Trump i Putin acorden veure's al juliol i cooperar sobre Síria i Corea del Nord

Els presidents dels EUA i Rússia coincideixen que "el patiment a Síria ha durat massa i totes les parts han de fer tot el possible per posar fi a la violència"

Trump i Putin acorden veure's al juliol i cooperar sobre Síria i Corea del Nord

STAFF (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts

Els presidents dels EUA, Donald Trump, i Rússia, Vladímir Putin, han acordat aquest dimarts durant una conversa telefònica reunir-se al juliol en el marc de la cimera del G-20 d'Hamburg. Els dos dirigents han pactat igualment coordinar-se contra el terrorisme i buscar solucions al conflicte de Síria i a l'amenaça de Corea del Nord.

La trucada telefònica d'aquest dimarts ha sigut el seu primer contacte en un mes. Tots dos havien parlat per última vegada el 3 d'abril, quan Trump va trucar a Putin per expressar el seu condol després de l'atemptat terrorista del metro de la ciutat russa de Sant Petersburg, en què van morir 14 persones.

Segons ha informat el Kremlin, Putin i Trump han acordat organitzar una reunió personal en el marc de la cimera del G-20 que se celebrarà el 7 i el 8 de juliol a la ciutat alemanya d'Hamburg. En un comunicat, Moscou detalla que els dos mandataris han parlat "de tota una sèrie de temes per a la cooperació dels dos països a l'arena internacional". Per la seva part, la Casa Blanca ha qualificat de "molt bona" aquesta conversa telefònica.

"PAU DURADORA A SÍRIA"

Els dos líders "han coincidit que el patiment a Síria ha durat massa temps i que totes les parts han de fer tot el possible per posar fi a la violència", segons el comunicat de la Casa Blanca. Aquesta nota precisa que els dos presidents van conversar, en concret, de la possibilitat de crear a Síria "zones segures" o "de fre a l'escalada" de violència per "aconseguir una pau duradora per raons humanitàries i moltes altres".

La Casa Blanca ha confirmat que el Govern de Trump enviarà un representant a la ronda de converses de pau sobre Síria que ha de començar aquest dimecres a Astanà (Kazakhstan).

Per la seva part, el Kremlin ha explicat que els dos líders "han posat l'accent en la perspectiva de coordinar les accions de Rússia i els Estats Units en la lluita contra el terrorisme internacional en el context de la crisi siriana". "S'ha acordat activar el diàleg entre els caps d'Exteriors dels dos països per buscar opcions que permetin reforçar el cessament de les hostilitats" a Síria i "atorgar-li estabilitat amb l'objectiu d'impulsar un procés real de solució del conflicte", afegeix Moscou.

Trump i Putin no parlaven des d'abans del bombardeig del 7 d'abril a Síria ordenat pel mandatari nord-americà contra una base aèria controlada pel Govern del president Baixar al-Assad, en el que va suposar el primer atac directe de Washington al règim de Damasc en sis anys de conflicte. Encara que el Kremlin va ser avisat amb antelació perquè tenia personal militar en aquesta base aèria, el bombardeig va frustrar aparentment el procés de desglaç que Putin i Trump estaven protagonitzant.

REBAIXAR LA TENSIÓ AMB PYONGYANG

Notícies relacionades

Un altre dels temes de conversa ha versat sobre com resoldre "la situació molt perillosa a Corea del Nord", segons la Casa Blanca. Enmig de l'escalada de tensió amb Pyongyang per les seves reiterades proves de míssils i el seu programa nuclear, Trump va sostenir aquest dilluns durant una entrevista que està disposat a reunir-se amb el líder nord-coreà, Kim Jong-un, "en les circumstàncies adequades".

En aquest sentit, i segons el Kremlin, Putin ha "cridat a la contenció" el seu homòleg nord-americà i a "rebaixar la tensió" en relació amb la situació a la península de Corea. "S'ha acordat posar en marxa un treball conjunt orientat a buscar solucions diplomàtiques integrals al problema", diu el Kremlin en al·lusió a les tensions amb el règim de Pyongyang.