Trump acomiada la fiscal general per desafiar el seu veto immigratori

Sally Yates havia qüestionat la legalitat del tancament de fronteres als ciutadans de set països musulmans

FILE PHOTO - U.S. Deputy Attorney General Sally Quillian Yates testifies during a Senate Judiciary Committee hearing on Going Dark: Encryption, Technology, and the Balance Between Public Safety and Privacy in Washington July 8,  2015. REUTERS/Kevin Lamarque/File Photo / REUTERS / KEVIN LAMARQUE

FILE PHOTO - U.S. Deputy Attorney General Sally Quillian Yates testifies during a Senate Judiciary Committee hearing on Going Dark: Encryption, Technology, and the Balance Between Public Safety and Privacy in Washington July 8,  2015. REUTERS/Kevin Lamarque/File Photo
Poques hores després que Sally Yates, la fiscal general, desafiés Trump, el magnat l’ha destituït de manera fulminant.

/

3
Es llegeix en minuts
RICARDO MIR DE FRANCIA / WASHINGTON

Donald Trump va acomiadar ahir a la nit de forma fulminant la fiscal general de l'Estat després que aquesta donés instruccions als seus advocats perquè es neguessin a defensar als tribunals el controvertit decret que ha prohibit temporalment l'entrada al país als refugiats i als ciutadans de set països musulmans. La decisió va arribar només dues hores després que la fiscal Sally Yates, que ocupava el càrrec de forma interina i que havia de ser reemplaçada aquesta mateixa setmana, expressés els seus dubtes sobre la legalitat del veto presidencial i actués en conseqüència. Però el nou president, que va mostrar freqüents tics autoritaris durant la campanya, ni tan sols ha esperat un dia per sufocar la insubordinació de la màxima responsable de Justícia.

Aquest episodi és una mostra més del malestar que estan generant les polítiques de Trump en les agències encarregades d'implementar-les i de la determinació del seu govern per tallar sense contemplacions qualsevol conat de rebel·lió. En un comunicat, la Casa Blanca va acusar Yates d'“haver traït el Departament de Justícia al negar-se a implementar una ordre legal dissenyada per protegir els ciutadans dels Estats Units”. Però el text no acaba aquí perquè també l'acusa de “ser feble respecte a les fronteres i molt feble en immigració”, un llenguatge poc habitual quan es tracta d'acomiadar un dels màxims funcionaris de l'Estat.

Situada a la judicatura pel president Barack Obama, Yates va ser la número dos de Justícia fins al passat 20 de gener, quan l'Administració Trump li va demanar que assumís de forma interina la fiscalia fins que el Senat confirmi en el càrrec el senador Jeff Sessions, l'home que ha escollit per ocupar el càrrec. Aquest tràmit podria culminar aquest mateix dimarts.

Però abans d'acomiadar-se, Yates va voler deixar constància de la seva disconformitat amb el gir en la política immigratòria del nou president, un gest més simbòlic que una altra cosa tenint en compte els dies que li quedaven al convent. “Jo soc responsable d'assegurar que les posicions que adoptem als tribunals segueixen sent consistents amb la solemne obligació d'aquesta institució per buscar sempre la justícia i defensar el que és correcte”, va escriure en una carta als advocats del seu ministeri. “De moment, no estic convençuda que la defensa d'aquesta ordre executiva sigui consistent amb aquestes responsabilitats ni tampoc que el decret sigui llegal”.

Yates no està sola en la repulsa d'una llei que ha revifat les protestes als carrers i ha generat caos als aeroports, frustrant temporalment els somnis de milers de refugiats i immigrants amb visat per viatjar als EUA. Des de divendres passat, segons un document intern del Departament de Seguretat Interna obtingut per Reuters, s'ha impedit pujar a l'avió a 348 viatgers amb visat nord-americà i a altres 200 se'ls va prohibir entrar en el país després d'aterrar en el seu aeroports.

Més d'un centenar de diplomàtics i funcionaris del Departament d'Estat han firmat una circular interna per oposar-se al veto, una mesura que només “incrementarà el sentiment antiamericà”, segons diu la missiva. Després de fer-se públic el document, el portaveu de la Casa Blanca va dir ahir que tots ells haurien de recollir les seves coses i anar-se'n si no estan d'acord amb els plans de Trump. “¿Tenen problemes amb això tots aquests buròcrates de carrera?”, va dir Sean Spicer. “Haurien d'acceptar el programa o anar-se'n”.

Notícies relacionades

Al nou fiscal general, un càrrec que ocuparà Dana Boente fins que Sessions sigui confirmat, li espera molta feina per protegir la bastimentada que pretén aixecar el seu cap. Des que Trump va firmar divendres el decret immigratori, que castiga de forma arbitrària prop de 200 milions de persones al tractar-los com a potencials terroristes, quatre tribunals federals de districte han emès mesures cautelars per frenar algunes provisions de la llei. Totes han tingut un abast molt limitat, però els fiscals generals de 16 estats demòcrates ja han anunciat que pretenen impugnar el veto de Trump als tribunals al considerar-lo “inconstitucional, contrari als valors americans i il·legal”.