GIR ALS EUA

Obama: "Farem tot el possible per ajudar-lo a tenir èxit"

El president sortint i l'acabat d'elegir s'han reunit durant una hora i mitja per iniciar el traspàs de poders als EUA, que culminarà el 20 de gener

Trump: "Estic desitjant treballar amb el president en el futur, fins i tot per demanar consell"

US President Barack Obama meets with President-elect Donald Trump to update him on transition planning in the Oval Office at the White House on November 10, 2016 in Washington,DC. / AFP PHOTO / JIM WATSON / JIM WATSON (AFP)

US President Barack Obama meets with President-elect Donald Trump to update him on transition planning in the Oval Office at the White House on November 10, 2016 in Washington,DC.  / AFP PHOTO / JIM WATSON
Obama i Trump escenifiquen el traspàs de poders des del Despatx Oval.

/

2
Es llegeix en minuts

El president dels EUA, Barack Obama, ha confiat aquest dijous que el seu successor, el republicà Donald Trump, tingui "èxit" en el seu mandat pel bé del país, i que tots dos puguin treballar junts els pròxims dos mesos de transició en "molts dels temes" que interessen als nord-americans.

"Vull emfatitzar, senyor president electe, que farem tot el que puguem per ajudar-lo a tenir èxit, perquè si vostè té èxit, el país tindrà èxit", ha afirmat Obama al final de la reunió amb Trump a la Casa Blanca.

Per la seva banda, Trump ha assegurat que està "impacient" per treballar amb Obama, a qui ha descrit com un "home molt bo", i ha dit que no dubtarà a dirigir-s'hi per rebre consells durant la seva presidència.

"Estic desitjant treballar amb el president en el futur, fins i tot per demanar consell", ha afirmat Trump durant una breu compareixença davant la premsa després d'una reunió d'una hora i mitja amb Obama.

MÉS LLARG DEL PREVIST

La cita, segons ha dit Trump, havia de durar només uns 10 o 15 minuts i tenia com a objectiu que els dos homes es coneguessin en persona, després d'una dura campanya electoral, en què han intercanviat dures crítiques i en què el milionari ha arribat a culpar Obama de "fundar" l'Estat Islàmic (EI).

Finalment ha durat una hora i mitja perquè tots dos tenien moltes coses de què parlar, i "hauria pogut arribar a ser molt més llarga", segons ha destacat Trump, que jurarà el càrrec el 20 de gener.

"Ha sigut un gran honor conèixer-lo i serà un honor estar amb vostè moltes més vegades", ha subratllat Trump, que ha assegurat que sent un "gran respecte" per Obama.

TRASPÀS DE PODERS

La reunió ha començat a les 11.00, hora local (16.00 GMT), i representa el principi del traspàs de poders entre Obama i Trump, que ha promès acabar amb el llegat del mandatari en immigració, derogar la seva reforma sanitària i trencar l'acord nuclear aconseguit amb l'Iran el juliol del 2015.

Després del triomf a les eleccions de dimarts, Trump ha mantingut reunions privades amb els seus assessors més pròxims, ha trucat a la seva família i als seus seguidors i ha conversat amb el seu company de fórmula, Mike Pence, que es convertirà en el nou vicepresident i en la persona encarregada d'assumir el comandament si el president dimiteix o mor.

Aquesta és la primera reunió en persona entre Trump i Obama després de les eleccions, encara que ja van parlar per telèfon dimecres a la matinada, cap a les 3.30, hora local (08.30 GMT).

REUNIÓ ENTRE MICHELLE I MELANIA

Mentre Obama i Trump es veien a la Casa Blanca, també s'ha celebrat un reunió entre l'esposa de Trump, Melania, i la primera dama, Michelle Obama, reticent al primer pla de la política, però que es va prendre les eleccions d'una manera "personal" i va defensar amb força la candidata demòcrata, Hillary Clinton.

Notícies relacionades

També avui a la Casa Blanca està previst que es reuneixin, a les 14.45, hora local (19.45 GMT), el vicepresident dels EUA, Joe Biden, i el seu successor, Pence, que ja van parlar ahir per telèfon.

Al carrer Pennsylvania, al davant de la Casa Blanca, ja s'estan començant a muntar les tradicionals grades des d'on els ciutadans contemplen la sortida de l'antic president i l'entrada del nou a la mansió presidencial el dia de la investidura presidencial, el 20 de gener.