ara del que estava abans”, ha assenyalat el comentarista polític David Torrance.

DECEPCIÓ DE STURGEON

La ministra principal, Nicola Sturgeon, ha reconegut que se sent “decebuda” i ha admès que “la qüestió del referèndum ha tingut un impacte en els resultats”. Per Sturgeon, que segueix liderant la tercera força política a escala nacional, ha sigut una victòria agredolça. “Escoltarem els electors i reflexionarem amb molta atenció sobre la millor manera d'avançar pel bé d'Escòcia”, ha afirmat.

Quan el 62% dels escocesos van rebutjar la sortida de la Unió Europea en el referèndum del 'brexit', Sturgeon va considerar que era el moment de demanar una segon referèndum independentista. Un càlcul que ha resultat equivocat. El desig per la consulta ara és minoritari entre els escocesos, cansats d'anar a les urnes. “El projecte de l'SNP de celebrar un segon referèndum ha patit un gran revés”, sentenciava el 'Herald Scotland'.

Notícies relacionades

El progrés dels conservadors es deu en bona mesura a la dinàmica i enèrgica personalitat de la seva líder, una antiga periodista, capaç d'atraure el vot de les classes populars amb una jovialitat desarmant. “Ha sigut un resultat històric per a Escòcia”, ha afirmat Ruth Davidson, si bé ha reconegut que, en conjunt, els ‘tories han quedat per sota del que s'esperava”. 

La dirigent 'tory' dona per “mort” el projecte secessionista. “Aquesta elecció ha estat dominada per un tema. Nicola Sturgeon al març va decidir demanar un segon referèndum d'independència. Nosaltres hem liderat l'oposició a aquesta petició. La gent ha parlat”. Els últims sondejos indiquen un descens dels escocesos que desitgen la independència. Només el 44% la recolza. Sturgeon s'ha de reinventar per continuar en la cresta de l'onada.