RELLEU A LA CASA BLANCA

Decret Trump: una estudiant iraniana relata la seva expulsió dels EUA

Sara Yarjani va ser registrada i deportada després de quatre hores d'espera i interrogatoris a Los Angeles, on tornava d'unes vacances al Canadà per reprendre els estudis

mbenach37117395 topshot   demonstrators protest against us president donald 170131112451

mbenach37117395 topshot demonstrators protest against us president donald 170131112451 / SAUL LOEB

3
Es llegeix en minuts

Sara Yarjani creia que passaria els controls sense problemes, com sempre, a l'arribar divendres passat a l'aeroport de Los Angeles: aquesta estudiant iraniana no tenia ni idea del caos que es desencadenaria pel decret antiimmigració de Donald Trump.

Ignorava que 23 hores després, seria expulsada i es convertiria en una de les primeres víctimes d'un decret firmat aquell mateix dia pel nou president nord-americà, prohibint temporalment l'entrada als EUA als ciutadans de set països de majoria musulmana, entre ells Iran.

Sara, que es va entrevistar dilluns amb AFP a Viena, on té estatus de resident permanent, explica que el seu calvari va començar poc després d'aterrar l'avió divendres a la nit, quan el decret de Trump va entrar en vigor, sense que ella ho sabés.

"Havia estat de vacances al Canadà per veure la meva germana abans d'anar a Àustria i tornar per continuar el curs", diu aquesta jove de 35 anys, diplomada universitària i estudiant de salut integral al California Institute for Human Science, situat al nord de San Diego.

"No esperava en absolut ser detinguda. Ja havia entrat moltes vegades en aquest país i sempre m'havien tractat molt bé", contínua. "Travessava habitualment els controls duaners en pocs minuts".

CONTRA LA PARET

Aquesta vegada, va comprendre ràpidament que les coses havien canviat. L'agent d'immigració al qual havia mostrat el passaport se'l va guardar i la va portar a una sala d'espera, on la van posar contra la paret, amb els braços amunt, i la van sotmetre a un registre corporal practicat per dues dones policia que li donaven ordres a crits. Li van exigir que es tragués el mocador, les joies i els cordons de les sabates. I després deixar els diners que portava a sobre i el telèfon mòbil.

Més tard li van tornar els seus efectes personals. Però abans va haver de patir quatre hores d'espera i d'interrogatoris, amb la prohibició de fer o rebre cap trucada. Un policia que li va dir que el seu visat d'estudiant ja no era vàlid la va obligar a firmar un formulari pel qual acceptava la seva expulsió.

DUES OPCIONS

"El policia em va dir 'tens dues possibilitats: o acceptes i estàs d'acord a marxar pel teu compte... o seràs expulsada a la força a risc que se't prohibeixi tornar als EUA en un període d'un a cinc anys o més", recorda. "L'agent es va expressar en un to molt amenaçant i vaig sentir que no tenia elecció". 

Va ser poc després de la mitjanit, quan la van autoritzar a telefonar breument a la seva germana per informar-la de la seva expulsió, quan Sara es va adonar del desordre que regnava als aeroports nord-americans a causa del decret antiimmigració. "Vaig arribar a Los Angeles a les 20.53 hores i vaig marxar a les 19.30 de l'endemà", recorda la noia.

Mentre que dues policies armades l'escortaven cap al seu vol de tornada a Europa, va poder fer una ullada ràpida al mòbil i veure que una jutge havia parcialment bloquejat l'aplicació del decret. "Li vaig dir a una de les policies que una jutge havia resolt contra el decret (...) i que no hauria d'estar a l'avió, però em va dir 'ah, genial', ordenant-me que seguís endavant", explica.

TRISTESA A ÀUSTRIA

De tornada a Àustria amb els seus pares, Sara encara mira d'entendre el que va passar i determinar què fer. Se li trenca la veu explicant que se sent totalment confusa: "Per un costat, em sento alleujada de no estar detinguda, però per un altre, estic realment trista perquè m'agraden molt els meus estudis". "He treballat molt durant un any i mig i ha sigut molt complicat poder estudiar allà una carrera que realment m'apassiona".

Notícies relacionades

Sara subratlla que s'ha sentit molt recolzada pels responsables de la seva universitat, inquiets per la seva situació, i que advocats de la Unió Americana de les Llibertats Civils (ACLU, en les seves sigles en anglès) li han ofert la seva ajuda.

"Impedir-me l'entrada al país on curso els estudis no té cap sentit", comenta Sara, que tenia previst aconseguir el seu diploma l'estiu que ve. "Em van tractar com si hagués comès un delicte", se sorprèn. "No crec que seguir els estudis per ajudar la gent sigui un crim que mereixi l'expulsió", assegura.