Alemanya tenia dades concretes del vincle del terrorista de Berlín amb Estat Islàmic

Les autoritats investiguen si Anis Amri, que va ser denunciat per altres sol·licitants d'asil, va adquirir la seva arma a Suïssa

Berlín proposa recentralitzar el sistema de seguretat i retenir els immigrants en procés d'expulsió en centres a prop dels aeroports

AL011 BERLÍN (ALEMANIA) 20/12/2016.- Imagen del camión que arrolló ayer a los visitantes de un mercadillo navideño en el centro de Berlín, donde murieron doce personas, antes de ser retirado del escenario del atentado en la Breitscheidplatz, en Alemania, hoy, 20 de diciembre de 2016. Las autoridades de Berlín admiten que hay dudas sobre la implicación del detenido en el atentado cometido contra un mercadillo navideño, informó el jefe de la Policía, Klaus Kandt. Según el diario Die Welt, que se remite a fuentes de la investigación, la Policía sabe ya que el detenido, un refugiado paquistaní, no es el conductor del camión que invadió el mercadillo y cree que el autor del ataque puede estar armado y en libertad. EFE/RAINER JENSEN

AL011 BERLÍN (ALEMANIA) 20/12/2016.- Imagen del camión que arrolló ayer a los visitantes de un mercadillo navideño en el centro de Berlín, donde murieron doce personas, antes de ser retirado del escenario del atentado en la Breitscheidplatz, en Alemania, hoy, 20 de diciembre de 2016. Las autoridades de Berlín admiten que hay dudas sobre la implicación del detenido en el atentado cometido contra un mercadillo navideño, informó el jefe de la Policía, Klaus Kandt. Según el diario Die Welt, que se remite a fuentes de la investigación, la Policía sabe ya que el detenido, un refugiado paquistaní, no es el conductor del camión que invadió el mercadillo y cree que el autor del ataque puede estar armado y en libertad. EFE/RAINER JENSEN / RAINER JENSEN (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La investigació sobre el presumpte autor de l'atemptat terrorista de Berlín que el 19 de desembre passat va causar 12 morts i 48 ferits arriba ara a Suïssa. Segons la seva fiscalia general i com ha avançat la ràdio alemanya ZDF, el tunisià Anis Amri podria haver visitat diverses vegades el país i se sospesa la possibilitat que hi adquirís l'arma, una pistola de la marca Erma, que va utilitzar en l'atemptat i també en el tiroteig de Milà que va acabar amb la seva vida.

La fiscalia suïssa ha obert una investigació criminal per aclarir el vincle d'Amri amb el país, on en algunes ciutats hi ha una forta escena gihadista. El seu portaveu, André Marty, ha afegit que també s'estudiarà si l'home que va estavellar intencionadament un camió contra el concorregut mercat nadalenc berlinès de Breitscheidplatz va comptar allà amb la participació i ajuda còmplice d'alguna organització criminal.

Aquest diumenge també s'ha conegut que les autoritats de Rin del Nord-Westfàlia, el länd alemany occidental on va residir Amri, posseïen dades concretes que certificaven la connexió entre el tunisià i el grup terrorista autodenominat Estat Islàmic (EI). Així, segons ha assenyalat el diari local ‘Neue Ruhr/Neue Rhein Zeitung’, la policia va obtenir la informació després que altres residents al centre de refugiats de la ciutat d'Emmerich contactessin amb les autoritats migratòries per denunciar-lo. També s'ha donat a conèixer que Amri va ser tancat a la presó alemanya de Ravensburg a l'arribar al país després que la policia el detingués per tenir dos passaports italians i droga en la seva possessió.

D'aquesta manera es reforcen les informacions publicades dimecres pel ‘Süddeutsche Zeitung’  en què s'assegura que Amri estava sota constant vigilància de les forces de seguretat alemanyes des de finals del 2015 i que els serveis d'intel·ligència eren coneixedors del seu vincle amb l'EI i que pretenia construir bombes casolanes. Dijous les autoritats de Rin del Nord-Westfàlia van assegurar que tenien indicis que apuntaven que Amri volia matar “en nom d'Al·là” i que va quedar a Berlín amb un altre simpatitzant salafista.

CANVIS EN EL SISTEMA DE SEGURETAT

Notícies relacionades

Els greus errors en el sistema de seguretat alemany que ha destapat l'atemptat de Berlín ja han forçat la classe política a moure fitxa. Dijous passat el ministre de l'Interior, Thomas de Maizière, va presentar una proposta per recentralitzar les competències de seguretat per reforçar la lluita contra el terrorisme. Aquesta polèmica iniciativa, que neix morta pel malestar que ha generat en un país amb un federalisme tan arrelat com Alemanya, pretén ser un senyal de força de l'Executiu. Actualment, tan sols el 36% dels alemanys confien en els seus serveis d'intel·ligència.

Per un altre costat, en una carta al ‘Frankfurter Allgemeine Zeitung’ De Maizière també va proposar altres mesures de mà dura com accelerar l'expulsió dels immigrants a qui se'ls rebutgi la sol·licitud d'asil o obrir centres de detenció al costat dels aeroports per retenir aquestes persones fins que se les expulsi del país. Així es pretén també contrarestar l'auge del partit ultradretà Alternativa per Alemanya (AfD), que aquesta setmana ha vist en els sondejos com després de l'atemptat el seu múscul electoral ha crescut fins al seu màxim històric d'un 15% de la intenció de vot, que el confirmaria com a tercera força del país.