El Regne Unit activa el 'brexit'

La primera ministra May firma la carta que inicia el procés de sortida del país de la Unió Europea

El representant britànic davant la UE, Tim Barrow, entregarà la missiva al president del Consell Europeu

 

  / REUTERS

4
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La primera ministra del Regne UnitTheresa May, ha firmat la carta mitjançant la qual el Govern britànic notifica a la Unió Europea el seu desig d'iniciar el procés de retirada de l'organització regional. En aquesta missiva, el Regne Unit invoca l'article 50 del Tractat de la UE (TUE), més conegut com a Tractat de Lisboa, que recull el dret dels estats membres a abandonar el bloc comunitari i estableix unes normes mínimes per fer-ho.

La carta, firmada aquest dimecres, 29 de març, a primera hora, serà entregada avui mateix al president del Consell EuropeuDonald Tusk, per l'ambaixador britànic, Tim Barrow, i després començarà a comptar el termini de dos anys que el TUE dona a les parts per negociar els termes en què es produirà el divorci. El Gabinet de May fa realitat així el mandat que va rebre dels britànics en el referèndum celebrat el 23 de juny perquè el país surti de la UE, a la qual es va adherir el 1973 i de la qual ha sigut un soci principal. És la primera vegada des de la creació de la UE, fa sis dècades, que un dels seus membres opta per la retirada. Està previst que May parli avui a la Cambra dels comuns per enviar un missatge d'unitat. 

L'inici del procés de desconnexió entre el Regne Unit i la Unió Europea té protagonistes i hora. El representant permanent britànic davant la UE, sir Tim Barrow, serà el responsable d'entregar en mà al president del Consell Europeu, Donald Tusk, la carta en què l'Executiu de Theresa May notifica oficialment la intenció d'abandonar el club. La cita està prevista cap a les 13.30 hores -al mateix temps que la compareixença de May a la Cambra dels comuns- i el gest posarà automàticament en marxa el rellotge del 'brexit'.

BARROW, EL MISSATGER

Barrow, exambaixador a Moscou durant quatre anys i que ha sigut director polític del Foreign Office, va substituir a principis de gener Ivan Rogers, diplomàtic de carrera també, molt estimat a Brussel·les i que va renunciar de manera totalment inesperada deixant un dur missatge als funcionaris britànics de la capital comunitària. "Espero que continuïn desafiant els arguments infundats, el pensament confús i que mai tinguin por d'explicar la veritat als que estan al poder. Espero que es recolzin mútuament en aquests difícils moments en què han d'entregar missatges que són desagradables a aquells que necessiten escoltar-los", els va transmetre en un correu.

Amb la notificació oficial sobre la taula, els 27 i el Regne Unit tindran un termini màxim de dos anys per tancar un acord sobre els termes de la separació, segons estipula l'article 50 del Tractat de la Unió. Un període límit que només es podria estendre si el Consell Europeu ho decideix de manera unànime, cosa que ara per ara no contempla ningú. El següent pas clau en el procés serà que el Consell Europeu aprovi les línies directrius de la negociació en què es basarà el mandat del negociador europeu, l'excomissari i exministre francès Michel Barnier.

DIRECTRIUS DE NEGOCIACIÓ

Tusk, que va mantenir aquest dimarts una conversa telefònica amb May i té previst comparèixer davant la premsa una vegada que la premier britànica acabi la seva intervenció davant el Parlament britànic, remetrà als 27 governs de la UE un esborrany amb les directrius de negociació entre el 30 i el 31 de març, data en què se sospesa una reunió d'ambaixadors permanents de la UE per fer-ne una primera lectura. A partir d'aquest moment la maquinària europea es posarà en marxa per anar acotant i tancant aquesta primera guia de negociació -a la tardor podria arribar una segona versió- en resposta a la postura britànica que aprovaran els caps d'Estat i de Govern de la UE en la cimera extraordinària convocada pel president de la UE per al 29 d'abril a Brussel·les.

Unes vegada que els líders de la UE donin via lliure al text, l'òrgan responsable d'autoritzar l'obertura de negociacions serà el Consell d'assumptes generals -reuneix els responsables d'afers europeus- que també haurà d'aprovar el mandat negociador de Barnier, un document “més concret i detallat”, segons fonts diplomàtiques, i el pas definitiu perquè puguin començar oficialment les negociacions. Segons les mateixes fonts, aquest mandat se centrarà en aquesta primera fase en dos elements: els drets dels ciutadans i el pressupost. Es tracta dels dos assumptes prioritaris destacats per Barnier, que pretén tancar un acord sobre tots dos abans de començar a parlar de períodes transitoris i futures relacions.

Notícies relacionades

La intenció del francès, tal com va avançar ell mateix la setmana passada davant el comitè de les regions, és portar la negociació amb transparència. D'aquesta manera, esperen a Brussel·les combatre la intoxicació que ja ha començat des de Londres. “Els primers mesos seran els pitjors. Si arribem a la tardor amb un acord polític, el 'brexit' tindrà lloc en el termini establert. Si no arribem a un acord perquè hi ha un enfrontament radical, entrarem en una crisi greu que pot tenir conseqüències de tot tipus”, augura un alt càrrec europeu.

L'EUROCAMBRA FA BALANÇ

Encara que l'Eurocambra no forma part directa de la negociació, sí que hi té molt a dir -haurà d'aprovar per majoria simple l'acord final- i aquesta tarda la conferència de presidents -que reuneix els líders dels grups polítics- abordarà les conseqüències de l'activació de l'article 50 i el seu president i el negociador, Antonio Tajani i Guy Verhofstadt, també compareixeran davant la premsa. De moment el cap de files del PPE, Manfred Weber, ha reiterat aquest dimarts que no veu possible negociar la separació i una nova relació tot al mateix temps en dos anys i ha insistit, igual que Barnier, que la prioritat ha de ser clarificar els drets dels 4,4 milions d'europeus que viuen al Regne Unit i la factura de la separació. “En tot divorci els diners són una de les qüestions crítiques i en aquest també ho serà. El Regne Unit va decidir sobre l'actual marc financer. Hi van influir molt i ara han de mantenir la seva promesa”, ha advertit.