May ofereix veu però no vot a Escòcia, Gal·les i Irlanda del nord sobre el 'brexit'

Sturgeon es declara "profundament frustrada" i afirma que l'amenaça de conovocar un referèndum no és un farol

 

  / AP / ALASTAIR GRANT

2
Es llegeix en minuts
BEGOÑA ARCE / LONDRES

El brexit pot comportar «una crisi constitucional» al Regne Unit si la primera ministra, Theresa May, no aconsegueix un acord amb Escòcia, Gal·les, i Irlanda del Nord sobre la sortida de la Unió Europea. L’advertència de l’Institute for Government, un prestigiós think tank, va coincidir ahir amb la celebració a la residència oficial de Downing Street d’una reunió entre May i els líders de les administracions autonòmiques.

    La cap del Govern conservador els va prometre que tindran «línia directa» amb el ministre per al brexit, David Davis, i que la seva veu serà tinguda en compte durant les negociacions en un nou fòrum. Però May rebutja qualsevol vot o poder de decisió d’assemblees o parlaments autònoms sobre el futur acord amb Europa.

    Al final de la reunió, la ministra principal d’Escòcia, Nicola Sturgeon, es va declarar «profundament frustrada» per la posició inflexible del Govern central. «Ha sigut un intercanvi de parers molt directe», va afirmar, però «sense més informació o detalls» sobre la posició del Regne Unit en la negociació. «No els amago que bona part d’aquesta reunió ha sigut profundament frustrant», va reconèixer Sturgeon.

    La ministra principal escocesa va avisar que no es tracta d’«un farol» 

–com creu l’equip de May– quan promet convocar un segon referèndum d’independència si el vot escocès contra el brexit no és respectat: «De cap manera estic llançant un farol, ni estic jugant a res. Això no és un joc en absolut». Sturgeon, disposada a lluitar per mantenir l’economia escocesa en el mercat únic, va advertir que no deixarà que Escòcia sigui «empesa pel penya-segat del hard brexit

LLIBERTAT DE MOVIMENT / Irlanda del Nord també va votar massivament a favor de la permanència. Els seus representants, Arlene Foster, ministra principal unionista, i el viceministre republicà, Martin McGuinness, volen mantenir la llibertat de moviment entre el nord i el sud de l’illa, sense cap barrera fronterera.

Notícies relacionades

    Fins i tot el responsable del país de Gal·les, on es va votar brexit, considera que l’oferta de May resulta insuficient. «Hem d’assegurar-nos que podem continuar comerciant amb un dels mercats més grans del món», va declarar el ministre principal gal·lès, Carwyn Jones, defensor, ell també, que el Regne Unit es mantingui en el mercat únic. «El desafiament que ens espera és immens. Ningú sap encara el que passarà», es va lamentar.

    Jones havia enviat prèviament una carta a May demanant que els tres parlaments regionals votin l’acord final que establirà les condicions de la separació de la Unió Europea. La primera ministra va reclamar a tots unitat de cara al pols imminent amb Europa.