Renzi declara l'estat d'emergència pel terratrèmol, que ja ha causat 267 morts

Els funerals de les víctimes es comencen a celebrar aquest divendres

Continuen les tasques de rescat després del terratrèmol d’Itàlia. / REUTERS / CIRO DE LUCA / VÍDEO: ATLAS

2
Es llegeix en minuts

El balanç pel terratrèmol que dimecres va sacsejar el centre d'Itàlia, especialment les regions del Laci i les Marques, ha augmentat a 267 morts, segons ha informat a primera hora de divendres Protecció Civil, mentre que 387 ferits es troben hospitalitzats. Segons Protecció Civil, concretament s'han comptabilitzat fins al moment 207 morts a Amatrice, 49 a Arquata del Tronto i Pescara del Tronto, i onze a Accumoli. A més, des que es va produir el terratrèmol un total de 238 persones han sigut rescatades amb vida.

El primer ministre d'Itàlia, Matteo Renzi, ha declarat l'estat d'emergència per mobilitzar amb més facilitat els recursos necessaris per respondre a la crisi provocada pel terratrèmol que ha afectat la regió central. En aquest sentit, el Govern ha alliberat una primera partida de 50 milions d'euros per ajudar els afectats.

"La reconstrucció és una prioritat per al Govern i per al país", va afirmar. "No podem oblidar que tenim un compromís moral amb els homes i les dones d'aquests llocs", va afirmar en roda de premsa el primer ministre.

D'acord amb el diari 'La Repubblica', aquest mateix divendres està previst que tinguin lloc els primers funerals a Roma, d'on eren moltes de les víctimes que estaven de vacances a la zona, i a Ascioli.

Les tasques de rescat, en què participen unes 2.000 persones, han continuat per segona nit consecutiva a les localitats d'Amatrice, la més afectada, i a Accuoli, totes dues a la província de Rieti (Laci), així com a Arquata del Tronto, a Ascioli Pireno (les Marques).

RÈPLIQUES

Segons va assenyalar dijous a la nit l'alcalde d'Amatrice, Sergio Pirozzi, a la localitat hi ha desaparegudes encara "dotze o tretze persones, entre elles dos nens".

A més, les rèpliques del sisme inicial, de 6 graus de magnitud, s'han seguit succeint. Segons Protecció Civil ja n'hi ha hagut 928, almenys 57 d'elles en les últimes vuit hores, inclosa una de 4,8 de magnitud registrada cap a les 6.30 hores.

Segons informa 'Il Corriere della Sera', l'últim sisme ha provocat el tancament d'un pont a Amatrice, una via fonamental per a l'arribada dels equips de rescat. Al centre de la localitat, que ha quedat pràcticament destruït, també s'han produït nous ensorraments, segons 'La Stampa'.

RECONSTRUCCIÓ

Notícies relacionades

En aquest sentit, el ministre d'Infraestructures, Graziano Delrio, ha descartat en una entrevista concedida a 'Corriere della Sera', la construcció de "ciutats noves", com es va fer després del terratrèmol de l'Aquila el 2009. El ministre s'ha mostrat convençut que "els alcaldes preferiran reconstruir els seus pobles allà on eren, no abandonar els vells per fer-ne de nous en un altre lloc".

"He sigut alcalde, igual que Matteo Renzi. I les nostres ciutats són la nostra història, encara més en aquests petits pobles que representen el cor d'Itàlia", ha insistit Delrio, reclamant que s'escolti el que hagin de dir els seus habitants.