Anar al contingut

GIR ALS EUA

Obama: "Farem tot el possible per ajudar-lo a tenir èxit"

El president sortint i l'acabat d'elegir s'han reunit durant una hora i mitja per iniciar el traspàs de poders als EUA, que culminarà el 20 de gener

Trump: "Estic desitjant treballar amb el president en el futur, fins i tot per demanar consell"

Obama i Trump escenifiquen el traspàs de poders des del Despatx Oval. / AP / VÍDEO: ATLAS

Obama i Trump escenifiquen el traspàs de poders des del Despatx Oval.
US President Barack Obama meets with President-elect Donald Trump to update him on transition planning in the Oval Office at the White House on November 10, 2016 in Washington,DC. / AFP PHOTO / JIM WATSON

/

El president dels EUA, Barack Obama, ha confiat aquest dijous que el seu successor, el republicà Donald Trump, tingui "èxit" en el seu mandat pel bé del país, i que tots dos puguin treballar junts els pròxims dos mesos de transició en "molts dels temes" que interessen als nord-americans.

"Vull emfatitzar, senyor president electe, que farem tot el que puguem per ajudar-lo a tenir èxit, perquè si vostè té èxit, el país tindrà èxit", ha afirmat Obama al final de la reunió amb Trump a la Casa Blanca.

Per la seva banda, Trump ha assegurat que està "impacient" per treballar amb Obama, a qui ha descrit com un "home molt bo", i ha dit que no dubtarà a dirigir-s'hi per rebre consells durant la seva presidència.

"Estic desitjant treballar amb el president en el futur, fins i tot per demanar consell", ha afirmat Trump durant una breu compareixença davant la premsa després d'una reunió d'una hora i mitja amb Obama.

MÉS LLARG DEL PREVIST

La cita, segons ha dit Trump, havia de durar només uns 10 o 15 minuts i tenia com a objectiu que els dos homes es coneguessin en persona, després d'una dura campanya electoral, en què han intercanviat dures crítiques i en què el milionari ha arribat a culpar Obama de "fundar" l'Estat Islàmic (EI).

Finalment ha durat una hora i mitja perquè tots dos tenien moltes coses de què parlar, i "hauria pogut arribar a ser molt més llarga", segons ha destacat Trump, que jurarà el càrrec el 20 de gener.

"Ha sigut un gran honor conèixer-lo i serà un honor estar amb vostè moltes més vegades", ha subratllat Trump, que ha assegurat que sent un "gran respecte" per Obama.

TRASPÀS DE PODERS

La reunió ha començat a les 11.00, hora local (16.00 GMT), i representa el principi del traspàs de poders entre Obama i Trump, que ha promès acabar amb el llegat del mandatari en immigració, derogar la seva reforma sanitària i trencar l'acord nuclear aconseguit amb l'Iran el juliol del 2015.

Després del triomf a les eleccions de dimarts, Trump ha mantingut reunions privades amb els seus assessors més pròxims, ha trucat a la seva família i als seus seguidors i ha conversat amb el seu company de fórmula, Mike Pence, que es convertirà en el nou vicepresident i en la persona encarregada d'assumir el comandament si el president dimiteix o mor.

Aquesta és la primera reunió en persona entre Trump i Obama després de les eleccions, encara que ja van parlar per telèfon dimecres a la matinada, cap a les 3.30, hora local (08.30 GMT).

REUNIÓ ENTRE MICHELLE I MELANIA

Mentre Obama i Trump es veien a la Casa Blanca, també s'ha celebrat un reunió entre l'esposa de Trump, Melania, i la primera dama, Michelle Obama, reticent al primer pla de la política, però que es va prendre les eleccions d'una manera "personal" i va defensar amb força la candidata demòcrata, Hillary Clinton.

També avui a la Casa Blanca està previst que es reuneixin, a les 14.45, hora local (19.45 GMT), el vicepresident dels EUA, Joe Biden, i el seu successor, Pence, que ja van parlar ahir per telèfon.

Al carrer Pennsylvania, al davant de la Casa Blanca, ja s'estan començant a muntar les tradicionals grades des d'on els ciutadans contemplen la sortida de l'antic president i l'entrada del nou a la mansió presidencial el dia de la investidura presidencial, el 20 de gener.