La crisi política veneçolana

El Parlament de Veneçuela aprova iniciar un procés polític contra Maduro

L'oposició manté les mobilitzacions per forçar la consulta revocatòria malgrat l'anunci de diàleg amb el Govern

L'oficialisme assegura que la continuïtat del president no està en discussió i respon que Veneçuela no és el Brasil

El Parlament de Veneçuela aprova iniciar un procés polític contra Maduro. / AP / ALEJANDRO CEGARRA / VÍDEO: ATLAS

5
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

L'Assemblea Nacional de Veneçuela va aprovar aquest dimarts iniciar un procés per determinar la responsabilitat política de Maduro en la "ruptura del fil constitucional" al país i va acordar citar-lo a comparèixer a la Cambra l'1 de novembre. L'acord va ser aprovat en una sessió especial amb el vot favorable de la majoria opositora i amb la posició en contra dels diputats chavistes.

Segons el cap de les files opositores al Parlament veneçolà, Julio Borges, la citació al mandatari és perquè "respongui a totes les argumentacions i acusacions" presentades en contra seu i perquè, "amb el suport del poble veneçolà, demostri que se sotmet a la Constitució i al Parlament". Com que la Constitució del país no contempla un judici polític, a l'hemicicle es va acordar investigar el suposat abandonament del càrrec en què, des de la bancada opositora, s'al·lega que ha incorregut el president veneçolà.

El president de l'AN, l'opositor Henry Ramos Allup, va explicar que el Parlament té potestat per determinar responsabilitats polítiques després de l'avaluació prèvia, però no de desenvolupar un judici que comporti la destitució del cap d'Estat. Va afirmar que això és competència del poder judicial, si hi ha responsabilitats penals.

EL DIÀLEG, MASSA LLUNY

Amb aquesta mesura, l'oposició al chavisme va tirar endavant la seva agenda prevista, malgrat l'inici del diàleg anunciat per a aquest diumenge per un emissari del Vaticà. Però el 30 d’octubre està massa lluny en l’agenda dels veneçolans. Aquell dia s’han de reunir a l’illa Margarita representants del Govern i l’oposició per intentar trobar una sortida negociada a una crisi política que sembla insalvable. Ho faran amb l’ajuda del papa Francesc, la Unasur i l’expresident espanyol José Luis Rodríguez Zapatero. Però cinc dies són una eternitat en un país perplex. Mentrestant, el chavisme i l’oposició, agrupada a la Mesa d’Unitat Democràtica (MUD), es mostren inflexibles i guerrers, almenys en públic. Els defensors de Nicolás Maduro van sortir ahir al carrer per defensar el seu honor mentre, a l’Assemblea Nacional, la MUD intentava fer valer la seva majoria qualificada per impulsar un judici polític contra el president. A més, la MUD va redoblar la seva crida a la població per participar activament de les marxes convocades per avui amb motiu de la batejada com a ocupació de Veneçuela i, d’aquesta manera, forçar una altra vegada l’escenari del referèndum revocatori del mandatari.

La decisió del Consell Nacional Electoral (CNE) de suspendre la consulta va disparar la tensió entre les dues forces enfrontades. L’anunci del diàleg va tenir la força d’un breu parèntesi providencial quan s’esperava el pitjor. Maduro es va fotografiar al Vaticà amb el Pontífex. Unes hores més tard, el seu emissari, el nunci apostòlic a l’Argentina, Emir Paul Tscherrig, va donar a conèixer el dia de la primera trobada entre les parts.

Ahir al vespre, no tota la MUD semblava que rebia amb beneplàcit la notícia. Henry Ramos Allup, el president de l’AN, i Henrique Capriles, van dir que s’havien assabentat de la reunió per la televisió. Capriles va considerar fins i tot que Maduro era capaç de mentir davant el Papa. José Chúo, el secretari executiu de la coalició, va assegurar que s’havia reunit amb Tscherrig «comissionat i designat pels partits de la Mesa de la Unitat». Torrealba va recordar que  la situació «és molt delicada» i no es poden cometre errors. «Una equivocació no costarà vots ni càrrecs sinó vides», va dir.

LES MATEIXES EXIGÈNCIES

La MUD va tancar les seves esquerdes a pas veloç i va donar a conèixer un document inequívoc. Segons l’aliança de centre dreta, la presència del representant papal a Veneçuela té lloc «quan el règim segresta judicialment el referèndum i grups violents de l’oficialisme assalten salvatgement el Palau Legislatiu». Els esforços de Tscherrig van ser interpretats per l’oposició en aquest comunicat com a «suport a aquesta nova fase de la lluita».

A més a més d’asseure’s a negociar amb el Govern, l’oposició va assenyalar: «Seguirem avançant en els altres tres escenaris fonamentals: el carrer, l’Assemblea Nacional i la comunitat internacional». El diàleg, va reiterar, té quatre objectius fonamentals: «respecte al dret al vot, aconseguir la llibertat per als presos polítics i el retorn dels exiliats, atenció a les víctimes de la crisi humanitària i respecte a l’autonomia dels poders». També va demanar que les converses es portin a terme de manera transparent. «Seguim amb el mateix full de ruta i amb l’acusació (contra Maduro). El poble hi donará suport», va informar Julio Borges, el cap del bloc de la MUD.

PLA ROCK AND ROLL

Diosdado Cabello, el segon home fort del chavisme, va respondre per la seva part que el diàleg «no és per negociar la sortida de Nicolás Maduro del poder». I va advertir: «si es passen de ratlla, els donarem un cop de maça». Cabello va desqualificar l’AN i va dir que amb prou feines és un engranatge del «pla rock and roll» que impulsa Washington per a la regió.

Notícies relacionades

El Parlament va ser la verdadera caixa de ressonància de les profundes desavinences que separen el chavisme de la MUD. L’oposició va reivindicar el dret a promoure el judici «polític, moral i ètic» contra el president. «¿Com poden parlar de diàleg? Seria el mateix que jugar al pòquer amb cartes marcades», va dir un dels legisladors. El chavista Julio Chávez, va assegurar que es defensaran les conquistes «costi el que costi». L’opositor Juan Andrés Mejía va dir que a Maduro se’l jutjarà per «instaurar una dictadura». Va descartar la possibilitat de diàleg amb algú que «treu una pistola i apunta els veneçolans, parla de dialogar i suspenen eleccions».

El diputat progovernamental Edwin Rojas li va recordar que «això no és el Brasil» i que a Maduro no li passarà el mateix que a Dilma Rousseff. Mentrestant, l’opositor Americo de Gracia va replicar amb vehemència. «Aquest Estat facinerós ens ha confiscat el dret a la pau i la tranquil·litat. Tenim un president sense partida de naixement», va dir, en relació amb la sospita instal·lada d’una presumpta nacionalitat colombiana. «Tot això són baixeses de la dreta reaccionària. El poble veneçolà vencerà», va respondre Pedro Carreño. L'enviat papal devia escoltar estupefacte la sessió parlamentària.