El quart terratrèmol en dos mesos remata les destrosses al centre d'Itàlia

El sisme, de 6,5 graus, no ha causat víctimes mortals però sí una vintena de ferits i nombroses destrosses

El patrimoni artístic dels Apenins ha patit greus desperfectes i Roma ha revisat el Colosseu

Els danys a la localitat de Tolentino després del terratrèmol, a vista de dron. / YOUTUBE / RUPTLY TV

Els danys a la localitat de Tolentino després del terratrèmol, a vista de dron.
Itàlia viu el terratrèmol més fort des del 1980.
El quart terratrèmol en dos mesos remata les destrosses al centre d'Itàlia

/

3
Es llegeix en minuts
Rossend Domènech
Rossend Domènech

Corresponsal a Roma

ver +

“Ho reconstruirem tot, cases, esglésies i comerços”, va dir diumenge, visiblement commocionat, Matteo Renziprimer ministre italià, després del nou terratrèmol de 6,5 graus que es va registrar a les 7.41 hores al centre del país i va castigar els mateixos territoris afectats pels sismes de dijous passat i del 24 d'agost -aquest últim amb un balanç de 290 morts-. Es tracta del quart terratrèmol en quatre mesos a la zona dels Apenins, columna vertebral que recorre tot Itàlia.

És el segon terratrèmol d'intensitat tan alta que es registra a Itàlia, després del de 1980 a la regió d'Irpinia, al sud, que va provocar 2.914 morts. L'epicentre s'ha detectat entre Castelsantangelo, Norcia i Preci.

No s'han de lamentar víctimes mortals perquè la major part de la població ja havia sigut evacuada a zones de la costa després dels sismes de dijous. Protecció civil comptabilitza 20 feritscap de greu, i danys irreversibles en un patrimoni artístic ingent. Els administradors de la regió estimen que, entre persones sense casa i habitants amb por, l'Estat podria haver de buscar allotjaments provisionals a unes 100.000 persones. En el cas del terratrèmol de L’Aquila, de 6,3 graus, es van haver de reallotjar 70.000 ciutadans.

El nou terratrèmol ha mostrat uns habitants visiblement enfonsats, després que en només dos mesos hagin desaparegut tots els punts de referència de la seva vida, des del paisatge urbà fins als petits gestos de la quotidianitat. “És la jornada més fosca que hagi conegut mai”, ha explicat Giuseppe Pezzanesialcalde de Tolentino. “Els danys són irreparables i les persones ja no poden més”, ha afegit l'alcalde.

SENSE CATEDRAL NI BASÍLICA

Amatrice s'han ensorrat la torre del municipi, museus i esglésies del centre històric ja deshabitat. De la catedral i la basílica de Norcia, important ciutat turística de la regió, només en queden esquelets, i s'han desplomat altres conegudes i importants esglésies per a la història de l'art. Els seus habitants estan aïllats i són atesos amb helicòpters. Diumenge es van acabar de desplomar el 90% de les cases d'Ussita, a l'epicentre del sisme de dijous. A Acquasanta Terme, els habitants no poden entrar a les cases perquè estan destruïdes, ni tampoc sortir del poble, perquè les carreteres estan tallades. Protecció Civil ha aïllat l'electricitat de 15.000 vivendes de la zona i aconsella no beure aigua de les aixetes, com a mesura de precaució.

La Salàriaartèria central que travessa Itàlia des de Roma fins al sud de Venècia, passant pels Apenins, estava tallada en diversos punts, així com gairebé totes les carreteres provincials i comarcals de la zona sinistrada. Una dotzena de trens regionals van ser cancel·lats i a Roma es va tancar fins al migdia les tres línies de metro, a més de dues dotzenes de carrers per la caiguda de cornises i teules.

Romaexperts de Belles Arts, bombers i Protecció Civil, van haver de revisar l'estat del Colosseu, dels Fòrums Imperials i del palau presidencial del Quirinale, que va suspendre les visites dominicals i un concert. De la columnata de Bernini de Sant Pere en van caure alguns fragments, i això va obligar a una inspecció general. A la capital un ascensor buit va caure en un barri de la perifèria i nombrosos edificis de vivendes van patir desperfectes, amb evacuacions provisionals dels inquilins. La basílica de Sant Pau Extramurs també va ser tancada i, posteriorment, reoberta a la tarda. Les escoles de Roma estaran tancades aquest dilluns per poder fer-hi controls.

“No atendrem més les persones en aquest territori, se n'han d'anar a un altre lloc”, va dir Fabrizio Curciodirector de Protecció Civil, amb tota la diplomàcia que va poder. A la bella ciutat de Norcia, 2.000 habitants hauran d'abandonar els carrers on van passar diumenge però no s'avenen a l'ordre que han de marxar.

Notícies relacionades

Després de quatre sismes de més de cinc graus en dos mesos, Fabrizio Curcio, responsable de Protecció Civil, ha sol·licitat la col·laboració dels ciutadans perquè acceptin anar-se'n a altres llocs i no es quedin al costat de les seves cases ensorrades. "Si no se'n volen anar, els obligarem a fer-ho", van avisar els bombers que treballen a les zones afectades.

La majoria dels habitants de la vasta zona situada als Apenins ja eren en altres localitats, i això va evitar víctimes. Un convent de monges va ser desallotjat per la força a Amatrice i les monges van sortir corrent de l'edifici fins a una plaça pròxima.