Tusk situa Trump entre les tres grans amenaces per a Europa

El president del Consell Europeu admet sense embuts que el canvi a Washington complica la situació

37119295 60

37119295 60 / MARKO MUMM (AFP)

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La Unió Europea afronta “tres amenaces” com mai abans havia patit, que exigeixen una resposta sense fissures i, una d'elles, és la nova administració nord-americana que lidera el multimilionari Donald Trump. “El canvi a Washington col·loca la Unió Europea en una situació difícil, amb una nova administració que sembla voler posar en qüestió els últims setanta anys de política exterior americana”, adverteix amb contundència el president del Consell Europeu, Donald Tusk, en la missiva d'invitació enviada als 28 caps d'estat i de govern de la UE abans de la cimera d'aquest divendres a La Valetta (Malta).

Encara que el conservador polonès no entra en la seva carta a valorar cap de les polèmiques decisions adoptades en els últims dies, com el veto als viatgers procedents de set països musulmans, sí que admet alt i més clar que mai que “les preocupants declaracions” de la nova administració en les últimes setmanes fan que el futur sigui “molt impredictible”. És més, Tusk situa els problemes que pugui desencadenar el nou govern de Washington al mateix nivell que la segona amenaça, que conformen la política de la Xina al Pacífic, l'agressivitat de Rússia amb Ucraïna i els països veïns o la guerra i el terror al Pròcim Orient i l'Àfrica de la mà d'un “islam radical”.

Problemes geopolítics als quals se suma un altre perill: la retòrica “antieuropea, nacionalista i cada vegada més xenòfoba” a la UE i un declivi de la fe en la integració política i un augment dels dubtes sobre els valors fonamentals de la democràcia liberal cada vegada més visibles. “En un món  ple de tensions i i confrontació el que es necessita és valor, determinació i solidaritat política dels europeus” perquè “sense això no sobreviurem”, alerta en una dura missiva amb què pretén orientar el debat dels 28 en la seva cita d'aquest divendres.

ORGULL I UNITAT EUROPEA

Notícies relacionades

Tusk insta els líders europeus a aprofitar la reunió de Malta per “mostrar l'orgull europeu” perquè “si pretenem veure que no sentim les declaracions i no ens adonem de les decisions preses contra la UE i el nostre futur, la gent deixarà de veure Europa com la seva gran pàtria. I igual de perillós, els nostres aliats en el món deixaran de respectar-nos”, adverteix reclamant unitat davant Rússia, la Xina o els Estats Units. I de fet, fa una crida als 28 perquè aprofitin el nou proteccionisme instal·lat a Washington per multiplicar els contactes a nivell internacional. “Europa no ha d'abandonar el seu paper de superpotència comercial” perquè “comerç lliure significa comerç just”, recorda.

El president de la UE, que admet que els reptes als quals s'enfronten són els “més perillosos des de la firma del Tractat de Roma”, adverteix també els dirigents europeus que la desintegració europea que reivindiquen la ultradreta europea o auguren polítics com Trump l'únic a què portarà és a “una dependència real i de facto de les grans superpotències”: els Estats Units, Rússia i la Xina. “Només junts serem plenament independents”, adverteix.

Debat a l'Eurocambra sobre el veto als viatgers de set països musulmans

Davant la tebior amb què ha respost en els últims dies la Comissió Europea, diversos grups a l'Eurocambra han posat el crit al cel per la decisió executiva de Donald Trump d'impedir l'entrada als viatgers procedents de set països musulmans. El resultat és que, a petició del grup dels Verds, el ple ha modificat la seva agenda per debatre aquest dimecres a la tarda la situació creada per la polèmica decisió. I el debat, tenint en compte les reaccions d'alguns grups polítics, s'augura caldejat. “Tenim un tercer front debilitant la Unió Europea i aquest front és Donald Trump”, alerta el cap de files dels liberals, Guy Verhofstadt.