Turquia retira una proposta de llei que evitava condemnes als violadors

La norma serà revisada en una comissió parlamentària després de trobar una gran oposició al carrer

lpedragosa36343023 turquia161119163454

lpedragosa36343023 turquia161119163454 / Burhan Ozbilici

1
Es llegeix en minuts
Javier Triana
Javier Triana

Periodista

ver +

En un fet poc habitual, el cada vegada més autoritari Govern de Turquia ha decidit, davant el rebuig popular manifestat al país eurasiàtic, retirar de la votació parlamentària prevista per avui el polèmic projecte de llei que, segons els opositors, hauria pogut suspendre la pena a sentenciats per violació de menors.

El primer ministre turc, Binali Yildirim, va anunciar aquest dimarts aquesta retirada d'última hora després de topar amb protestes ciutadanes durant el cap de setmana i declaracions frontalment oposades a aquesta norma, tant de partits polítics, associacions feministes com de ciutadans a través de les xarxes socials.

"Aquests assumptes es tractaran en una comissió (parlamentària)", ha assegurat avui Yildirim, en declaracions recollides per la premsa local. "Si arriba una proposta per part de l'oposició, es desenvoluparà. Si no, arreglarem la qüestió a través dels suggeriments d'oenagés, ciutadans, experts i acadèmics. El lloc on arreglar les coses és la política", va apuntar el 'premier' turc.

L'anunci de Yildirim arriba unes hores després que el president del país, l'islamista Recep Tayyip Erdogan, apostés per una solució "d'ampli consens". Així, va animar l'Executiu a buscar una solució davant l'oposició popular. "Crec que el Govern es beneficiaria si solucionés aquest assumpte a través d'un ampli consens, prestant atenció a les crítiques i els suggeriments de diferents parts de la població", va assenyalar Erdogan a l'agència de notícies estatal Anadolu.

Notícies relacionades

Mentre que els partits de l'oposició, associacions feministes i de defensa dels drets humans sostenen que la proposta podria resultar en l'excarceració de violadors de menors, Ankara argüeix que busca donar una solució a aquelles famílies desprotegides que van ser obligades a casar-se per una cerimònia religiosa (sense validesa legal a Turquia) sent menors.

Segons el Govern, més de 3.000 famílies estan afectades per aquest fenomen, pel qual, el marit és jutjat i generalment empresonat per violació a una menor quan la parella té un fill i el cas arriba a les autoritats. D'aquí que l'Executiu volgués suspendre de manera indefinida la pena per a aquells casos en què el suposat agressor s'hagués casat amb la víctima sense coacció, amenaces o violència pel mig. Així mateix, la proposta de llei s'hauria aplicat només en una ocasió i de manera retroactiva als casos anteriors al 16 de novembre.