RELLEU A LA CASA BLANCA

Trump i Mèxic: primera gran crisi diplomàtica, primera guerra comercial

Peña Nieto cancel·la la visita a Washington davant la indignació al seu país pel mur i la persecució d'immigrants

El president dels EUA vol posar un impost del 20% a totes les importacions mexicanes per pagar la tanca

Trump i Mèxic: primera gran crisi diplomàtica, primera guerra comercial

REUTERS / EDGARD GARRIDO

4
Es llegeix en minuts
IDOYA NOAIN / MERCÈ CABANAS / NOVA YORK / MÈXIC

Fa només set dies que és a la Casa Blanca i Donald Trump ja té la seva primera gran crisi diplomàtica i la primera guerra comercial declarada. El president de Mèxic, Enrique Peña Nieto, va anunciar ahir que no viatjarà a Washington per mantenir la primera reunió de treball amb el nou mandatari dels Estats Units, que estava prevista per dimarts que ve. I encara que des de la Casa Blanca han assegurat que els dos mandataris mantindran «les línies de comunicació obertes» i es buscarà «una data per fixar alguna cosa en el futur», les perspectives són grises.

Ahir mateix, el portaveu de la Casa Blanca, Sean Spicer, va anunciar que Trump vol finançar el mur imposant un impost del 20% en totes les importacions mexicanes.

La crisi entre dos països que comparteixen més de 3.000 quilòmetres de frontera i importants relacions econòmiques i comercials, estratègiques, socials i culturals es gesta des de fa un any i mig, des que el juliol del 2015 Trump va anunciar la seva candidatura insultant els mexicans dient-los «criminals, narcotraficants i violadors». 

Es va intensificar en campanya, quan el magnat va fer de la demonització dels immigrants, la promesa de la construcció d’un mur fronterer i les crítiques al tractat de lliure comerç que els vincula eixos centrals del seu missatge i la seva proposta. 

ESCALADA

I tot i que es va buscar la rehabilitació tant amb un viatge de Trump al setembre (especialment controvertit a Mèxic) com amb converses des de la seva victòria, les tensions en escalada han esclatat en les últimes 72 hores. La relació bilateral se situa en el seu punt més complicat en dècades i alguns historiadors ja hi veuen en marxa una «guerra de baixa intensitat».

Dimarts van arribar a Washington alts càrrecs del Govern mexicà per preparar les reunions, i aquella nit Trump va anunciar a Twitter que dimecres firmaria mesures per construir el mur. Dimecres va estampar la seva firma en dues ordres executives que inclouen la construcció d’aquesta barrera física (que afronta seriosos reptes) i l’enduriment de la persecució d’immigrants sense papers als EUA i les deportacions. També va fer declaracions insistint que Mèxic costejarà el projecte.

CONDEMNA

La resposta immediata de Peña Nieto va ser la de penjar un videomissatge a les xarxes socials de condemna. «Lamento i reprovo la decisió dels EUA de continuar la construcció d’un mur que des de fa anys, lluny d’unir-nos, ens divideix», va dir. «Mèxic no creu en els murs. Ho he dit una vegada i una altra, Mèxic no pagarà cap mur».

Aquest missatge no indicava el futur de la reunió, però a Mèxic creixien les pressions perquè Peña Nieto cancel·lés el viatge a Washington. A la matinada ell insistia a consultar el Senat i els governadors i, amb una unanimitat inusual, la majoria de líders polítics li reclamaven la cancel·lació  per «dignitat». 

El desenllaç va arribar ahir, quan en una altra mostra de la nova era de diplomàcia via Twitter, es va acabar consumant la ruptura. Trump, en dos missatges, 280 caràcters, va criticar el Nafta i va assegurar: «Si Mèxic no està disposat a pagar pel mur que es necessita tant, seria millor cancel·lar la pròxima reunió».

Hores després, poc abans de les 11 del matí, apareixia en aquesta mateixa xarxa un missatge del mandatari mexicà. «Aquest matí hem informat la Casa Blanca que no assistiré a la reunió de treball programada per dimarts que ve amb el @POTUS».

LA GUERRA COMERCIAL

Notícies relacionades

En una intervenció davant republicans a Filadèlfia, Trump va assegurar que la cancel·lació havia sigut «acordada» entre els dos líders, una versió dels fets que no sembla ajustar-se a la realitat. Però potser aquesta vegada les falsedats retòriques del nou president siguin el menys important. Unes hores després, Spicer va donar detalls de la proposta de pagar el mur taxant el 20% les importacions mexicanes, una mesura que segons els seus comptes pot reportar-los 10.000 milions a l’any, però que afectarà no només fabricants i Mèxic sinó, potencialment, el consumidor nord-americà, a qui es pot traslladar part de l’alça de preus.

Spicer va explicar que la tarifa formaria part d’una reforma fiscal molt més àmplia que preveu «taxar aquelles importacions de països amb els quals hi ha un dèficit comercial». 

La mà dreta de Trump ordena callar a la premsa

Bannon és un ideòleg i un dels caps del sector més populista de la Casa Blanca. Abans de sumar-se a la campanya de Trump va dirigir Breitbart, un portal d’extrema dreta. R.M.F.