Guerra al Pròxim Orient

Alep pateix el pitjor atac aeri en mesos

Els bombardejos castiguen durament els districtes de la ciutat siriana controlats per grups rebels

jsauri35623630 a syrian man carries a baby after removing him from the rubb160922142257

jsauri35623630 a syrian man carries a baby after removing him from the rubb160922142257 / AMEER ALHALBI

2
Es llegeix en minuts

La ciutat siriana d’Alep va patir la nit de dimecres a dijous el pitjor atac aeri dels últims mesos, segons l’Observatori Sirià per als Drets Humans. «Va ser molt intens», va explicar Rami Abdulrahman, director de l’oenagé amb seu al Regne Unit. Fins a la mitjanit, metges i voluntaris havien identificat 49 morts, molts eren nens. Quatre persones més van morir en un altre bombardeig al districte de Bustan al-Qasr, on els veïns van denunciar l’ús de bombes de fòsfor. «Hi ha foc al cel, és a prop de casa meva i puc veure molt fum», va dir una veïna en un missatge de veu enviat a les dues de la matinada.

Els bombardejos van arribar a més a més al centre d’Alep, mentre que els atacs anteriors s’havien centrat en districtes militars i industrials situats als afores de la ciutat. Els grups rebels van denunciar que en l’atac es va utilitzar tot tipus d’armament, incloses bombes incendiàries. Segons ells, la intenció del Govern sirià i de Rússia és pressionar per provocar la rendició dels opositors al règim del president Assad.    Zakira Malahifji, líder del grup opositor rebel Fastaqim, va assegurar que «va ser el bombardeig més intens de tots els que hi ha hagutdes del mes d’abril» i que «no hi ha bombes que no hagin fet servir».

SILENCI OFICIAL

El Govern i l’Exèrcit sirians no van emetre cap comunicat oficial sobre els atacs. Els mitjans de comunicació estatals de Síria tampoc van informar dels bombardejos. Alep va ser al seu dia la ciutat comercial més important de Síria. Destrossada per la guerra, està ara dividida en dues: la part oriental, controlada pel Govern, i l’occidental, dominada per l’oposició. La zona controlada pels rebels ha estat assetjada els dos últims mesos. Creix l’ofensiva perquè la derrota dels grups d’oposició a Alep suposaria una victòria decisiva per a Assad.

Notícies relacionades

L’ofensiva sobre la ciutat d’Alep es produeix després del fracàs de l’acord de cessament d’hostilitats i en el marc de l’enfrontament que hi va haver entre els Estats Units i Rússia a l’ONU. La via diplomàtica segueix completament estancada, encara que l’enviat especial adjunt de les Nacions Unides per a Síria, Ramzy Ezzeldin Ramzy, digués dijous passat que ben aviat començaran els preparatius per reprendre les negociacions de pau.

Tot i així, l’ONU ha anunciat que desplegarà més ajuda humanitària en diverses regions del país afectades pel conflicte, on s’estima que més d’un milió de sirians viuen en condicions de necessitat. Però l’ONU reclama més seguretat als Estats Units i a Rússia per poder arribar on l’ajuda és necessària.