TERRATRÈMOL ALS EUA

Trump afirma, sense proves, que "milions de persones van votar il·legalment"

El magnat contraataca així davant els que denuncien frau en estats clau i reclamen un recompte de vots

Donald Trump

Donald Trump / AP / EVAN VUCCI

2
Es llegeix en minuts

Els EUA estan aquests dies immersos en un terratrèmol polític generat per la sospita de frau en les votacions d'estats clau com Wisconsin, Michigan o Pennsilvània, on Donald Trump es va imposar per un estret marge, i que ha motivat que certs sectors, als quals ja s'ha sumat Hillary Clinton en el cas de Wisconsin, reclamin un recompte de vots. En les últimes hores, el president electe ha contraatacat afirmant, sense proves, que "milions de persones van votar il·legalment" en les eleccions presidencials del 8 de novembre.

Utilitzant com és habitual en ell el seu compte de Twitter, Trump reivindica que, en contra del que afirma el recompte oficial, ell no solament va guanyar en vots electorals (els que li va donar el Col·legi Electoral), sinó també en vots populars, "si es dedueixen els milions de persones que van votar il·legalment".

 

"A més de guanyar de manera clara en (el sistema de) el Col·legi Electoral, vaig guanyar en el vot popular si es dedueixen les milions de persones que van votar il·legalment", escriu Trump en resposta al recompte de vots en tres estats a petició de la candidata del Partit Verd, Jill Stein.

Si els verds denuncien frau a Wisconsin, Michigan i Pennsilvània, el president electe fa ara el mateix denunciant suposades irregularitats a Virgínia, Nou Hampshire i Califòrnia, i acusa, una vegada més, els mitjans de partidisme.

"Hi va haver un greu frau electoral a Virgínia, Nou Hampshire i Califòrnia. ¿Per què els mitjans no n'estan informant? Greu partidisme, gran problema", ha apuntat en un altre tuit.

DOS MILIONS DE VOTS MÉS PER A CLINTON

En el seu missatge, Trump no ofereix proves de les suposades irregularitats que denuncia que van tenir lloc en la votació, encara que assegura que per a ell hauria sigut "molt més fàcil" guanyar el vot popular si hagués limitat la seva campanya a tres o quatre estats. "Si hagués fet campanya en tres o quatre estats en lloc dels 15 que vaig visitar (...) hauria guanyat fins i tot molt més fàcilment i convincentment (però els estats petits estan oblidats", ha apuntat en un altre tuit.

Els missatges del president electe són continuació d'una sèrie de tuits que va enviar hores abans i en què va advertir que el recompte dels vots en almenys tres estats, al qual s'ha sumat la campanya de Clinton, "no canviarà" els resultats.

Notícies relacionades

Aquesta és la primera vegada que Trump denuncia que en les eleccions hi va haver vots il·legals a favor del seu rival demòcrata, després que durant la campanya reiterés que els comicis estaven "pactats" i no es comprometés a acceptar els resultats si perdia.

En els comicis del dia 8, Trump es va imposar gràcies al sistema del Col·legi Electoral, en què cada estat adjudica al guanyador de la demarcació territorial un nombre de compromissaris estimat segons el seu pes demogràfic, encara que Clinton el va superar en dos milions de vots. Segons les últimes dades disponibles, la candidata demòcrata va superar Trump, ja que va obtenir 64,22 milions de vots davant els 62,21 milions de l'empresari, dada que situa el percentatge total de vots en un 48,1% per a l'exsecretària d'Estat davant  un 46,6% per al seu rival republicà.