May baixa a les enquestes una setmana abans de les eleccions al Regne Unit

La primera ministra queda en evidència al no participar en un debat electoral organitzat per la BBC al qual van assistir els seus principals rivals

zentauroepp38680554 combo   files  this combination of file pictures created on 170531191358

zentauroepp38680554 combo files this combination of file pictures created on 170531191358 / JUSTIN TALLIS

2
Es llegeix en minuts
BEGOÑA ARCE / LONDRES

Theresa May es va negar a prendre part en el debat electoral organitzat a Cambridge per la BBC ahir a la nit. Hi van participar sis líders polítics. Ella en va ser l’única absent. El laborista Jeremy Corbyn, que prèviament havia refusat participar-hi, va acceptar el repte a l’últim moment, deixant May en evidència. La conclusió no podia ser cap altra: la primera ministra s’amaga, la primera ministra té por. May va sortir malparada dilluns de la seva intervenció en un altre espai televisat similar, en el qual va aparèixer tensa i robòtica en les seves respostes a un públic que clarament no se la creia. Corbyn va connectar millor amb l’audiència i el seu equip ha decidit aprofitar aquest avantatge.

Les coses se li estan complicant a May quan la campanya entra a l’última setmana. Els set sondejos portats a terme des de l’atemptat de Manchester el 22 de maig passat retallen la distància entre laboristes i conservadors, tot i que la continuen donant com a guanyadora. La impressió és que la gran victòria s’encongeix per moments. La intenció  de May de fer pagar per les atencions socials a una proporció més elevada d’avis malalts li està passant factura. ¿Els tories tenen por d’un desastre el 8 de juny?

SENSE MAJORIA / La primera ministra podria perdre la majoria parlamentària si es confirmessin les prediccions del sondeig de You Gov publicat per The Times. You Gov adverteix que May pot perdre el control a la Cambra dels comuns. Els 330 escons que els conservadors posseïen abans de la dissolució del Parlament es quedarien en 310. Els laboristes en canvi guanyarien 30 diputats i passarien de 229 a 257.

Les xifres estan basades en 50.000 entrevistes realitzades en el curs de la setmana en les quals s’ha tingut en compte cada tipus de votant, gent de totes les edats i condició social, classe de residència, àrea on viu i fins i tot el que va votar al referèndum sobre Europa. El resultat és arriscat, reconeixen els seus propis autors i The Times adverteix que aquestes projeccions comporten «un fort marge d’error». Però la incertesa va fer caure la lliura esterlina al seu nivell més baix davant el dòlar l’últim mes.

Notícies relacionades

MÉS CONFUSIÓ / La variabilitat dels sondejos complica l’elecció. De vegades són tan dispars que en comptes d’orientar afegeixen confusió. El molt recent d’ICM per a The Guardian atorgava als tories un avantatge de 12 punts, amb el 45% de vots davant el 33% dels laboristes. Tot al contrari que el de You Gov. Les cases d’apostes continuen estimant en un 80% les probabilitats que May guanyi per majoria absoluta. Però fins i tot aquest termòmetre popular, generalment molt fiable, es va equivocar amb el brexit.

Ahir, gairebé per primer cop, van preguntar a Corbyn sobre la possibilitat de formar govern. El líder laborista no va descartar una coalició, encara que no seria amb els escocesos, els nacionalistes de l’SNP.