¿Per què les eleccions al Regne Unit se celebren els dijous?

Una de les explicacions tradicionals fa referència al fet que se celebraven abans de divendres per evitar que la gent es passés el dia al bar

zentauroepp38782684 gbe02 birmingham  reino unido  07 06 2017   la primera minis170607192717

zentauroepp38782684 gbe02 birmingham reino unido 07 06 2017 la primera minis170607192717 / JON SUPER

1
Es llegeix en minuts

El dijous és un dia estrany per votar, almenys a ulls de ciutadans de països on votar és un dret democràtic l'exercici del qual queda reservat per als diumenges. Per al Regne Unit, en canvi, els dijous han sigut, des de fa dècades, el dia elegit per votar. 

Malgrat que la tradició s'ha mantingut des del 1931, no va ser fins al 2011 quan una llei parlamentària va establir que les eleccions a la Cambra dels comuns s'han de celebrar el primer dijous de maig cada cinc anys. Més enllà de la recent normativa parlamentària, existeixen tota una sèrie de teories que apunten al motiu pel qual es va establir aquesta tradició democràtica. 

'PAY DAY'

Entre les moltes justificacions que se li han donat a aquesta tradició, una d'elles, la més estesa, és que les autoritats preferien convocar la població a les urnes els dijous perquè d'aquesta manera s'avançaven al dia que els treballadors cobraven, conegut com a 'pay day' i que tenia lloc els divendres, i així evitar que aquests preferissin passar-se el dia al bar o que no votessin l'endemà a causa de la ressaca. 

En la mateixa línia, i després de descartar tant el divendres com el dissabte, també és habitual l'exclusió del diumenge d'aquesta llista de possibles dies per al vot. Tradicionalment, diumenge era el dia per anar a missa i per això era més alta la probabilitat que les intencions de vot es veiessin alterades pels sermons eclesiàstics

DIA DE MERCAT

Essent doncs el dia més allunyat de les dues influències, la de l'alcohol i la de l'església, dijous, que coincidia amb el tradicional 'dia de mercat' al Regne Unit, es va convertir en la millor opció.

Notícies relacionades

Segons aquesta justificació, el fet que els ciutadans acostumessin a desplaçar-se a la ciutat per fer les seves compres propiciava que poguessin anar als col·legis electorals a dipositar la seva papereta. 

No obstant, no totes les eleccions al Regne Unit han tingut lloc en dijous. El 1970, per exemple, va donar la casualitat que el dijous electoral començava el Mundial de Futbol i la cita amb les urnes va decidir avançar-se al dia previ, un dimecres.