Brussel·les admet que la situació dels refugiats a Grècia és "insostenible" però assenyala al Govern d'Atenes

La Comissió Europea no ofereix remeis i s'escuda en què és "responsabilitat" del govern grec

zentauroepp36792928 mor04  moria  greece   07 01 2017   a refugee family sits in170109142709

zentauroepp36792928 mor04 moria greece 07 01 2017 a refugee family sits in170109142709 / STRATIS BALASKAS

1
Es llegeix en minuts
SILVIA MARTINEZ / BRUSSEL·LES

Les fotos de tendes de campanya en un campament de Lesbos cobertes per la neu i el calvari en què viuen centenars de refugiats com a conseqüència de l'onada de fred que recorre Europa des de fa una setmana no han passat desapercebudes a Brussel·les. La Comissió Europea ha admès aquest dilluns que la situació actual és “insostenible” però s'ha limitat a assenyalar que és “responsabilitat” del govern d'Alexis Tsipras oferir solucions.

“He de ser clara. La Comissió és conscient que la situació actual és insostenible però també hem de deixar clar que assegurar unes condicions de recepció adequades a Grècia és responsabilitat de les autoritats gregues”, ha tancat la portaveu d'immigració de l'Executiu comunitari passant-li la pilota de la dramàtica situació que es viu en llocs com Moria a l'Executiu grec.

Malgrat aquesta contundent resposta, des de l'Executiu comunitari insisteixen que no estan plegats de braços, i que segueix canalitzant aportacions econòmiques a través de les organitzacions no governamentals que treballen sobre el terreny per millorar la situació als camps de refugiats i que ho seguiran fent.

SUPORT FINANCER I PRESSIÓ POLÍTICA

Notícies relacionades

“No podem dictar a Grècia les polítiques, com a cap altre Estat membre, però el que podem fer i seguim fent és seguir una estratègia de suport polític, més aviat de pressió política, i de suport financer i tècnic a les autoritats gregues perquè millorin la situació que és el que seguim fent”, ha explicat la portaveu. Un suport financer que canalitzen “a través dels nostres socis humanitaris sobre el terreny que estan ajudant a adaptar els camps de refugiats a l'hivern al continent i les illes”, afegeix.

La Comissió Europea ha recordat a més que en les seves recomanacions a Grècia, incloses en els informes regulars que preparen per avaluar la situació als camps de refugiats, fa temps que demanen a Grècia que adapti i millori el seu sistema d'immigració i asil. Segons Brussel·les, un dels elements que alleujarien la pressió que segueixen vivint les illes, malgrat la reducció d'arribades des de Turquia, és “accelerar els procediments de recursos”.