May promet plantar cara al terror amb mà dura després de l'atac de Londres

Estat Islàmic s'atribueix l'atemptat amb ganivets i una furgoneta que ha esgarrifat Europa

Els tres terroristes causen tres morts i 48 ferits, 21 dels quals estan en estat crític

No hi ha connexions entre els autors dels atemptats. / ATLAS VÍDEO

No hi ha connexions entre els autors dels atemptats.
zentauroepp38742692 londres170604174342

/

3
Es llegeix en minuts
BEGOÑA ARCE

El Regne Unit va patir dissabte el seu tercer atemptat terrorista en tres mesos i el segon en dues setmanes, a pocs dies de les eleccions generals del pròxim dijous. Set persones van morir i 48 van resultar ferides -21 de les quals es troben en estat crític-, després de ser atropellades o apunyalades en dos atacs consecutius, al centre de Londres, portats a terme per tres presumptes extremistes islàmics, que van ser abatuts per la policia. 

A última hora de la nit, Estat Islàmic (EI) es va atribuir l'atemptat. A través d'una breu nota a Telegram, Al-Amaq, l'agència de notícies de l'organització gihadista, va assumir l'autoria dels fets, segons va informar la BBC. Va corroborar que "una unitat de seguretat de combatents d'Estar Islàmic va cometre l'atemptat"

El nou atemptat, perpetrat amb una furgoneta i tres ganivets i aparentment amb escassa preparació -seguint l'estela d'altres de perpetrats amb anterioritat-, ha commocionat la comunitat internacional i a Europa en particular, que expressat de nou la seva solidaritat amb el Regne Unit. "Un nou atac abominable i covard contra les nostres societats lliures", va dir a manera de resum el president francès, Emmanuel Macron. "Europa està amb el Regne Unit en la lluita antiterrorista", va dir el president del Consell Europeu, Donald Trusk

Després de reunir al matí el comitè de seguretat nacional Cobra la primera ministra britànica, Theresa May, es va dirigir al país i va condemnar, “la malvada ideologia de l'extremisme islàmic”. La líder conservadora va anunciar la revisió i l'enduriment de la legislació antiterrorista. “S'ha de dir amb franquesa. Hi ha massa tolerància amb l'extremisme en aquest país. Hem de ser més forts a l'hora d'identificar-lo i aixafar-lo, en el sector públic i en la societat”, va afirmar. “Ja n'hi ha prou”, va apuntar.

May va suggerir que augmentarien les detencions preventives i que les penes per terrorisme, fins i tot en cas d'ofenses lleus, serien més llargues. Els canvis legislatius en aquest terreny són, no obstant, molt delicats perquè poden provocar la reacció adversa de les comunitats musulmanes britàniques, que són una font d'informació vital per als serveis d'intel·ligència, a l'hora de detectar elements extremistes. El nivell d'alerta al país no variarà i segueix sent sever.

IDENTITATS CONEGUDES

Els investigadors coneixen la identitat dels tres individus, si bé no ha sigut divulgada. Al llarg del diumenge 12 persones, connectades amb l'atac, van ser detingudes al barri londinenc de Barking, a l'est de la capital i diversos immobles van ser registrats. Una de les vivendes seria la d'un dels agressors. Algú que els veïns descriuen com un home casat amb fills. La prioritat dels investigadors ara és determinar si els autors de la brutal agressió tenien connexions amb altres extremistes, que poguessin estar preparant un nou cop.  

En un dissabte de temperatura estiuenca, set minuts després de les deu de la nit, la policia va rebre una trucada alertant d'un incident amb un vehicle que havia envestit diversos vianants al pont de Londres, un dels llocs turístics més famosos de la ciutat. Es tractava d'una furgoneta blanca, llogada per un dels terroristes, que circulava a uns 80 quilòmetres a l'hora i que va acabar estavellant-se contra un pal després d'esclafar diversos de vianants.

En aquell moment els seus tres ocupants la van abandonar i van sortir corrent cap al pròxim mercat de Borough, al sud del pont. Una vegada en aquella zona de diversió, restaurants i pubs, que estava abarrotada de gent, van començar a apunyalar els que es van anar trobant al seu pas, cridant, segons alguns testimonis, “Això és per Al·là”. La intervenció de les forces antiterroristes va ser immediata.

En només nou minuts els tres atacants jeien morts enmig del carrer. Vuit policies armats els van abatre amb 50 bales, segons va precisar el comandament policial de Scotland Yard, Mark Rowley. La situació era, “crítica, qüestió de vida o mort”, va declarar, cosa que justificaria el nombre de trets, “sense precedents”.

FALSOS EXPLOSIUS 

Els terroristes portaven armilles enganxades al cos

Notícies relacionades

Les ambulàncies i els hospitals londinencs es van mobilitzar immediatment. Alguns dels atropellats van ser atesos al mateix pont pels serveis sanitaris. Un total de 21 estaven en estat crític diumenge. La primera ministra, Theresa May, va visitar alguns dels ferits en un dels cinc hospitals de la capital on van ser traslladats. Entre els ferits hi ha un ciutadà espanyol.

A quatre dies de les eleccions, gairebé tots els partits polítics van decidir van suspendre els actes de campanya. Només l'UKIP va seguir endavant. May va confirmar que els comicis se celebraran dijous com estava previst. Una decisió que aprova el líder laborista Jeremy Corbyn. “La democràcia ha de prevaler”, va afirmar Corbyn. “Si deixem que aquests atacs torpedinin el nostre procés democràtic tots hi sortirem perdent”, va afirmar.