CRISI POLÍTICA A CARACAS

El Parlament de Veneçuela crida a una rebel·lió popular contra Maduro

L'Assemblea Nacional considera que la suspensió del referèndum revocatori és de fet un cop d'Estat

A poques hores de la 'presa de Venezuela' l'oposició insta l'Exèrcit a no obeir les ordres del Govern

Simpatitzants chavistes irrompen al Parlament de Veneçuela. / ATLAS

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

A poques hores de la 'presa de Veneçuela' com a rebuig a la decisió del Consell Nacional Electoral (CNE) de suspendre el referèndum revocatori del mandat de Nicolás Maduro, l'Assemblea Nacional (AN), on l'oposició té majoria qualificada, ha convocat la societat a la "defensa activa" de la Constitució fins que es restitueixi "l'ordre constitucional". Per la Mesa d'Unitat Democràtica (MUD), el chavisme, al deixar la consulta als llimbs, ha fet un cop d'Estat. Per això, el Parlament veneçolà ha declarat trencat l'ordre constitucional i ha acordat obrir la porta per promoure un judici polític contra Maduro.

A la vegada, la Cambra sol·licitarà l'activació de mecanismes internacionals que facilitin la recuperació de les institucions. L'AN ha decidit denunciar el règim chavista davant el Tribunal Penal Internacional per frenar el revocatori, designar autoritats suplents al CNE i elegir magistrats del Tribunal Superior de Justícia (TSJ), organisme al qual qualifiquen de peó del poder executiu. L'oposició ha fet una crida explícita a l'Exèrcit instant-lo a "no obeir o executar cap acte contrari a la Constitució".

Diosdado Cabello, l'expresident de l'AN i un dels homes forts del chavisme, ha respost amb sorna a l'ofensiva de la MUD. "El xou de l'AN' s'ha acabat: Maduro segueix sent president, el poder legislatiu toca fons, el poble chavista està moralitzat i en combat", ha resumit. "Un altre frau de la direcció de la MUD, els van prometre a la seva gent que la sessió d'aquest diumenge seria definitiva. Van de mentida en mentida, quina pena", ha afegit.

HORES DE MÀXIMA TENSIÓ

Les pròximes hores seran encara més tenses a Veneçuela. No només pel que passarà dimecres, quan l'oposició tractarà de reconquistar al carrer la possibilitat de celebrar la consulta revocatòria. Un dia abans de la mobilització, el sector més dur de l'oposició buscarà amb l'implícit aval de Henry Ramos Allup, el president de l'AN, promoure la destitució de Maduro sobre la suposada base que té doble nacionalitat: veneçolana i colombiana.

"¿Com és que a Veneçuela hi ha una dictadura si vostès van aconseguir guanyar unes eleccions?", s'ha mofat durant la caldejada sessió de diumenge la diputada chavista Tania Díaz. La d'aquest diumenge ha sigut una jornada tempestuosa. Simpatitzants del Govern han irromput a l'hemicicle. "¡I caurà, i caurà, aquesta Assemblea caurà!", "El poble reclama els seus drets" i "Allup 'maricon", han sigut algunes de les consignes que han corejat.

Notícies relacionades

'L'assalt al Parlament', ha titulat el diari 'El Nacional'. "Una de la coses que més mal li fan al Govern és el conflicte de poders (...) Tant de bo puguem dirimir les nostres diferències en pau. O veiem com arreglem les coses, o acabarem matant-nos. Crec en el diàleg i la conversa, però hem de veure què fem perquè anem molt malament, el país va molt malament", ha valorat Ramos Allup. "¡No hi ha idees, arguments, només violència. ¡Els derrotarem amb la Constitució! S'han acabat les idees, els arguments, el suport popular, el que els ha quedat és prendre per assalt l'hemicicle de l'AN!", ha dit per la seva part el governador de l'estat de Miranda, Henrique Capriles.

Dijous a la nit, jutjats de sis estats van deixar als llimbs l'organització de la consulta "fins a nova ordre judicial" per considerar que hi ha la sospita de maniobres de frau electoral comeses mesos enrere al presentar davant el CNE l'1% de les firmes del padró requerides per avançar pel camí del revocatori. Aquesta mesura es va conèixer pocs dies abans de la recollida del 20% dels avals necessaris perquè es voti la sortida del president Maduro i en moments que l'expresident espanyol José Luis Rodríguez Zapatero encapçala una missió mediadora que fins ara ha tingut escassos fruits.