Les temperatures sota zero posen al límit els immigrants a Grècia i els Balcans

L'oenagé Proactiva Open Arms continua els rescats al mar a cinc graus negatius

Refugiats, la majoria sirians, a Sèrbia, sotmesos a duríssimes condicions meteorològiques. / ATLAS

Refugiats, la majoria sirians, a Sèrbia, sotmesos a duríssimes condicions meteorològiques.
zentauroepp36792928 mor04  moria  greece   07 01 2017   a refugee family sits in170109142709
zentauroepp36792929 mor03  moria  greece   07 01 2017   snow covers tents at the170109104536
zentauroepp36789692 migrants stand next to their tents at the moria hotspot on t170109104554
jjubierre36818998 9 1 2017 proactiva open arms rescata  inmigrantes refugiados170109160034

/

4
Es llegeix en minuts
Montse Martínez
Montse Martínez

Periodista

ver +

Quan sembla que les coses no poden anar més malament per als refugiats que intenten arribar a Europa per mar o estan a l’espera en camps, els termòmetres es desplomen a temperatures sota zero. El seu periple, ja per si sol llarg i penós, arriba llavors a cotes de duresa difícils de superar. Ho constaten totes les oenagés que treballen sobre el terreny; des de Proactiva Open Arms, passant per Metges Sense Fronteres (MSF), Oxfam Internacional i SOS Mediterranée, entre altres. I, una vegada més, mentre els cooperants encenen totes les alarmes, la ineficàcia institucional queda en evidència en tota la seva magnitud.

Enmig d’una Europa congelada, amb temperatures de fins a 30 graus sota zero, tant Grècia com els Balcans veuen com les condicions del col·lectiu s’acosten a límits insuportables. Les gruixudes capes de neu amenacen d’enfonsar les fràgils tendes de campanya on es refugien famílies senceres. 

 Tres immigrants s’han mort de fred fins al moment a la frontera de Turquia amb Bulgària. Dos eren de nacionalitat iraquiana i l’altre, somali.

Els membres de l’equip de l’oenagé Proactiva Open Arms, desplaçats al Mediterrani Central i a l’illa grega de Lesbos per continuar les tasques de salvament, han constatat aquest enduriment de les condicions per les baixes temperatures al mar on, sense anar més lluny, el dia 2 de gener passat, van treure, a cinc graus negatius, desenes de persones de l’aigua davant de la costa grega.

Per a aquells que han aconseguit posar els peus a terra i comencen una altra etapa d’espera als campaments de refugiats, les condicions de vida estan resultant extremadament difícils. El camp de refugiats de Moria, a l’illa grega de Lesbos, on la forta nevada fa gairebé impracticable la vida quotidiana, il·lustra a la perfecció l’extrema duresa de les condicions de vida. 

A Moria, unes 2.500 persones viuen en tendes, sense aigua calenta ni calefacció, segons alerta Metges Sense Fronteres (MSF). A l’illa de Samos, són 300 les persones que pateixen les mateixes penúries.

En total, hi ha 15.000 immigrants i refugiats repartits per les illes gregues, on a més estan bloquejats des que la UE va firmar l’acord per tornar-los a Turquia.

Des de MSF, la crida a les autoritats de Grècia i dels països dels Balcans es repeteix: «L’actuació negligent dels estats europeus davant les baixes temperatures i la falta de preparació per afrontar l’hivern estan empitjorant la insuportable situació de centenars de dones i infants que busquen protecció a Europa». 

MSF Itàlia informa a través de les xarxes socials que molts immigrants estan a uns passos de la congelació.

Òscar Camps, director de l’oenagé Proactiva Open Arms, acaba de trepitjar terra després de 15 dies a bord de l’embarcació Golfo Azzurro –la que substitueix l’Astral mentre es repara– on s’ha passat totes les festes de Nadal dedicant-se a les tasques de salvament al Mediterrani central, davant les costes líbies. Un altre equip de la mateixa oenagé es troba a Lesbos (Grècia), on continuen incomunicats per la neu, que arriba fins als 30 centímetres, amb temperatures de 15 graus negatius.

EL "CINISME" EUROPEU

Metges Sense Fronteres (MSF) ofereix informació sobre situacions similars que es viuen a les illes gregues. «Famílies abandonades sota la neu estan pagant el preu del cinisme europeu», lamenta el cap de missió de MSF a Grècia, Clement Perrin. 

La sobreocupació i la falta de preparació per abordar les baixes temperatures –assegura el cooperant– està generant greus riscos per a la salut dels refugiats. «Cap persona que busca protecció fugint de la guerra, la tortura i la violència extrema hauria de ser abandonada al fred», finalitza Clement Perrin.

Notícies relacionades

Camps i el seu equip, que han rescatat 112 persones davant de la costa líbia durant l’expedició que acaba de finalitzar, detalla les condicions difícils en les quals es trobaven. «Havien passat un mínim de 12 hores a la deriva i, si haguéssim trigat més, ens hauríem hagut d’enfrontar a drames», relata el director de l’oenagé de Badalona.

«Ens enganxem al cos bosses de sèrum perquè mantinguin l’escalfor», explica Camps quan detalla de quina manera tracten els casos d’hipotèrmia dels immigrants quan els acaben de treure de l’aigua, per afegir: «Després de treure’ls la roba mullada i posar-los-en de seca, obrim una via per introduir-hi el sèrum tebi, que els ajuda a entrar en calor, a més de mantes i l’ajuda dels packs de calor química».