POLÈMIC PROJECTE A ANKARA

Indignació a Turquia per una llei que podria evitar condemnes a violadors si es casen amb les víctimes

El ministre de Justícia assegura que es tracta de protegir els menors obligats a casar-se

L'etiqueta 'la violació no es pot legalitzar', entre les més usades a Twitter al país eurasiàtic

lpedragosa36343023 turquia161119163454

lpedragosa36343023 turquia161119163454 / Burhan Ozbilici

2
Es llegeix en minuts
Javier Triana
Javier Triana

Periodista

ver +

El Parlament de Turquia va votar dijous a la nit una polèmica norma que podria resultar en l'exempció de penes per a aquelles persones condemnades per violació que decideixin casar-se amb la víctima “sense ser per força o sota amenaça”.

El governamental Partit de la Justícia i el Desenvolupament (AKP, islamista) ha proposat que aquest supòsit s'apliqui de manera retroactiva a aquells casos ocorreguts abans del 16 de novembre d'aquest any. “És una regulació temporal i només s'aplicarà una vegada de manera retroactiva”, va explicar el ministre turc de Justícia, Bekir Bozdag, en declaracions recollides pel diari local 'Hürriyet'.

Segons Bozdag, la proposta busca “protegir els joves que són víctimes de matrimonis entre menors acordats per les seves famílies”, ja que en regions rurals del país encara es practiquen aquesta mena d'enllaços a través d'una cerimònia religiosa sense que en quedi cap constància en el registre civil.

“Quan un nen neix com a resultat d'aquestes unions no oficials, el metge avisa el fiscal i l'home és enviat a la presó, amb la consegüent dificultat econòmica per a la mare i el nen”, va afegir Bozdag.

ENCOBRIMENT DE VIOLACIÓ I PEDERÀSTIA

No obstant, l'oposició considera que la norma també podria servir per encobrir casos de violació i pederàstia. El diputat Ömer Süha Alda, del Partit Republicà Popular (CHP, socialdemòcrata laic), va assenyalar que la proposta “animarà els matrimonis forçosos i legalitzarà els enllaços amb violadors”. “Si li dius a un home de 50 o 60 anys que es casi amb una nena d'11 anys després de violar-la, i es casa amb ella anys després --va afegir Alda--, ella en patirà les conseqüències. Si l'hi toleres a través del matrimoni, la nena viurà empresonada tota la vida”.

Per la seva banda, el diputat de l'ultranacionalista Partit del Moviment Nacionalista (MHP) Erkan Akçay va titllar d'“alarmant” la proposta.

Les xarxes socials van reflectir la indignació dels ciutadans respecte a aquesta qüestió i, a Twitter, l'etiqueta “la violació no es pot legalitzar” va ser de les més utilitzades del dia.

PERSONES EMPRESONADES

El titular de Justícia va negar que aquesta moció hagi de servir per encobrir casos i va explicar que al país eurasiàtic hi ha una “realitat” relativa a matrimonis entre menors d'edat a la qual la proposta busca donar una solució. Segons Bozdag, la mesura afectaria unes 3.000 persones actualment empresonades.

En qualsevol cas, en la votació de dijous, la norma no va obtenir la majoria necessària, així que no ha sigut validada, i tornarà a ser portada amb esmenes a seu parlamentària el pròxim dia 22.

Notícies relacionades

Una llei abolida el 2005, quan Turquia començava el camí per integrar-se a la Unió Europea, establia que no existia delicte si les dues persones es casaven.

El mes d'octubre passat, la direcció d'Afers Religiosos de Turquia va emetre un decret religiós en contra dels matrimonis que impliquin menors d'edat.