CIMERA A BRUSSEL·LES

Els líders de la UE eviten elevar el to contra Rússia

Els Vint-i-vuit es limiten a dir que mantenen totes les opcions sobre la taula si segueixen les atrocitats a Síria

undefined35963741 a man walks past damaged buildings in the rebel held besiege161020193224

undefined35963741 a man walks past damaged buildings in the rebel held besiege161020193224 / ABDALRHMAN ISMAIL

1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

L’esborrany inicial que van negociar ahir a la nit els líders de la UE obria la porta a imposar noves sancions contra Rússia si no canvia d’actitud en la guerra de Síria. Després d’un llarg i dur debat, els 28 optaven per rebaixar el to i evitar la confrontació amb Moscou. «La Unió Europea està estudiant totes les opcions si prossegueixen les actuals atrocitats», assenyalen en un document de conclusions del qual salta l’amenaça de noves mesures restrictives contra persones i entitats que recolzen el règim de Baixar al-Assad.

«Si les violacions persisteixen a Alep contemplarem totes les opcions possibles», advertia el president francès, François Hollande. «No és la prioritat», assenyalava la cancellera alemanya, Angela Merkel, molt més conciliadora i partidària d’entendre’s amb el president rus, Vladímir Putin. «Augmentar la tensió amb Rússia no és la nostra intenció, simplement reaccionem als passos que fa Rússia», afegia el president de la Unió Europea, Donald Tusk.

Notícies relacionades

Fa mesos que els 28 tenien previst abordar el futur de les seves relacions amb Rússia i la possibilitat d’eliminar les sancions imposades per l’annexió de Crimea. Els bombardejos russos sobre Síria i la massacre d’Alep han canviat l’equació i hi ha països que exigeixen mà dura contra Putin. Però de moment, els líders europeus han optat per endarrerir aquest debat a la cimera de desembre, quan avaluaran les sancions per Crimea.

Més enllà de Rússia, els 28 es van trobar ahir una altra patata calenta al damunt de la taula com és la ratificació del tractat de lliure comerç amb el Canadà, que segueix bloquejat per la regió belga de Valònia. «Espero que Bèlgica provi que és el campió dels compromisos», assenyalava el president de la UE, Donald Tusk. Si no, diu, «el CETA podria ser el nostre últim acord de lliure comerç». De moment, l’Executiu való considera insuficients les propostes i exigeixen negociar directament amb el Canadà.