De refugiats a socorristes

Un grup de sol·licitants d'asil es desplacen a la zona del terratrèmol per ajudar en les tasques de rescat

35283395 60

35283395 60

2
Es llegeix en minuts
IRENE SAVIO / CAMPO DE DESPLAÇATS D'ARQUATA (Enviada especial)

«Sí, així és. He vingut a tornar una mica del que m'han donat. Sóc aquí per ajudar els italians. Ells m'han ajudat a mi i això no ho oblido». Aliè als recels que part de les societats europees han demostrat amb els refugiats i immigrants que han arribat a Europa en els últims anys, Iamine Udiaye, senegalès de 18 anys, sol·licitant d'asil polític, somriu quan, per casualitat, el trobem al camp de desplaçats d'Arquata.

És allà com un dels tants voluntaris vinguts, des de tot arreu de la bota itàlica, a contribuir a les operacions de rescat als Apenins italians. Però ell és un especial. Un que de víctima vol convertir-se en socorrista. Com els seus altres 16 companys. Tots ells també africans —del Senegal, Mali, Níger, Nigèria, Gàmbia i Ghana—, molt joves, candidats a l'estatus jurídic de refugiat i ara també voluntaris vinguts a ajudar amb les tasques d'aixecament i manutenció del camp per a desplaçats d'Arquata, poble de Las Marcas.

«Jo també vaig tenir por quan la terra va començar a tremolar. Em vaig despertar sobtadament. Però res pot ser pitjor del que ja he viscut», diu, parlant en un francès de marcat accent africà. I això que fa a penes dos mesos, era ell qui necessitava ajuda. Estava jugant-se la vida travessant el Mediterrani central en una d'aquelles barcasses que ja gairebé diàriament es poden veure arribar a Itàlia. Va ser llavors que els guardacostes italians el van salvar i Iamine va ser enviat a una estructura, regentada per una oenagé italiana, a la comarca de Monteprandone, a pocs quilòmetres de la zona del desastre.

"UN GRAN ORGULL"

Notícies relacionades

L'original iniciativa va ser fruit d'una idea dels mateixos nois, diu Paolo Bernabucci, el coordinador del grup i president de l'oenagé GUS, que des de fa vint anys atén sol·licitants d'asil polític a la regió de Las Marcas. «Malgrat les moltes dificultats, un dels nostres objectius és aconseguir que aquests nois s'integrin en la societat i per això, quan ells ho van demanar, vaig acceptar-ho de seguida», diu. Tot i així, diu, al principi no va ser fàcil portar els joves africans fins a les zones afectades pel sismoe, a causa de la burocràcia i de la desconfiança que alguns senten per ells. «Com sempre, van sorgir polèmiques. Però, així i tot, ho vam aconseguir, cosa que és un gran orgull», indica Bernabucci.

Això mateix opinava també Medolime Sarr, de 26 anys i qui, com Iamine, va integrar el grup de voluntaris africans. «No he vingut a Itàlia per quedar-me amb els braços plegats. Estic fent el que puc», afegeix Medolime. «Tant de bo això sigui un exemple per mostrar-li a la gent que no som persones dolentes», diu, mentre arriba l'hora de la pregrària musulmana i el grup es postra a terra per executar el ritual. «Ja acaben. Ens espera molta feina i tenim poc temps», adverteix Iamine, interrompent l'entrevista per consultar-se amb una de les cooperants que segueixen el seu projecte d'integració.«Fins aviat».